Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1954 a Killian (Mario Casas) cestuje na exotický ostrov Fernando Poó, který je součástí tehdejší Španělské Guiney, území okupovaného Španěly, a společně se svým otcem a bratrem Jacobem (Alain Hernández) dohlíží na práci na kakaových plantážích. V průběhu svého pobytu je svědkem krutého zacházení Španělů s domorodci, ale zároveň si vytváří přátelství s domorodými obyvateli a zamiluje se do krásné Bisily (Berta Vázquez). Skrze rostoucí konflikt na ostrově ale musí jejich vztah zůstat utajen, a možná i přetržen napořád. O mnoho let později mladá dívka Clarence (Adriana Ugarte) objevuje v rodném domě svého otce Jacoba a strýce Killiana starý deník a dopis, který odhaluje část historie její rodiny, o které nikdo neměl tušení. V touze dozvědět se víc a setkat se se vzdálenými příbuznými cestuje na bývalou Španělskou Guineu, kde nejen že odhalí pravdu o nešťastných osudech svého otce a strýce, ale také nachází svoje vlastní naplnění. (moniii)

(více)

Recenze (18)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Kvalitný historický film s prvkami drámy i romantiky - z exotického prostredia Rovníkovej Guiney ostrova Bioko (resp. z koloniálnych čias známy pod názvom Fernando Pó). Veľmi pôsobivá atmosféra so zaujímavou zápletkou a spádom ako sa na pravú španielsku drámu patrí! Navyše celý film sa odohráva na podklade reálnych historických súvislostí, čo ešte viac pridalo na kvalite. Začiatok patril kolonizátorom, medzi ktorými však neboli zákonite len nadradení egoisti, ale aj ľudia, ktorí si domorodé obyvateľstvo ctili a udržiavali relatívne priateľské vzťahy. Na to sa akosi zabudlo, keď kolonializmus padol a pod rúškou nezávislosti mali domáci zrazu mániu pomstiť sa všetkým belochom a vyhnať ich kade ľahšie. Bohužiaľ, na celoplošný extrém vždy doplatia ľudia, ktorí sú najmilší a najviac empatickí. Vždy to tak bolo, je, aj bude... Vždy na všetko doplatia nevinní. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nepopieram ságovitosť celého príbehu, čo je určite veľké plus, no niektoré romantické momenty boli v rámci sladkavosti už riadne za hranicou. Som však rád, že film natočili Španieli a nie napríklad Kórejci, tí by tam už totiž určite objímali aj palmy. Príbeh sám o sebe našťastie bavil, nenudil, čo je veľké plus, keďže film trval skoro tri hodiny. Aj keď som hlavnú zápletku celkom nepochopil, ja by som konal inak... za lásku je treba bojovať. Tu sa obaja len s tým zmierili a šmitec. Koniec sa samozrejme niesol v podobnom sladkavom duchu ako celý film, no na slabší nadpriemer to stačí. 70/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kus histórie, drámy a romantiky. To všetko tento rodinný epos ponúka. A ešte exotiku a výbornú hudbu. A Mario Casas zase plače a šepká ako o život. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film je trochu čiernobiely. Teda nielen rasovo, hoci aj o to tu ide. Našli dve herečky, ktoré sú v Španielsku veľmi známe ochotným vyzliekaním sa, vlastne Ugarte ide kľudne aj do porna, veď tak začínala kariéru, no a tieto herečky zasadili do rasovo rozdeleného páru. Pekná černoška Vasquez s belochom, Ugarte s uhlíkom. Všetko ok, len čiernobielosť sa ukazuje aj v tom, že všetci bieli usadlíci sú zlí tyrani, znásilňovači a v podstate otrokári aj v 20. storočí a jediní dobrí bieli sú tí dvaja ochotní páriť sa miešane. Nezatváram si oči pred tým, že samozrejme sa diali aj takéto veci a že bieli neboli k čiernym v Afrike veľmi úctiví, ale nerobil by som z toho pomer 99% zlých - 1% dobrých...Inak romanticko-tragický príbeh bol vymyslený dobre. Ale nerobím si ilúzie, že všetko bolo presne tak a za biedu čiernych môžu len bieli. Kde sa nachádza Rovniková Guinea po ich odchode? Po 50 rokov jedna z najchudobnejších krajín na svete a hneď jej prvý "slobodný" prezident sa stal diktátorom...Začali sa tam stavať koncentračné tábory, 1/4 obyvateľstva ušla z krajiny a druhá štvrtina bola zabitá. To mi teda nepríde lepšie ako španielska "rasistická" nadvláda. Inak film mohol byť aj vernejší. Keď točím niečo z Rovníkovej Afriky, prečo natáčam na Kanároch či v Kolumbii. Aha, že by tam v Afrike nebolo bezpečne? Ale veď tam majú slobodu, či?  ()

seale 

všechny recenze uživatele

Příliš sterilní, patetické a hrané. Aspirující spíše na béčkovou kategorii. Zjevně se u mě dostavil opačný účinek, než filmaři zamýšleli. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Strhující příběh dvou bratrů, Killiana a Jacoba, rozdílných tak, jak jen sourozenci mohou být. Bioko je na první pohled kouzelný ráj, na druhý španělská kolonie, tedy dřina na plantážích, bič a krev. Clarence krůček po krůčku rozplétá rodinnou historii, tj. mládí svého otce, strýce, dědečkův život, poznání a teprve po setkání s Bisilou do sebe vše zapadne. Film je překrásně natočený, má nádhernou hudbu, úžasnou atmosféru, exteriéry jsou dech beroucí a filmový pár Berta Vázquez a Mario Casas je nejen uvěřitelný, ale i nesmírně sexy, prostě skvělý... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Trochu jsem se obával toho, že Španělé nezvládnou tak velký film, ale ukázalo se, že moje obavy byly zbytečné. Stejně jako obavy z toho, že se bude jednat jen o rozvleklou romantiku. Jasně, je tu romantická linie a je důležitá, ale je jejím prostřednictvím vyprávěn příběh, který nenudí. Navíc skvěle zvládnuté dobové zasazení. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Kto by nemiloval filmy kde je použitá retrospektíva? Kde postupne odhaľujeme tajomstvá, ktoré dlho trápili dušu. Ten príbeh z minulosti ma teda rozhodne bavil viac ako prítomnosť (tej bol našťastie venovaný o dosť kratší priestor). Obdobie keď Západná Europa vykorisťovala Africké krajiny považujem za čierne dejiny ľudstva (sekunduje im už iba kolonizácia Ameriky a ešte ked Križiacke kurvy plienili svet) . Fúúúúú teraz som sa nechal trošku uniesť ... Cítiť tu bolesť ... veľkú bolesť ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Nádherné retro z koloniální epochy Rovníkové Guinei, kdy tomu šéfovali Španělé. Evropský velkorozpočtový výpravný oku lahodící film, který se mi zaryje do paměti, protože 1) překrásná příroda 2) brutální nadřazenost bělochů nad černochama i po druhé světové válce ( fyzické tresty, znásilňování, opovržení .. taky jim to pak při vyhlášení nezávislosti vrátili ), občas hodně syrové 3) skvělé obsazení ( nádherná Berta Vazquez ) 4) romantika ikdyž s hořkou příchutí 5) hodně odvážných nahých scén ( kam se hrabe český film). Škoda, že to má tak šílenou stopáž, ale jinak velmi příjemné překvapení. ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Fajn. Historicke, romanticke, dramaticke :-). Az na jednu potvoru: hoci mam Adrianu Ugartu rad, ale tutok hrala uplne nechutnu fenu-fatal - akoze kefovacka vo vodopade ma od lasky daleko - a najma v kontraste s osudom dobitou a vecne milujucou Berta Vázquez. Asi to nebol zamer, ale pripomenulo mi to kus vlastnej historie, takze som negativne zatazeny ;o). Film utkvel, 4* ()

desade 

všechny recenze uživatele

Pekný film. Ukazuje tvár kolonializmu. Bieli španieli si vycvičili domorodcov ako cvičené opice. Každodenná tvrdá drina od rána do večera na kakaových plantážach za almužnu, buričov kedykoľvek zbičovali do krvi, znásilňovanie černošiek sa považovalo za zábavu. Zato beloši sa tam mali ako prasce v žite. Film ukazuje, že boli aj kolonizátori s pekným vzťahom k domorodcom (aj keď makať na nich museli, odtiaľ - potiaľ). Výnimka, ktorá potvrdzuje pravidlo, ale isto to nebolo bežné, skôr výnimočné. Vôbec sa nečudujem domorodým obyvateľom, že po vyhlásení nezávislosti hnali odtiaľ okupantov svinským krokom kade ľahšie. P.S.: Stavil by som sa, že všetci dnešní potomkovia kolonizátorov sú presvedčení (alebo to aspoň budú tvrdiť), že ich prarodičia a praprarodičia, ktorí tam boli, boli z tých lepších. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Ruku na srdce, co jste věděli o Rovníkové Guinee? Po tomto film vím to, že část je na pevnině a část na ostrově. To je ale tak vše, pořád je to jedna z na první pohled nezajímavých zemí Afriky. Film aspoň trochu otevřel vrátka k jejímu poznání. Zvláštní na tom filmu je to, že i přesto, že má skoro tři hodiny, tak nemáte ani chvíli pocit, že by se vlekl. Pěkně se tam pořád něco děje, pěkně jsou provázány ty dvě časové roviny. Zároveň málokterý film mě dokázal v postupném vývoji děje pořád překvapovat a překvapovat. Zároveň je ovšem třeba říct, že to není žádné veledílo, jen dobře udělaný dobový film, který chce ukázat vedle příběhu dvou lidí, také trochu té neznámé historie. Navíc z něj přímo tryská to, že to je evropský a ne americký film. I to je možná dobře. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Španělé to prostě v oblasti emocí umí. Velkofilm, který nás skrz paměti jedné rodiny, provede od kolonizačního období až po žhavou současnost. Guinea, která byla ještě v první polovině minulého století španělskou kolonií, co by místo nejen s krásnou a divokou přírodou, ale také slušný byznys kolonizátorů v podobě rozsáhlých kakaových plantáží. Prostředí jako stvořené pro první opravdovou lásku. Mladý Killian jenž v rámci rodinné tradice přijíždí jako plantážní dozorce, se zamiluje nejen do přímořského státu, ale najde velké zalíbení v jedné místní obyvatelce. Vše je připravenou pro jednu velkou love story. A je nutné konstatovat, že i přes dlouhou stopáž velmi dobře zpracovanou a naservírovanou. ()

poppy75 

všechny recenze uživatele

velkolepy film...drama ako sa patri,ale ostre hrany taktne obrusuje romantika...otazka kolonializmu je pre bielych takto lahsie prijatelna...spanieli dali tento film s vkusom,ale mne tentoraz adriana ugarte svojim vykonom prekažala... ()

Boanka 

všechny recenze uživatele

Trochu ubrať cukru a bude táto španielska čokoláda z Afriky dokonalá. Aj keď vyše 160gramová, dáte ju na jeden šup. A dozviete sa (vážne len trochu) o histórii Rovníkovej Guinei. To je tá druhá Guinea. A hrá len kulisu hnusnému srdcolámačskému dojáku. Ale dobré. Dosť dobré. ()

Reklama

Reklama