Reklama

Reklama

Paterson

  • USA Paterson (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech. (Aerofilms)

(více)

Recenze (364)

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

V osobních prožitcích, pocitech a snech o těch nejobyčejnějších drobnostech je největší půvab a poetika každodennosti lidského života. Ještě dlouho po odchodu z kina ve mně rezonoval tichý pohled na svět punk rockera JJ. Další hvězdička ode mne patří sladké fence anglického buldoka za hvězdný výkon v roli Marvina. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

Snímek Paterson je poetickou oslavou všednosti a o nalézaní krásy v ní. Sám o sobe je vizuální básní. Kvalitní, nicméně strašlivě utahanou a pro mě i nudnou a unavující. Nejsilnější vlastností hlavní postavy je její emocionální strnulost. I cestující v autobusu (do nichž jsem vkládal jisté naděje) jsou přehlídkou obyčejnosti. Jim mě zklamal. Tohle mohlo fungovat, mít to 90 minut. 2-3* zaokrouhluji prozatím dolů.__________p.p.č.: Only Lovers Left Alive mám nesmírně rád. Zajímalo by mě, jak by se lišilo hodnocení, kdyby pod tím nebyla podepsaná taková ikona, jako Jim... ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Artové snímky mi rozhodně nejsou cizí, nevyhýbám se jim a z valné většiny mě i oslovují, nicméně co je moc, to je moc a nebudu si tu hrát na nějakého přemoudřelého intelekta, co by u něčeho takové měl potřebu si hrát s pindíkem, když vím, jak moc přes hranu snesitelnosti to pro „normální“ publikum je. Jim Jarmusch nikdy nebyl a nebude tvůrcem, co by mě svou tvorbou lákal, a do tohoto snímku jsem šel pouze a jen kvůli naopak mému oblíbenci Adamu Driverovi, který nezklamal a je to právě jen on, kdo svým přirozeným výkonem dokázal udržet alespoň nějakou mou pozornost, ovšem zbytek, to je prostě hardcore art, který mě každou svou scénou, dialogem, a o vývoji radši ani nemluvě, nekompromisně ubíjel, a ubíjel, a ubíjel, načež když začali závěrečné titulky, šel jsem si dát panáka, abych se trochu vzpamatoval. Tento snímek by mohl být vlastně i novou definicí pro filmy, kde se vážně vůbec nic neděje, které o ničem nejsou a které mají pro publikum takový význam asi jako když koukáš na šneka a čekáš, jestli se časem odplazí rovně, či odbočí doleva, nebo doprava. Každopádně, možná jsou ale i skutečně diváci, kteří v tom filmu jakýsi význam, poselství, či nějakou myšlenku našli, tak tím upřímně gratuluji a já si musím do budoucna dávat větší pozor, na co koukat, anebo si dát dva až tři panáky už před sledováním filmu a ne až potom. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Šmarjá- to bylo utrpení. Totální tortura. Vědět, že na to budu muset koukat ještě jednou, tak píšu dopis na rozloučenou. Co to mělo bejt? Takhle přece nikdo nežije..? Takhle se přece nikdo nechová..? A pokud jo, tak nemůže počítat s tím, že to s ním bude sdílet tak hezká holka. Tohle byla pohádka o hodným klukovi, kterej žije v nekonfliktním světě životem starce, kde tě vytrhne z rutiny jen porouchanej autobus nebo pes, kterej právě dostal neodbytnou chuť na kus papíru. Daní za tu sterilní pohodu je ale děsná nuda. Já jsem s hlavním hrdinou takhle vydržel fungovat 2 hodiny a měl jsem toho tak (rozezlený recenzent gestem ruky dělá pomyslnou čáru nad hlavou v místech, kam ještě dosáhne). ()

charlie_ando 

všechny recenze uživatele

Filmová poezie o jednom podzimním týdnu v životě bývalého mariňáka a nyní řidiče autobusu Petersona (Adam Driver) ve městě Peterson ve státě New Yersey. Ale hlavně básníka, který pro své nerýmující se verše hledá inspiraci v jedinečných okamžicích všedního dne a píše je do šuplíku, vlastně do svého tajného notesu. Jedinými posluchači jeho básní je jeho perská žena Laura (Golshifteh Farahani), která neví, co chce dělat se svým životem a taky jejich mrzoutský buldok Marvin. Jednotlivé dny v životě našeho hrdiny se podobají jako vejce vejci, ale každý je vlastně úplně jiný. Paterson je pocitový film a režisér a scénárista v jedné osobě Jim Jarmusch nás zve na poklidnou procházku lehce omšelými ulicemi a občas se i zastavíme, aby jsme nahlédli trochu pod pokličku toho všudypřítomnému lidskému hemžení. Poetická jednohubka, která pohladí na duši. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

S Jarmuschem teprve zacinam a ma to zatim sestupnou tendenci. Docela se mi libily Zlomene kvetiny, videne jako prvni, Kafe a cigara uz mene a Paterson, na ktereho jsem se tesila dlouho, me vlastne nezaujal skoro vubec. Pekne natoceny a zahrany "pribeh jednoho dne" (ci spise tydne), ale nejak v tom nemuzu najit nic vic. Mozna kdyby to melo alespon trochu kratsi stopaz. Takto mi to prislo takove hodne utahane, v podstate o nicem, s pribyvajicimi minutami me to bavilo mene a mene a kdyz jsem uz poste slysela, jak se Laura preslazene pta sveho pritele, jaky mel den, zacinala se mi skoro otevirat neexistujici kudla v kapse. Jeste ze tam byl aspon ten celkem roztomily pes (i kdyz se tedy taky sve majitele naotravoval dost). 50 %. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Tajemný koláč" Já jsem najezdil tisíce kilometrů a můžeš mi věřit, když ti tady povídám: "Řidič, ten tvrdej chleba má." Musí znát slova, rýmy, spojky a splín. Verše, styly a hudební skříň. Háčky, sedadlo, svůj potenciál. Tečky, tabulátor, rozdělovník, kalkulátor. Hlavu, verbum, drapérie, částice. Duše, dramatiky, pera, příslovce. Časy, svíčky, tužku a blok. Hlediska, polyrytmy, lokál, konjunkce. Triál, přepisovač, to dobrej řidič zná. Já vím, že řidič tvrdej chleba má. ()

any22 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě žádný film takhle nezahřál u srdíčka a nevrátil mi víru v lidstvo a krásu lidí, jako tenhle 💙. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Paterson je zdanlive o nicem, zdanlive je strasne pomale vypraveny, ale pritom tu mame docela dost zivotnich pravd aby byl film opravdu naplnujici a i strhujici. ()

Oblivion 

všechny recenze uživatele

Náhled do života řidiče autobusu Patersona, žijícím ve stejnojmenném, svým způsobem pitoreskním městě. Jeho přítelkyně Laura, která je nadšená do pečení cupcaků a zbožňuje dekorování všech dostupných ploch černobílými geometrickými tvary, je tak trochu jako vystřižená z filmu Wese Andersona. Jedním z dalších hlavních hrdinů je rozkošný anglický bulldog. Vedlejší příběhové linie z autobusových jízd a z lokálního baru pobavily. Celkově byl film film svým volným plynutím příjemný, za mě je však nejslabší z Jarmuschovy filmografie. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jeden týden v životě autobusáka, který ve volných chvílích píše básně, doma pozoruje akční ženušku a každý večer zajde na pár kusů do oblíbené knaipy. Na první pohled stereotypní život, na ten druhý megafilmová pecka. Ve které se na první pohled vůbec nic neděje, ale ve skutečnosti je v ní všechno. A to jsem si po Broken Flowers myslel, že Jarmusch rozhodně není pro mě. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Are you interested in poetry? Řidič autobusu Paterson žije důsledně ritualizovaný život jako řidič autobusu v městě Paterson. Ve volných chvílích píše básně s volným veršem, večer chodí s čoklem na pivo a doma má milující krásnou ženu s obsedantním zájmem o černobílý design. Jarmusch vás skoro přesvědčí, že prostý život je skvělý, prodchnutý poezií a všichni ti obyčejní lidé jsou nejskvělejšími bytosmi na světě. Ne že by se mi to nelíbilo, ale pere se to ve mně s podezřením, že má každá z postav buď ve sklepě pohřbeného Ukrajince, který chtěl příliš za zahradní práce, nebo noc co noc naskakuje holou nepromazanou zadnicí na koňské dildo. A že většina z nás stojí bez náhrady za starou belu, což Jarmusch v duchu Warholovského všichni jsme báječní neakcentuje ani stopově. Zkrátka můj problém s filmem nebyl estetického, ale filosofického rázu: Zlo má pro Jarmusche podobu čokla, kterej žvejká notes. Jarmuschův kýč je sice falešný jak pětka, ale též opojný a hlavně jedinečný. Adam Driver, kterého pro mě nedávno málem navždy zničil kdosi upozorněním na podobu s Václavem Klausem ml., je skvělý herec s velkou budoucností této podobě navzdory. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

komedie?No ,ehm....Komediální prvek měl být ,jak Paterson volá z dětského mobilu s krytem bleděmodrého medvídka pomoc kvůli poruše busu????Já jsem to celé nedala.A to nejsem náročný divák ()

Apanatschi 

všechny recenze uživatele

Poézia vo filme a film vo forme poézie. Lyrické, citlivé, zmysluplné. Nenápadne jedinečné. Asymetrická krása Adama Drivera nikdy nemala taký priestor vyniknúť. Spolu s jeho talentom. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Minikinokavárna Ostrava, 5.1.2017: FIlm o obyčejném životě. Co víc asi napsat. Pomalý film o jedno člověku a jeho běžném životě. O malých strastech a malých radostech. O toleranci a smíření. O tajných cílech. Mě se to líbilo. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Až teprv, když okusíte jednoho "Jarmusche", pochopíte větu, že Jim hledá odpověď na to, kdo skutečně je, ve filmu. Možná je Jim sám ve svých myšlenkách řidičem autobusu, co rád píše poezii, ale nechce ji dávat moc z ruky a do nějkého stroje už vůbec, když ani mobilům nevěří. Mužem, který miluje svou přítelkyni, ale nesnáší jejího psa. Chlapem, co jede na "autopilota" doma i ve své práci a odkývá své ženě cokoliv, ale rozhodně není posera, rozhodně ne v případě, kdy by mohlo jít o život. Paterson a jeho život mě i přes prvotní odpor a nudu dokázal alespoň na malý okamžik naplnit, ale že by to měl být můj šálek kávy? Rozhodně ne. ()

Danken 

všechny recenze uživatele

4/10 Asi nejsem pro tento film dostatečně mentálně vyspělý, ale nemůžu si pomoct, byl to film opravdu o h***u. ()

Honzeek95 

všechny recenze uživatele

Jarmusch je nějaký příbuzný Terrence Malicka? Komedie to určitě není a zvykem dramatu je, že má nějaký děj a zápletku, což se tady říct nedá. Takže opět jeden z filmů ze sektoru "filmové poezie", nebál bych se tento žánr oficiálně zavést.. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama