Reklama

Reklama

Popugaj, govorjaščij na jidiš

  • Sovětský svaz Попугай, говорящий на идиш (více)

Obsahy(1)

Jankel Lapydus vyrostl ve Wilnu, asi nejžidovštějším městu v Polsku. Je sice mimořádný student, přesto k přijímačkám na univerzitu dře dnem i nocí – ví, že jako Žid bude muset znát u zkoušek pětkrát lépe než Polák. Koneckonců na polské akademické půdě je rasová segregace legitimizována, křesťan musí sedět odděleně od osoby hebrejského vyznání.Takže už před přijímacími pohovory: Židi doprava, Poláci vlevo. I tak mohl odpoledne zavolat mamince, že je přijat a 1. září začíná svá vysokoškolská studia.
Člověk míní, pán Bůh mění. Jestli za to mohl pámbu židovský nebo milostivý křesťanský… Jankel místo školy rukuje. Velící poddůstojník nesnáší Židy, zato když dorazili Němci, peláší, až se mu za patami prášilo. I Jankel směřuje v proudu uprchlíků na východ, ale ještě než dorazí zpátky k mámě, je zajatý Sověty. Skončil v táboře a kácel tajgu, dokud ho otázka (na konci raportu se na slovní obrat: „Nějaké stížnosti? Otázky?“ nikdy od nikoho žádná reakce neočekává) „Funguje pošta?“ nedostala do basy. A tam hnil až do napadení SSSR.
Najednou jsou z Poláků spojenci a vězeň je ze dne na den na svobodě. Ne na dlouho! Obratem se stává vojákem armády svobodného Polska a Jankela, který netrefí vrata od stodoly a koneckonců do lidí střílet odmítá, čeká anabáze po všech bojištích druhé světové války i nejvyšší medaile většiny spojeneckých armád. (chamonix)

(více)

Recenze (1)

chamonix 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo, jestli byl někdy vysílán tento film u našich severních sousedů, protože Poláci z toho vycházejí jako pěkný svině. ()

Reklama

Reklama