Reklama

Reklama

Anihilace

  • Velká Británie Annihilation (více)
Trailer 4

VOD (1)

Na Zemi se objevil nový, neznámý ekosystém. Každý, kdo se ho rozhodl prozkoumat, v něm nenávratně zmizí. Až na manžela mladé bioložky, která se teď vydává v jeho stopách, aby pochopila, proč se tak změnil. (CinemArt)

Recenze (743)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Během sledování si nešlo nevzpomenout na Arrival. U toho mě naprosto ohromil konec a asi všichni se shodneme, že se jedná o velmi dobrý námět a film, který byl natočen podle kvalitního scénáře. U Anihilace je situace úplně jiná. Film to samozřejmě není tak výpravný a s obdobným tématem pracuje nepoměrně komorněji (než například Avatar, na kterého jsem si během sledování také vzpomněl). Někdo by spíše zmínil Predátora, ale to asi není důležité. Důležitá je především forma vyprávění, která první polovinu představuje až skoro nezajímavé sociální drama a honbu za pravdou, ovšem jenom aby v té druhé šokovala, či spíše jako v mém případě, naprosto vtáhnula do děje a až do konce nepustila a nutí člověka dlouze přemýšlet, co vlastně viděl. Jak si můžeme povšimnout i z hodnocení, Annihilation, podobně jako Natalie Portman, rozděluje diváky ve dví a spousta lidí dosud filmem nepolíbených (a například i knižní předlohou) jej odsoudí jako levnou báchorku, kterou producenti raději odklidili na Netflix. A já jsem rád, že to tak dopadlo, sic jako nečtenář jsem si musel několik souvislostí zpět dohledat, ale byl to pro mě vesměs velmi silný zážitek. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bohu dík, že Garland netočil Arrival. Díky tomu tak neztratil humánní podtext a racionální vysvětletní, což se o Annihilation říct nedá. Surealistické putování fantastkními exteriéry ozdobené famózní scénografií a minimalistickou hudbou je na oko a ucho vskutku lahodící, leč příběhově chvíli survival, chvíli digifest příšer a chvíli nicneříkající finále. Jasně, vždycky nepotřebujeme doslovný výklad, ale když je to WTF, tak by docela bodnul. Garland je technologická hračička, mistr atmosféry a pomalých příběhů o pár postavách, ale tady se zamotal do tématu až moc. I tak ale nechybělo pár skvělých režijních nápadů. ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

"The time it has taken for the tree to die / And the time it has taken for me / Enter into simple chemical combination / Space visions dreams facts / Space in which I stand on a plain Alone / Visions in which the tree looks at my leaves / Dreams in which the body is hollow the skull blooms / Facts in which time is palpable space —Inger Christensen, it ()

castor 

všechny recenze uživatele

Podivný slepenec, za kterým sice stojí velmi úspěšný scenárista (a podruhé režisér) Alex Garland, ovšem mě osobně svými předchozími pracemi tak úplně nezaujal. Vědátory trápí a zaměstnává podivný a mutující ekosystém, bioložku Natalii Portman zase ztráta manžela, což významně souvisí právě s prvním problémem. Tempo je plíživé, místo až utahané a nezajímavé. To samé se dá říct o postavách, které jsou mdlé a poměrně nesympatické. Atmosféra sice místy pohltí, ovšem dějově mi to prostě nesedlo, flashbacky to celé ještě víc brzdí, neměl jsem navrch chuť se ponořit do vykreslování nějakých hlubších významů. Myšlenková vrstevnatost se ke mně jaksi nedostala. Asi moje chyba. Celkově dietní tři hvězdy. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Tak nakoniec sa človek od nejakej "jablkovej drene" dozvie, že tento výnimočný snímok,  je len pre tých, čo sú mimoriadne inteligentný. A ja som mal o sebe tak vysokú mienku 😕 No veď čo tam potom, že diváka 115 minút prenasleduje kurevská nuda, pričom nebyť dvoch solídne spracovaných pasáži, zrejme by upadol do kómy. By ma zaujímalo, či ste čírou náhodou, všetci, čo ste udelili tejto kokotine plný počet ☆ nesedeli spolu v jednej rade v kine. To je totiž jediné logické vysvetlenie, kedy mohla skupinku ľudí obalamutiť fantazmagória. Je na čase precitnúť v realitu mládež, lebo keď to "dokázal" Fico v prípade Kaliňáka, mohli by ste aj vy .. ALEBO .. neojebávať .. nepatrí sa to. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to více než opěvovaní Příchozí. Samozřejmě to byl v mnoha ohledech jiný a o poznání skromnější film, který televizní původ nezapřel (na rozdíl od jiných snímků Netflixu, které jsem zatim viděl), ale měl skvělou atmosféru, byl originální, jeho postavy mě zajímaly a měl jsem z něj takový ten příjemně dobrodružný pocit objevování neznámého. ()

kulyk

všechny recenze uživatele

Jo, chlapi chcípaj, baby jedou. Bejby nebude sedět v koutě! Proklínám všechny džendrzmrdy za jejich neustávající pokusy vnést chaos a nenávist mezi pohlaví a ,,pomáhat" tam, kde to vážně není zapotřebí. Chápu, bez konfliktu by se těžko uživili, proto hledají nové, novější a ještě obskurnější. Ženy si to všechno vyfajtovaly samy , dnes řídí bagry z moří až do vesmíru, a to muslimům, kakolíkům a jiným šovinistům navzdory a nevím o tom, že by jim muselo pomáhat několik tisíc kateder pohlavologie, když třeba za první velké potyčky zachraňovaly válečnou výrobu, aby následně propleskly kohokoliv, kdo jim chtěl ještě upírat práva. Proč tohle žvatlám.... jo. Ovšem zmrdů není nikdy dost, takže se dnes zbytečníci na kulturní frontě angažují tak urputně, až budeme brzy cenzuru za komančů vzpomínat jako zlaté časy. Proto je nesnáším. Vidím čtyři brécy s pistolkou a již jsem znechucen. Okamžitě se mi vybalí všechny ty neomarxistické kecy, co nás mají osvobodit od tyranie západní civilizace, a z filmu mám hovno s octem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Hard sci-fi hypnóza v přímém přenosu; jestli tohle někdy převedou do virtuální reality, bude pro smrtelníky zatraceně těžký odcházet z Oblasti X po pouhých dvou hodinách... Je to jako ponořit se svébytného, zcela neprozkoumaného vesmíru plného křišťálových stromů, éterických srnců a svatebních kapradin, a nechat se unášet magickým průzkumem za ruku se sexy vykulenou Natálkou. Jenom nezapomenout tu M-16ku. Dlouho mě tak z kombinace úchvatných obrazů, hudby a těžkého příběhu nemrazilo. Co se provázanosti s knižní trilogií (Anihilace, Autorita, Adaptace) týče, tak jsem sice zatím pouze v její polovině (u Šéfa ze začátku), už teď ale mohu říci, že film je jen nesmělým škrábnutím po jinak nesmírně rozvětveném povrchu a hlavně košaté a dechberoucí psychologii postav. Myšlenkové pochody prostě na kameru jen tak nenatočíte... Hraný snímek pak pochopitelně nelze vystavět na setrvávání a prozkoumávání v podstatě jednoho místa, a tak zde přirozeně dochází k okleštění explorativního děje na úkor akce, což ale zručně oddirigované filmové Adaptaci vůbec nevadí, a ani nemusí. Jiný formát si holt žádá odlišný tvůrčí přístup, a za sebe nyní prohlašuji, že se tenhle kříženec Stalkera, Fontány a Vetřelce povedl na výbornou. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"I don´t know..." Režisér A. Garland prekvapil komorným sci-fi Ex machina a dalo sa predpokladať, že na ďalší film dostane podstatne väčší balík peňazí. Zdá sa, že sa toho zľakol a akosi nevedel čo s nimi. Príbeh sa mi spočiatku zdal veľmi zaujímavý, triky sú celkom fajn, zmutované zvieratá už menej vydarené, ale záver akoby vyšumel do ztratena a celé to pôsobí takým nedokončeným, rozpačitým dojmom. Odpovedať zvedavému divákovi na všetky otázky iba "I don´t know" , mi príde trochu lacné a bezradné. Nápad, to nebol zlý, chcelo to o niečo viac popracovať na scenári, ale hlavne to chcelo pointu. 60%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Stalker pre moderne publikum. Skoda, ze Garland este rezisersky uplne nedospel. Mohlo ist o buducu klasiku. 8/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tohle se hodně těžko dá uchopit, ale zase se jedná po dlouhé době o sci-fi, které mě připomnělo časy kdy jsem vědeckofantastickou literaturu hltal ve dne v noci. Přeci jen ono obsažené tajemno a dobrodružná výprava do místa, které se po dopadu meteoritu na Zemi rozpíná a pohlcuje původní ekosystém a hrozí že lidstvo bude proti němu zcela bezbranné. Místy ukázkově atmosferické a ani u druhého Garlandova filmu nehrozí, že by si jej divák zaměnil za 99% běžné Hollywoodské produkce. 50% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"LEAVE ME THE FUCK ALONE." ------------ Paramount mal pocit, že film bol príliš intelektuálne komplexný a masy radšej uvítajú niečo pre mozog jednoduchšie. S nejakými prvotnými pocitmi som radšej počkal do zhliadnutia, no a po ňom sa sám seba pýtam, ako to mohlo byť ešte jednoduchšie? Ja viem, že spoločnosť ide do sračiek a jej dekadentný smer je nezastaviteľný, ale že by Annihilation bolo ťažko stráviteľné pre mozog? Veľmi smutné. No nič, implicitná agenda to zakryje bez problémov. Slabé dve hviezdičky za Natalie a pôsobivé zábery, či už harmonickej zelenej, alebo podmanivo farebnej, zmutovanej krajiny. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivé sci-fi nemá o napětí nouzi, akčně naladěného diváka však neosloví. A nezachrání to zřejmě ani přerostlý krokodýl, ani zmutovaný živočich. Záře zabírá stále větší prostor, pohlcuje lesy, bažiny i evakuované vesnice. Současně vše mění - tak jako ohýbá rádiové vlny a sluneční paprsky, tak ohýbá i veškerou DNA. Uprostřed všeho dění se tyčí jako phallus maják zasažený meteoritem, v jehož podzemí se ukrývá obří vagina. Dámská expedice se tam, kde muži selhali, snaží zjistit příčinu všech děsivých změn. Vetřelec, Věc, Invaze lupičů / zlodějů těl, Koule, Příchozí + agresivní tráva z Creepshow. Impressionistickou krásu lesa a bažin vystřídá postupně surrealistické snění. ,Ty nejsi Kane.´,Asi ne. A ty jsi Lena?´ Působivé. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Kdo by to čekal, že by se z nenápadného snímku mohl vyklubat tak skvělý film s originálním nápadem a sázkou jen na hlavní ženské postavy. Film se sice rozjíždí pomalu, ale tím vás postupně vtahuje hlouběji a hlouběji do děje, stejně jako aktérky, které jdou do samého středu neznáma. Konec mě opravdu uchvátil a to nejen atmosférou a příběhem, ale hlavně hudbou, která neskutečně dokonale pulzovala a skvěle pasovala do nově se vytvářejícího ekosystému. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

nakonec tematicky vlastně docela obyčejný, nikoli kdoví jak originální příběh; kupříkladu taková Teranesie od Egana jde v tomhle mnohem dál/hloub; ale nevadí; z Vandermeerovy knižní trilogie jsem četl zatím jen první díl, takže celkové srovnání film/lit si nechám na jindy, ale zatím film pokulhává ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Vlastne ani neviem ako to mam hodnotiť. Alex Garland je šikovný režisér a obzvlášť scenárista (o 28 dní, Sunshine), príbeh je pútaví a herci fajn, celkom ma to zaujalo, ta atmosféra filmu je skutočne pohlcujúca, ale mam pocit, že som to trošku nepochopil. A otvorený zaver ma celkom sklamal. Takže zatiaľ sa prikláňam k trom. 70% - 3* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

První tři čtvrtiny mrazivá, pečlivě gradovaná sci-fi s funkčním psychologickým přesahem a parádně zneklidňujícím prostředím, jehož poodhalování mě moc bavilo. Posledních cca 20 minut filozofický mindfuck, který vůbec neuspokojí. Garland je šikovnej tvůrce, který drží divákovu pozornost pevně ve svěráku a umí ho utáhnout trpělivým vývojem jednotlivých motivů či znepokojivým násilím. Škoda, že ve finále vůbec nevím, co si z filmu odnést. Především asi to, že určitě patřil do kin, stejně jako výborná Natálka. Slabší 4*. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že konec mi museli objasnit kamarádi, protože já byl z finále v majáku hotovej víc než z Ledecký na olympiádě. Taky teda nevím, proč tenhle film letos neuváděl Oscary, víc už totiž najevo dát nešlo, že kluci a holky jsou si rovni. Předpokládám, že po další projekci přijdou i další hvězdy. Líbil se mi svět za plentou, jak vizuálně tak významově, hudební podkres ve mně duní ještě teď, no a tomu majáku dám rád druhou šanci, protože já kamarádům a Natálce věřím. (Banff, Kanada) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Rád bych vysvětlil proč mám s tím filmem takový vážný problém: Tváří se totiž sice jako super komplexní dílo o všem, nakonec se však stane jen pouhým velkým načančaným hovnem, které samo obnaží svoji banalitu. Garland se příliš nechal unést svými ambicemi, ukousl si příliš velké sousto a z několika motivů a zápletek, ani k jednomu neřekne zhola nic. Celkový výsledný produkt je otravný,sázící pouze na nádherné záběry, perfektní obsazení a občas slušnou atmosféru. Jinak se jedná o opravdu načančaný výkal bez kterého by se vlastně všichni obešli. Věc, která se prezentuje jako hrozně chytrá věc, když je ve skutečnosti banální a ne tak chytrá jak si Garland za scénáristickým stolem myslel. A je pak úplně jedno, že kamera (a s ní spojené barvy) , zvuk a solidní casting fungují. Garland mi v tomhle vlastně přijde, že se hrozně opájí sám sebou přesvědčený o své scénáristické dokonalosti a doslova nad ní onanuje, i přesto, že se výrazně nedaří posouvat děj, není bohužel dostatečně zajímavý, dostatečně nevykreslí postavy a téměř vůbec ve svém závěru nedává smysl. A řeči o tom jak se jedná o geniální dílo a vůbec jsem ho nepochopil si prosím narvěte tam, kam já posílám tento film :) ()

Související novinky

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

Režisér Ex Machiny si vybral další projekt

07.01.2021

Režisér Ex Machiny nebo Annihilation Alex Garland si zřejmě konečně vybral svůj další projekt. Původně se zdálo, že se filmař po svém posledním seriálovém projektu Devs uchytí v televizi, nakonec… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama