Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kapitán Henri Rochard (Cary Grant) se zamiluje do americké důstojnice jednotek WAC, poručice Catherine Gates (Ann Sheridan), která je shodou okolností jeho pobočnicí. Procházejí složitým rituálem dvoření a svádění, jenž vede nakonec k manželství, jenomže nedostanou příležitost svůj svazek naplnit. V Evropě po válce, kde se film odehrává, je Rochard francouzský občan a proto nemůže svou americkou manželku doprovázet do Spojených států, pokud neprojde nově zavedenými restriktivními opatřeními imigrační policie, která zná jedinou výjimku, jež spadá do kategorie „válečná nevěsta“. (Pavlínka9)

(více)

Recenze (21)

pepo 

všechny recenze uživatele

Je tam kopec skvelých scén a gagov, aj námet je komediálne plne fukčný. Ale nemôžem si pomôcť, celé je to dosť nešťastne vystavané - napr. vinou asi trištvrtehodinovej (!!!) expozície som mal v polovici pocit, že už je koniec a ten film až vtedy začal a už som sa nevedel poriadne nakopnúť. A Ann Sheridan je síce sympaťáčka ako hrom ale celý čas som si vravel aká by tam bola úžasná Katharine Hepburn alebo aspoň Barbara Stanwyck. Veľmi dobrý romcom ale od dua Hawks - Grant u mňa ten najslabší 7/10 ale to neznamená, že to nestrčí do vrecka 90% súčasnej žánrovej produkcie ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, Podle Ministerstva války jsem moje žena! '' Ale Vy Nemůžete být vaše žena pane Rocharde ! Majore, jsem cizí choť amerického vojáka cestujícího do USA podle zákona Kongresu č. 271 ! :-))))))))))) ---- Tak tohle byla luxusní komedie, která hravě strčí do kapsy i modernější kousky! Opravdu jsem se bavil celou dobu a vždy když už jsem myslel, že je je s fóry konec, objevila se další vtipná situace. Tohle je prostě stará škola, plná vtipných dialogů a narážek, kde se nemusí vtipnost nahrazovat prděním, krkáním a dalšími trapnostmi jak je známe z dneška. Pro ty co se zajímají o toto období navíc poslouží i jako zajímaví exkurze do té doby ať už z hlediska uniforem, techniky či kvůli záběrům na stále zničená německá města se strženými mosty atd... Grant a Sheridanová se skvěle sedli a to jiskření a neustálé přestřelky mezi nimi mne moc bavilo! Aby však komedie nebyla jen o těch dvou, je plná narážek na byrokratickou armádní mašinérii, kde na všechno je třeba vyplnit formulář a pokud možno čtvermo. Do téhle komedie rozhodně jděte! Za mne je to za pět koňských žíní nahoře svázaných ! * * * * * ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Tvůrci si dělají srandu z armády, jejích zkratek a především některých předpisů. Aneb co všechno se může semlít, pokud muž použije (v souladu s předpisy) formulář určený pro ženy. # příběh 7 | hudba 7 | humor 4 | akce 3 | napětí 0 | pustil bych si znovu 7 ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci Hawks,Grant,Sheridan...Ann je okuzlujúca,fantastická žena,oblúbil som si ju od„ päty po hlavu...” Cary Grant je najlepší herec,ktorý sa kedy objavil na plátne a spolu s Ann,je to famózna dvojka,ktorá sa k sebe túli... Prvá polovica nie je podstatná,ale nadbieha k udalostiam nasledujúcim,ktoré spejú do zaujímavého finále. Hawks je asi najvšestrannejší rejža,ktorého z obdobia classic hollywood poznám,a tak prizval si k sebe„starého parťáka„,aby vytvorili comedy drama,kde vidieť Ann je fenomenálne,bavilo ma pozerať sa na ňu... Samotný Henri Rochard napísal story,aby parta excelentných tvorcov z toho urobila excelentnú jazdu s minútami na plátne,kde sa dejú veci.Som nadšený. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Najsilnejšou stránkou tejto komédie sú slovné prestrelky hlavných hrdinov. V prvej polovici sa scenáristi vyznamenali, potom sa dostali do kŕča a v podstate k hlavnej myšlienke filmu a tou bola prílišná byrokracia armádneho súkolia. Príjemná oddychovka, lepší priemer. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

"Everything's wrong," říká Ann Sheridan uprostřed tohoto filmu - a má úplnou pravdu. Do dnešního večera jsem se domníval, že romantické screwball komedie Howarda Hawkse s Cary Grantem v hlavní roli nemohou být jiné, než geniální. Mýlil jsem se. "I Was a Male War Bride" není pouze ne-geniální, ale přímo zoufale nudný film. Jelikož: 1) Mezi Cary Grantem a Ann Sheridanovou není žádné reálné eroticko-komické jiskření (na úrovni herecko-režijní ani na úrovni scénáře). Ann se to snaží všemožně zastřít, Cary Grant nikoli - z jeho tváře nemizí po celý film otrávený výraz, otráveně se dokonce i pohybuje (kde jsou jeho kotouly a skoky z jiných filmů?), jindy živý tón jeho hlasu se nebezpečně přibližuje standardům pohřebních řečníků. 2) Scénář je slabý. Nejenom, že dialogy nejsou nabité slovními hříčkami a dvojsmysly - což je v tomto filmovém žánru neodpustitelné - ale ke všemu i všechny fyzické gagy jsou dokonale prostoduché, triviální a předem předvídatelné. Totiž: Ano, najde se zde i pár dobrých komických kreací (Cary Grant se snaží usnout v hotelu na židli atd.), ale jsou totálně zaplaveny vlnou hluchých míst. 3) Režii absolutně chybí tempo. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jak píše Exkvizitor - je to určité zklamání. Screwball comedy, které chybí balls, nulové jiskření mezi ústředním párem a především zoufalý scénář, který je spíše než příběhem jen sledem vzájemně se podobajících scének s malým tahem na branku. Zvlášť ve druhé půli je znát, že scenáristům dělalo potíže oprostit se od zaběhané formule "You cannot stay here, you're not bride." - "Yes, i'm." - "But, you're man!" Od kombinace Hawks + Grant by člověk čekal víc... ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je skutočnou udalosťou, išlo o Henri Rocharda, belgického vojaka, ktorý sa oženil s americkou zdravotnou sestrou a všetky tieto byrokratické ponižovania musel prekonať, aby sa mohol s manželkou dostať do USA. Ide o výnimočnú komédiu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Cary Grant v sobě měl neskutečný komediální potenciál a jsem rád, že byl v tomhle snímku využit, a to v podstatě od začátku do konce. Navíc zde měl jako rovnocenného parťáka Ann Sheridan a společně fungovali skvěle. Bavíte se a je to v příjemném duchu, kdy ty vtipy tak nějak přirozeně plynou. Tohle se už moc v amerických komediích nevidí. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Pokud hodnoceno v kontextu Hawksovy tvorby, zejména tý, v níž se spojil s Grantem, tak tohle neni určitě vrchol. Hlavně tam moc nefunguje jiskření mezi Grantem a Sheridanovou, ona prostě neni Hepburnová, Russelová nebo Marylin. Ale jinak chvílema velice vtipný a pořád lehčí nadstandard. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Teda Keryho Grenta /North by Noerthwest, His girl Friday, Philadelphia story/nemam rad, ale hrat vedel. To zase jo. Celkovo je toto slusna spolocenska konzervacka z 40. rokov od velikana Howarda Hawksa /El Dorado, Red River, A song is born/. Hlavne teda vyborna bola Ann Sheridan /Poklad na Sierra Madre, Silver River, Jezdci Noci 1940/, ktora ma na rozdiel od Granta kralovsky bavila a podala skutocne obdivuhodny herecky vykon. Vsimol som si aj Kenneth Tobeyho /Kandidat 1972, Prestrelka u Ohrady O. K. Corral/ a Arthura Hilla /Sampion 1979, serial Disneyland/. Rezii chyba vyraznejsie tempo, komedia nema velmi dobre dialogy - skor len taky priemer. Preco nakoniec davam 4 hviezdy je to, ze som mylovnikom stariniek a dost dlho trva, ykm sa nieco rozbehne, cize prvu polku filmu vladne velka nuda : s odretymi usami 70 % ()

Tyny 

všechny recenze uživatele

Nucené líbaní mně nadmíru zarazilo, ale zase to bylo trošku něco jiného, než zašlé klišé. Od Granta lze čekat vždy jen to nejlepší, jinak to nejde. Dala bych rozhodně vyšší hodnocení, kdyby Sheridan nebyla tak nepříjemná a děj měl trošku něco více do sebe, jelikož jsem se chvílemi ptala sama sebe, jak tohle můžu dopadnout. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Kopec úžasných gagů, a melancholicko-vzteklý Cary. To je rozhodně plus. Co je rozhodně mínus, je podivné tempo vyprávění, kdy si po půlhodině říkáte, že bude zápletka taková, a ona je maková, navíc o nějaké chemii mezi ústředním párem se moc hovořit nedá. V podstatě si jedou celý film každý to svoje, a linka v druhé části, kdy se to celé točí kolem únavného opakování " Jsem muž ! Ale sem můžou jen ženy ! " atd atd. je dost repetetivní. Ale mě to bavilo, armádní zápletka byla zajímavá a gagů je celkem dost. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Začátek má vtipný rozjezd, ale pak se to nějak zadrhne a i přes občasné vtípky, se děj začně točit jako kolovrátek. K obsazení: je těžké uvěřit, že šarmantní Francouz (CG) se zamiluje do protivné dračice, která ho pořád sekýruje a navíc není ani moc sympatická. S jinou hlavní hrdinkou by to možná bylo lepší. Líbání na povel tomu taky moc nedodá. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

První, tak trochu roadmovie, polovina filmu není až na výjimky (noc v hotelu) moc zábavná a navíc děj odhadne opravdu i tříleté děcko. Ovšem po svatbě začne teprve ten pravý kolotoč zábavy. Grant je válečná nevěsta, dělá si ze sebe legraci, nikde ho nechtějí a všude je středobodem zájmu. Opravdu, v druhé polovině jsem se několikrát od srdce zasmál a jen se mi potvrdilo, jak skvělý komediální talent Cary měl. Kdyby ještě dostal lepší partnerku, třebas Katherine Hepburn, mohl to být kult. ()

pollstro 

všechny recenze uživatele

Vesele vtipná sofistikovaná a temperamentní převlečená groteska parodující americkou byrokracii a armádu. Zároveň film nejvíce těží ze zábavných komediálních scének, situací a gagů, které hravě nahrazují překvapivě nevýrazné slovní obraty hlavních aktérů, jejichž společným vrcholem je slavná závěrečná sekvence vydávání se důstojníka francouzské armády za ženu v roli charizmatického Granta. ()

LadyRainier 

všechny recenze uživatele

Tak na tomhle filmu se mi líbilo úplně všechno .. Už od začátku jsem věděla, že to bude moje krevní skupina a taky jó ... Ann Sheridan se mi sem ke Grantovi naopak dost hodila .. to její peskování jsem mu i přála (nevím teda proč ,-) a hodně jsem se zasmála .. Některé hlášky a situace neskutečné .. I to nucené líbání se mi líbilo ,-) Moc bych chtěla vidět skutečného Henryho převlečeného za Florence ,-))) Naprosto perfektní oddychovka, kterou kdyby hned zítra dávali v televizi, tak si jí s klidem pustím znovu ... ()

Reklama

Reklama