Reklama

Reklama

Paterson

  • USA Paterson (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech. (Aerofilms)

(více)

Recenze (364)

pushover 

všechny recenze uživatele

Poezie obyčejného dne v rukách mistra. Chytré a vtipné dialogy, spousta druhých plánů a příjemně pomalé tempo. ()

Mahowny 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmuch dokázal zfilmovat poezii všedního dne. Film provází až zenová atmosféra, na které má nemalou zásluhu perfektní Adam Driver hrající řidiče - Aha!. Dlouhou dobu po shlédnutí v člověku zůstává feeling a myšlenky. Pro mě úžasný zážitek. Básnička nakonec je pak pomyslnou třešničkou na dortu. ()

RAFT 

všechny recenze uživatele

Paterson o čem že, ten film byl nějaká poezie či co .Ne děkuji pěkně ,tento snímek není ničím zvláštní ,spíš mě uspával a já měl sto chutí už to konečně vypnout .A nějaký řidič autobusu ,který se děj odehraje v jednom týdnu ,děkuji už nikdy více .Takovou nudnou podívanou sem po dlouhé době zažil .60% ()

Jafes 

všechny recenze uživatele

Film, během jehož dvouhodinové stopáže se nic zásadního nestane. I tak bychom Patersona mohli nejjednodušeji definovat. Příběh plný překvapení, zvratů a vývojů postav mají na starost jiní tvůrci než Jarmusch. V tomto snímku nahlížíme na denní rutinu tím nejpoutavějším pohledem. Jednak je to fantastickou kamerou a jejími záběry na přirozené předměty a úkazy, které jsou všude kolem nás, ale jelikož je ve skutečnosti shledáváme na tolik běžnými, tak je absolutně ignorujeme a právě v tomto filmu nám jsou připomenuty. Dalším důležitým faktorem, který dotváří celkovou osobitost samotného filmu je hudba, jenž podtrhává tu neobyčejně obyčejnou a příjemnou atmosféru celé té všední rutiny jednoho řidiče autobusu vybaveného tajným sešitem plného básní a citlivě dokresluje situaci, která se právě odehrává. A samozřejmě je tu samotný Paterson, se svou empatickou, milou a poetickou povahou, jehož básně se zaobírají a metaforují taktéž běžné události, které on sám zažívá. Za ztvárnění této postavy patří Adamu Driverovi palec nahoru. Do své role se svým vzhledem i herectvím neskutečně hodil. Zbytek hereckého obsazení, s výjimkou roztomilé paní Patersonové, zobrazuje spíše náhodná setkání, ať už s hlavním hrdinou nebo mezi samotnými postavami a nutno podotknou , že jejich konverzace jsou nejvtipnější složkou filmu. Některé se odehrávají v místním baru a jiné zase v autobuse, kdy je Paterson odposlouchává a vás v ten moment napadne, že i vy samotní někdy vedete úsměvné konverzace pro ucho někoho o kom ani nevíte, že vás slyší. Některým postavám by mohl být dán větší prostor a to kupříkladu afroamerickému barmanovi hrajícímu šachy sám se sebou, ale snímek se jmenuje Paterson a to zřejmě z určitého záměru. ()

1mArc0 

všechny recenze uživatele

Je super, keď sa premieta nový film, vždy je dobré si nechať prejsť hlavou veci, pozrieť si film neskôr nájsť veci, ktoré človek nenájde hneď na prvé pozriete. Je to každodennom živote, a o tom sú najlepšie témy... než strieľačky, výbuchy, vraždy.... Jim Jarmusch- nezávislý režisér, kde slovo umeleckosť naberá na nový význam, jeho nezávislosť je skutočne nezávislá. Škoda ak by som bol prezidentom poroty, určite by som mu dal Palm de Or . Veľa zmyslupĺnych dialógov, emocionálne scény, precítenie hercov, kamera mohla o trochu lepšia, viem nie je tu Robby Müller, mohla byť lepšia. Je pravda že človek musí mať na jeho štýl chuť a náladu, svoje umelecké korienky má v sebe, a pestuje ich dôkladne si ho pestuje. Dobrý film s dobrou myšlienkou. /90 %/ ()

