Reklama

Reklama

Paterson

  • USA Paterson (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech. (Aerofilms)

(více)

Recenze (364)

Desmond04 

všechny recenze uživatele

Paterson má velmi všední a místy až nudný život. Zároveň ale mohu říci, že je to život, který by plno z nás bezpochyby chtělo žít. Milující roztomile bláznivá žena, zajištěná práce, naplňující se záliby a parta známých v oblíbené putyce. Sonda do života neobyčejně obyčejného obyvatele městečka, se kterým příznačně sdílí své jméno, ale i poetickou pomalost a klid. Snímek rozhodně neurazí, ale asi to není něco, co by jste hltali v multikině s popcornem a otevřenou pusou. Z počátku trvá poměrně dlouho, než přistoupíte na hru tvůrců a kdy přestanete hledat nějaké plot-twisty, zádrhely nebo změny rytmu. Paterson je po celou dobu pomalý a vlažný film, který si stále drží tu stejnou notu. Film na takovéto deštivé podzimní odpoledne s šálkem kakaa a oblíbenými sušenkami. Proč ne. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Nenápadný poetický film o všednosti života a zároveň kráse života ktorú nám prináša každý nový deň. Driver je pán herec. ()

jemiplano 

všechny recenze uživatele

Filmy Jima Jarmusha chcú plynúť v pokojnej atmosfére a jeho postavám to vyhovuje. Nalinkovanie básní do samotného deja s vnútornou túžbou rozmieť každému slovu a kroku bolo vcelku originálne. Samotný film bol veľmi plynulý, pekne vykresľoval dušu mesta aj hlavného hrdinu, ktorý musí byť pochválený.  Príjemný, na Jarmusha možno až príliš popový kúsok. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmusch nás ve svém filmu zve na návštěvu k řidiči autobusu Patersonovi z města Paterson. Tento chlapík si žije svým klidným, vcelku uzavřeným a stereotypním, ale spokojeným životem. Má svůj poetický svět, který mu občas lehce naruší nějaká nenadálá situace a také jeho činorodá manželka. Tou Patersonovou každodenní bublinou jsem si v klidu a pohodě proplul i já jako divák a docela jsem si to užil. Adam Driver, Golshifteh Farahani i jejich filmový buldoček byli skvělí. 65 %. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

Úžasná, milá, opět jen jakoby mimochodem plynoucí Jarmushárna se spoustou vizuálních vtípků a narážek. Pěkný scénář, pěkná kamera, pěkné herecké výkony. Prostě mňamka. ()

Spike86 

všechny recenze uživatele

Silně poetický lyrický snímek o řidiči autobusu a jeho obyčejném životě. Potud nic zajímavého. Tento řidič však píše zajímavé básničky, které se nerýmují, ale mají v sobě poetiku, má hodně srandovního buldoka, podivné známé v baru, kam chodí každý den a zvláštní exotickou manželku, se kterou, i když jsou oba úplně jiní, se vzájemně podporují ve všem. 70% ()

d_stirling 

všechny recenze uživatele

Paterson je existenciální drama bez dramatu podané extrémně naivní optikou. Lyrická próza prolínající se příběhem i kamera příjemně zapadají, ale po chvíli se avizovaná báseň promění v příliš dlouhou říkanku a jakákoli událost vybočující z absolutní všednosti (která je leitmotivem a určujícím prvkem) je našroubovaná až moc prvoplánově (opravdu jsme potřebovali během filmu dvakrát vidět Patersonovu fotku v uniformě USMC, aby byl vysvětlen zákrok proti jinému podivínovi ozbrojenému dětskou pistolí?) a infantilní manželka hlavního hrdiny infantilně zbožňovaná v nepochopitelném soužití pro mě dokončuje dílo zkázy. A kde je Jarmusch? ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

Tak bohužel, dívat se 2 hodiny na neskutečnou nudu bez náznaku děje, katarze nebo emoce. Zapomněl jsem na humor, ten tam taky není, i kdyby vám tvrdili opak. K tomu není opravdu možné počítat akcelerátora neděje anglického buldočka, ani negerskou dvojici v negerském baru, kam se Paterson uchyluje na jedno večerní. Na tom nezměnil nic ani závěrečný Japonec s jeho AHA. ()

raikonen16 

všechny recenze uživatele

Půl sedmá se blíží a já musím jít, kroužky s mlékem ještě musím sníst, do práce už pomalu mířím, máš mě ráda, já vím. Krásné, poetické, až meditační. Skvělý Adam Driver, skvělý Jim Jarmusch. Buldoček, ryba. Aha. ()

Artin 

všechny recenze uživatele

Snímek dává nahlédnout do života masového vraha Patersona, který jednoho dne přeruší opakující se rutinu mezi samolibou manzelkou, svým psem a prací řidiče autobusu. Byť se nejprve snaží své okolí křečovitě ujišťovat o tom jak je šťastný, nakonec použije k velkolepému ukončení svého nudného a ubíjejícího zivota právě svůj autobus. Spolu sebou pak vezme také další nudné obyvatele stejnojmenného městečka. Artoví onanisté zajisté ocení metafyzickou shodu jmen hlavní postavy a města a že Driver hraje řidiče. Stejně tak to, jak je divák vtažen do westworldovské časové smyčky, kde se vlastně po celou dobu štopáže filmu nic neděje. Srovnám-li hodnocení alternativních prožití večera, tj. zůstat sedět v baru v Glasgow a dát si dalšího panáka místní single malt whisky (4*), dívat se 118 minut z okna (2*), tak je Paterson zralý tak na jednu hvězdičku. Bohužel nemohu cestovat v čase, abych se rozhodl jinak ani si smazat vzpomínky. Naštěstí jsem po 40 min usnul. ()

Capri2016 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze obvykle filmy Jima Jarmuscha nie su pre kazdeho, ale tento film ma prekvapil svojou obycajnostou a normalnostou a preto by som povedala, ze tento film je aj pre "bezneho" divaka. Ale samozrejme tento divak nesmie ocakavat film s mnohymi zapletkami a obratmi v deji. Tento film je ako pomala, rozvazna jazda autobusom, na ktorom jazdi hlavny hrdina menom Paterson v meste, ktore sa vola Paterson. Tento film hovori o tyzdni v obycajnom zivote vodica a jeho priatelky. On tichy introvert, jeho priatelka excentricka umelkyna, ktoru Paterson miluje aj ked je uplny protiklad k nemu. Ale aj Paterson ma svoje sny a dusu umelca, ktoru zhmotnuje vo svojich realistickych, ale nadhernych basnach. Tento film ukazuje skutocne hodnoty v zivote a hoci sa odohrava v 21. storoci - hlavny hrdina napriklad odolava tomu mat mobil. Okrem manzelskej dvojice je tretou postavou v pribehu tvrdohlavy psik bulldog, ktory nikdy neposlucha svojho pana a ide si kam sa mu zachce. Tento film je taky normalny, az je nenormalny. Obycajny pribeh dotvara krasna, skoro meditacna hudba (asi si kupim soundtrack). A to este po odchode s kina som tiez videla psa buldoga, ktory chcel napadnut ineho maleho psa, a tak v rychlosti zrazil svojho majitela na zem (ked sa majitel postavil medzi svojho psa a maleho psika). Ako keby som zazila dejavu natocene Jarmuschom. U mna je Paterson za 80% a odporucam ho vidiet kazdemu, kto po dlhom case chce vidiet film z normalneho zivota obycajnych ludi - ziadna drama, proste laska a bezny zivot. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama