Reklama

Reklama

Pramen věčného mládí se nekoná, ale zato je legrace. Americký režisér Howard Hawks (1896–1977) se nesmazatelně zapsal do historie především ve dvou žánrech, v akčním dobrodružném filmu a v bláznivé komedii. Do té druhé skupiny patří také u nás zatím neuvedený snímek Omlazovací prostředek (1952). Originální název Monkey Business je dvojsmyslný a prozrazuje, že jednou z hlavních postav filmu je opice. Roztržitý (jak jinak!) vědec Barnaby Fulton (Cary Grant) pracuje ve vývojovém oddělení kosmetické firmy na omlazovacím preparátu. Když k němu s přispěním laboratorního šimpanze dospěje, spustí se kolotoč bláznivých událostí, v jejichž vleku se ocitne nejen nešťastný vědátor, ale i jeho chápavá manželka Edwina (Ginger Rogersová) a natěšený šéf Oxley (Charles Coburn) s vnadnou sekretářkou (začínající Marilyn Monroe). Film sice nedosahuje úrovně některých předchozích Hawksových děl (Leopardí žena, Jeho dívka Pátek), ale pořád hravě strčí do kapsy většinu dobových i dnešních veseloher. Na scénáři se mj. podíleli známý divadelní autor Ben Hecht a pozdější spolupracovník Billyho Wildera I. A. L. Diamond. Hlavním triumfem jsou tu ovšem herci. Cary Grant měl v té době postavu roztržitého vědce prakticky v malíčku a Ginger Rogersová je mu rovnocennou partnerkou. Velké pochopení pro načasování komických situací tu ukázal (jako mnohokrát předtím) Charles Coburn, jemuž také patří nejlepší věta filmu, když podává své sekretářce koncept dopisu a řekne: „Dejte to někomu přepsat." (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Všechny velké objevy vznikají náhodou. Říká se, že kdyby tlupa opic po jistou dobu nahodile mlátila do psacích strojů, dřív nebo později by vygenerovala kompletní dílo Williama Shakespeara. Pro jednoho pokusného šimpanze je proto dílem okamžiku stejně náhodně namíchat účinný elixír mládí a rozpoutat crazy komedii, která je široce rozkročena mezi filmy Leopardí žena a Což takhle dát si špenát. Nepraktický vědec Cary Grant a jeho klidná a velkorysá žena Ginger Rogers si loknou elixíru a nejprve každý zvlášť, později společně se duševně vrátí do raně pubertálních let. Žádná zodpovědnost, žádné šosácké pokrytectví, žádná falešná koketerie ani namlouvací strategie, úmorně stejné ve všech filmech svého druhu, nemají v tomto komediálním drahokamu místo. A zaplaťbůh ani žádné mravokárné ponaučení. Je to totiž jako s těmi opicemi. Tak dlouho trvá pásová výroba konvenčních komedií, až z ní zákonitě musí vzejít něco, co vyčnívá. Monkey Business se vymyká z kloubů soudobé žánrové konkurence dvojnásobnou frekvencí gagů a svobodomyslným duchem, blízkým mnohem mladším filmům z psychedelických šedesátých let. Leopardí žena z podobných důvodů ve své době skončila fiaskem, které mělo podíl na záhubě celého žánru screwballu a teprve po letech byla rehabilitována jako jeden z nejlepších filmů tohoto druhu. Rád bych věřil, že něco podobného potká i Monkey Business, protože i relativně vysoké celkové hodnocení (momentálně 76%) mi připadá nespravedlivě nízké. Za mě 100% ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Nezávisle na záměru tvůrců vznikl pozoruhodný film, který upozorňuje na nebezpečí jednostranné pozitivní adorace mládí a na nepřehlédnutelné přednosti dospělosti. Skotačivé duo Garyho Granta a Ginger Rogersové průkopnicky poukazuje na hrozby plynoucí z dětinštění evropského civilizačního okruhu. Uvolněný smích a radost z nespoutatelnosti jsou přídavkem navíc stejně jako skvěle natočený šimpanzí experiment. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

V tradici Hawksových crazy filmů s Cary Grantem Monkey Bussiness nijak zvlášť nevyčnívá. Tentokrát je Grantovou partnerkou Ginger Rogers a stereotypní naivní blond sekretářkou Marilyn Monroe. Film má spád, neskutečné tempo, ale zatuchlost 50. let se pomalu, ale jistě, dere na povrch. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Nie tak dobré ako napríklad His Girl Friday alebo Ball of Fire ale aj tak výborná komédia. Viac než klasické pecky Howarda Hawksa mi to pripomínalo české pecky Vorlíčka a Macourka. Tie boli možno ešte o chlp zábavnejšie lenže nemali vo filmoch Caryho Granta, Ginger Rogers a Marilyn Monroe. Milé, vtipné, svižné a na svoju dobu originálne. 8/10 ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

7/10 Skvelé okamihy striedajú slabé, ale aj tak je to dosť dobrá zábava so skvelým ústredným duom Grant/Rogers, ktorým dobre sekunduje Marilyn Monroe a šikovná opica. Čudujem sa, že sa to nedočkalo remaku. Každá generácia by si zaslúžila jeden, kde sa top filmový pár tvári ako dobový pubertiak. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dnes už velmi vyčpělá ztřeštěná komedie. Téma navracení mládí, potažmo nesmrtelnosti, už v mnoha dalších filmech zpracováno jak vtipněji, tak promyšleněji. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Profesor Barnaby (Cary Grant) je vědec, který vyvíjí "elixír mládí". V nestřeženém okmažiku jedna z pokusných opic přimíchá něco do jeho testovacího vzorku a nalije ji do tanku s vodou. Poté začne série nečekaných překvapení poté, co se někdo vody napije. Bohužel film obsahuje víc šaškéren než skutečné žábavy, ačkoliv třeba scéna s dítětem stojí za to. Je koukatelný, najdou se slibné a vtipné momenty, ale nikdy dlouho nevydrží a sklouznou k šaškárně. # [viděno: monitor, 2.0->5.1, EN sub] # příběh 5 | hudba 0 | humor 3 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak aj "Což takhle dát si špenát" má svoj predobraz. Klasická "ztřeštená" komédia zo zlatého veku štúdiového systému prekvapí neotrepanou zápletkou a Cary Grantom robiacim si zo seba poriadnu srandu. Možno si ale nakoniec ukradla film pre seba laboratórna opica. Film poteší svojou komediálnou gradáciou. Spočiatku je to úsmevná konverzačka, postupne prechádzajúca až ku záverečným salvám smiechu, to ako sa stupňuje fantasknosť zápletky. Ja rozhodne nepatrím k divákom, smejúcim sa pri komédiách, môj výraz pripomína skôr Bustera Keatona, tu som sa ale na konci neudržal. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší je scéna, ve které si Cary hraje na indiány :-) Přesto tomu chybí trochu sexu (vždyť je tam Marilyn!) a vtipnějších dialogů ala "My-My dear mother-in-law.__Yes?__ Now, I have not lost my temper with you for seven years. Do not trifle with your luck." ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Slušná komedie s velmi dobrým hereckým obsazením a několika zábavnými momenty, ale trpící zásadními neduhy infantility některých komedií své doby. Mám tím na mysli, když se lidé mají začít chovat bláznivě - proč se potom chovají jako idioti? A to i v tomto případě, že mají být o několik let mladší, i třeba puberťáci? V tom je scénář napsán vážně špatně a ani jindy skvělá Hawksova režie, ani bezchybný Cary Grant s tím nic neudělají. A to zrovna on se mohl dosyta vyblbnout, zvlášť když si hrál na indiány. Jenže právě neúměrně dlouhé scény, zabírající skoro pětačtyřicet minut uprostřed filmu, které zachycují "bláznění" Granta a Rogersové, byly už jednoduše otravné. À propos, Ginger Rogersová: otravnější herečku jsem dlouho neviděl. Postava, kterou ztvárňovala, měla být sympatická, ale vinou této ne právě znamenité umělkyně byla jako mouchy v létě. Obtěžující. Potěší naopak pohled na Marilyn Monroe, která tu ještě ve svých šestadvaceti nebyla tak tlustá jako později a v plavkách jí to dost seklo; konečně chápu, proč mohla bý sexsymbolem. Abych to zkrátil, jako jednohubka byl Omlazovací prostředek ucházející, sem tam jsem se pobaveně usmíval, ale podobně jako chemická formule ve filmu měla krátkodobé trvání, vyprchá a za čas na ni nezbude žádná výraznější vzpomínka. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Crazy komédia ako zo starých čias... roztržitý vedec pracuje na omladzovacom prostriedku, ktorý paradoxne namieša opica a potom už len sledujeme dočasné mentálne návraty zainteresovaných do detských liet. Je to svieže a milé, niekedy až zbytočne detinské. Okrem situačnej komiky však hrajú prím aj vtipné a duchaplné dialógy, čo považujem za veľké plus. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ztřeštěná komedie o jednom roztržitém vědci, velmi šikovné opičce Ester a elixíru mládí... Úsměvná záležitost s výborným hereckým obsazením... ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Je príjemné sledovať, ako si zo seba samých dve veľké filmové hviezdy robia srandu. Žiadne dramatické výkony, iba prostá radosť s filmovania tak infantilnej látky. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Hodne dobra vopicarna s totalne naspeedovanym Cary Grantem, ktery si hraje na indiany. Je videt, ze tvurcem je Howard Hakws, protoze komedialni tempo je podobne intenzivni jako v jeho drivejsi Leopardi zene, jen Katherine Hepburn vystridala o trosku slabsi Ginger Rogers. Jako bonbonek je tu Marilyn Monroe, ktera zde ale vic, nez nejakou zasadnejsi roli predvedla spis dekolt. Ocividne nejlepsi vedecti mixeri jsou simpanzi. 7/10 ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Rozpustilé, ulítlé, hravé a rozjařené. Cary Grant a Ginger Rogers zahráli "duší desetileté" naprosto dokonale a evidentně si to užili. Nehledejte zde logiku, nějaké zvlášť skvělé dialogy či myšlenky - síla této crazy komedie tkví zejména v povedených taškařicích využívajících ideu dospělých, kteří se díky zázračné formulce na čas chovají jako malé děti. Scény, kdy indiánsky pomalovaný C. Grant předvádí bojový tanec se zpěvem, spolu s dětmi křepčí kolem skalpovaného právníka, kdy G. Rogers laškovně tancuje či výská na chodbě hotelu nebo jako malá holčička pláče pro maminku a spousta dalších patří k nezapomenutelným. (update 2021): Nicméně napodruhé už se mi to líbilo méně. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Bláznivá a hodně vtipná komedie o vynálezci, kterej náhodně objeví elixír mládí, po němž se dospělí chovaj jako děti nebo puberťáci. Cary Grant je fakt legrační, Marilyn hraje spíš vedlejšku, ovšem Ginger Rogers je taky skvělá. Pro pobavení lze plně doporučit, vždyť režíruje Howard Hawks! ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Veľmi chutný film, opice boli super, škoda, že s nimi nebolo viac scén :) Veľká absurdnosť, ktorá sa ale vyplatila kvôli scénam so štetcami a farbou, no najlepší boli určite skalpujúci indiáni, Grant skvelý :) ()

Reklama

Reklama