tlesk 

všechny recenze uživatele

Paterson v sobě snoubí hned několik nosných témat, ať už je to láska (a to láska při vzájemném soužití, společné cestě životem a překonávání překážek), či tvorba navzdory ranám osudu. Opakování prakticky totožných scén s cílem zachytit denní cykly nepůsobí nudně, naopak mnohdy povedeně mísí poetiku okamžiku s poezií. O všednosti se zde rozhodně hovořit nedá. A právě to ukazuje zručnost nejen režiséra a scénáristy v čele, ale i všech zúčastněných, jež se na filmu podíleli. Více zde: http://nafilmu.cz/2017/01/recenze-paterson-2016-poeta-za-volantem-autobusu/ ()

ŠpetaMarek 

všechny recenze uživatele

S Jarmuschem jsme se nikdy moc nepotkali. Kazdopadne, i kdyz se tam deje uplny kulovy, tak to dokaze zaujmout vic jak bezpohlavni blockbuster Ackovych rozmeru. Takove socialni drama bez dráma. ()

Looka 

všechny recenze uživatele

80% každodenní opakující se rutina naivního autobusáka. Po cca 10 minutách jsem si začal přát aby to teroristický netáhlo,kop do prdele, když mu místo pohlavního styku podstrkuje tu uslintanou bestii. ()

sunfreedom 

všechny recenze uživatele

Vrátil jsem se k této šílenosti poté, co jsem viděl na Netflixu Marriage story. A ano, není to jen chyba Disneyho frančízy, Adam Driver JE nejhorší herec současnosti. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Mladý řidič autobusu Paterson (ve stejnojmenném městě Paterson) má rád poezii a sám i píše hodně civilní básně, v nichž objevuje poetiku všedních drobností, jako například krabičky zápalek. Žena ho za to obdivuje a snaží se ho přesvědčit, aby svůj notes s básněmi nechal okopírovat, aby se mohly jednou vydat. Dřív než to však stačí udělat, jejich pes v nestřeženém okamžiku notes rozcupuje na změť nepoužitelných útržků. Nešťastný a vnitřně otřesený Paterson, který tak přišel o všechnu svou dosavadní tvorbu, se jde projít, přičemž na lavičce v parku si k němu náhodně přisedne japonský básník, který navštívil město Paterson kvůli svému obdivu k básníku Williamu Carlosi Williamsovi, zdejšímu rodákovi. Řidič Paterson se sice ke psaní poezie na přímou otázku sám nepřizná, ale japonský básník z hovoru pochopí, že poezii miluje stejně jako on a mnoho o ní také ví. Při odchodu mu nečekaně daruje prázdný sešit se slovy: „Někdy prázdná stránka skýtá nejvíc možností.“. Paterson po chvíli zkoprnělého údivu vytahuje z kapsy tužku a rodí se další jeho báseň. Jarmuschův film je rovněž jednou velkou civilní básní, jehož poetika je totožná s poetikou Patersonových veršů. Film, který nechá o to silnější stopu ve vnímavém divákovi, oč je svým pojetím nenápadnější. Hodně jemné předivo, nenásilně mistrovský kousek. ()

FrediaK 

všechny recenze uživatele

51st KVIFF Na jiné včerejší projekci si při diskusi stěžovala jedna z divaček, proč se točí jen filmy o drogách, utrpení a násilí. Milá paní, netočí. Zajděte si na Patersona, prodchnutého poetikou všedních dní, kde postavy jsou obyčejní lidé a pes. Velmi příjemný a VELMI FESTIVALOVÝ zážitek. ()

ilias 

všechny recenze uživatele

Roztomilé. Na nemnoha místech to sklouzávalo ke kýči (básně na pozadí vodopádu prolnutého portrétem ženy - motivační citáty na fejsu mají až příliš blízký vizuální styl; setkání s japonským básníkem a jeho moudro o tom, že prázdná stránka je někdy ta nejvíc motivující věc - ale jo...). Přesto z většiny roztomilé. Ponz.: Filmový život nižší střední třídy je furt o dost hezčí než skutečný život středí střední třídy. Jsou dva, žijí z jednoho příjmu řidiče autobusu a 286 dolarů za cupcaky. Přesto mají hezký malý domeček, drahého psa, auto a všechny věci stylové. Líp se na to kouká a není to dokument, pravda. Dodatečná poznámka: Nepravděpodobnost možnosti takového životního stylu při takovém společenském postavením je vytýkána béčkovým romantickým komediím a stupidním filmům tvůrců, kteří nestojí na žádném piedestalu, Jarmushovi to ale určitě vytkne o poznání míň kritiků. U něj se řeší obsah, smysl a tuty věci. U ostatních chyby, protože smysluplnej obsah stejně nemaj. ()

PAVLIS 

všechny recenze uživatele

Skvělý film pro intelektuální rozbory a milovníky básniček. Mně se líbila jeho pomalost, občasný lehký vtípek a ta absolutní, utopistická partnerská podpora mezi Patersonem a jeho ženou je hezká představa. Jenže za srdce mě nechytnul a bezdějovost asi také není pro každého... ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Jarmuschovi vzdy stacilo malo aby stvoril vela a Paterson je toho dokazom.Peterson je dielom vyzrelej osobnosti,pribeh pozvolna plinie a vo filmovom vyjadrovani vyuziva hudobne i basnicke prostriedky.Jarmusch zabalil vsetko do poezie a vlozil krasu tam kde si ju vela z nas nevsima.Patersonova manzelka Laura je prijemnym osviezenim,prinasa do pribehu radost a optimizmus.Celkovo ide o velmi prijemny film s vybornou hudbou.Jarmusch s tymto filmom svojich fanusikov urcite nesklamal .Jeden z najpozitivnejsich filmov roka 2016 ,ktory nachadza v kazdodennosti radost a krasu a takych filmov nie je vela. ()

smatana.sk 

všechny recenze uživatele

Výborné. Manželský pár žil tak jednoducho a krásne, až som sa o nich spočiatku bál. Jarmusch však nepotrebuje na dosiahnutie krízy a katarzie zhubnú nemoc partnera alebo "home invasion" mafiánskeho gangu - stačí roztopašný buldoček. (- Paterson používal klasický Stanley Lunch Box + termosku Classic tej istej značky, priam statusový symbol amerických "modrých límčekov") ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Driver Adam Driver? Paterson in Paterson? Aha! Hrdina fyzicky připomíná Rosse z Přátel a je to i podobný nekňuba. Jeho proplouvání životem je ovšem odzbrojující. A taky dost zneklidňující, např. miluje opravdu svou manželku (doufám), nebo ji spíš u sebe trpí? Po roztrhání notýsku psem by mne nepřekvapilo, kdyby vybouchnul... Manželka je sice nádherná a nádherně zahraná, ale je její roztomilá ztřeštěnost a vášeň pro vše černobílé známkou nějakého nadání, nebo spíš povrchnosti? Jistotou zůstal žárlivý buldok (který mne velmi bavil) a také fakt, že po každém dni přijde další - zatím. Variace průběhů dní mi přišly osvěžující a zábavné - až do pátku. Pak jsem otupěl a probral mne až Japonec. Aha! ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Tento film je (jedním slovem) poezie. Samotná citovaná poezie se mi však s výjimkou vodopádu příliš nelíbila, přišla mi taková zvláštní, až dekadentní. Přirovnání tedy myslím obrazně – film totiž neobsahuje hlubší příběh, spíše ukazuje obyčejný život ve své každodennosti spolu s drobnými radostmi a strastmi a navozuje krásnou atmosféru. Týden v životě Patersona ubíhá volným tempem a spolu s ním i film, který přesto nenudí. Kladem jsou i dobré herecké výkony, zejména hlavního hrdiny. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama