Reklama

Reklama

Paterson

  • USA Paterson (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech. (Aerofilms)

(více)

Recenze (364)

Milodar 

všechny recenze uživatele

Jasných deset, bohužel mohu dát maxymálně pět. Mohu dát maximálně pěd. Jasných deset, dvakrát pět, to jsou dvě dvojčata pěti, dohromady deset. Galaxie hvězdiček je málo, pro tendle extrémně poetický drobně megální superfilm. I kdyby to byla nudná, extrémně trapná debžotina, tak je to přece JARMUSCH"!!!! DÁVÁM DESET. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[4,5*]     "I really think you should do something about those beautiful poems. They should belong to the world, you know?" "The world? Well, now you're trying to scare me." "I am not! I'm serious, you big dumbbell."     Krásne poetická dramédia o poézii (aj o poézii všedného života), nabitá veľmi pozitívnym nábojom. A tiež aj o tvorbe rôzneho druhu rôznymi (ne)obyčajnými ľuďmi. Toto dielo poskytuje nesmierne príjemný, skoro až magický zážitok, ktorý je podporený nádhernými obrazovými kompozíciami Fredericka Elmesa, krásne magickými, opakujúcimi sa prvkami, ako sú stretávanie samých dvojičiek, či rozličné náhody (tajný zápisník, vodopády) a v neposlednom rade i tým láskavým humorom, ktorý mi úžasne sadol. Dvojica hlavných hrdinov žije v dokonalej harmónii (aj spolu s ich štýlovým psom Marvinom, ktorý je tu veľmi dôležitý), hoci sú v podstate úplnými protikladmi. Živelná orientálna kráska Laura (presvedčivá Golshifteh Farahani), posadnutá interiérovými návrhmi (ktorým dominujú ostré kontrasty), experimentovaním a svojimi stále novými snami, žije v znamení neustálych zmien, jej skôr flegmatický partner "Paterson from Paterson" (výborný Adam Driver), vodič autobusu so záľubou v písaní poézie, má, naopak, rád svoju každodennú rutinu. Pritom si všíma rozličné drobnosti, ktoré iní prehliadajú, pozoruje ľudí, s ktorými sa krátko stretáva, počúva ich rozhovory, ktoré sú vlastne takými minipríbehmi zo života. Je to človek, ktorý sa nikdy nesťažuje (na rozdiel od jeho ustavične sa sťažujúceho kolegu: "Are you OK?" "Well, since you ask, no, not really..."), vystačiaci si aj s tými maličkosťami, ktoré mu prináša jeho skromný život (šťastný to muž). Vyviesť z miery ho na čas dokáže jedine nešťastná príhoda so zápisníkom, ktorá vlastne ako jediná nabúra idylickú náladu snímky. Z najpôsobivejších scén uvediem krásne poetické stretnutie poeta s malou poetkou (Sterling Jerins už toho prekvapivo stihla nahrať dosť, a to aj vo významných filmoch), stretnutie s japonským básnikom (Masatoši Nagase tu je po rokoch od filmu Mystery Train (1989) na nepoznanie) ("Poetry in translations is like taking a shower with a raincoat on.") a veľmi ma bavili aj tie epizódky zo vzťahu čiernej krásky Marie (Chasten Harmon) a jej neoblomného ex-partnera Everetta (William Jackson Harper).     "If not for you, crazy motherf*cker might have shot himself to death with a piece of foam." ()

NaughtyKoopa 

všechny recenze uživatele

Jim Jarmusch opět nezklamal a podává nám svůj jedinečný styl. Všední týden naprosto všedního muže odvyprávěn s poetickou krásou a upřímností. Ano, ve filmu se v zásadě nic nestane, ale stejně vás to upoutá a vy bedlivě sledujete scénu, která se opakuje již po třetí. Příjemně se na to kouká a úsměvné momenty vás naplňují pohodou. Není to film pro ty, kteří nemají rádi filmy bez děje, i já se do této kategorii většinou řadím, ale tenhle film měl něco výjimečného. Adam Driver byl v roli Patersona bezchybný. (51. KVIFF) 85% ()

Ukko 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím bohužel nejhorší Jarmusch. Pochopitelně, že i nejhorší Jarmusch je pořád kvalitní snímek, ale ve filmu mi vadily dvě věci, které jsem nepřekousl. I když všichni víme, že Jim nikam nespěchá, nulová gradace příběhu mě pomalu ale jistě utahala a snad poprvé v životě jsem objevil postavu v jarmuschových filmech, která mi byla nesympatická, bohužel to byla Patersonova drahá polovička... Kamera, tempo, hudba, kompozice, to vše opět na jedničku, nicméně pro mě trochu málo. Ale když nad tím tak uvažuju, stejně to kino stálo za to !!! ()

loliti 

všechny recenze uživatele

Zbožňujem 'ušatého' Adama, kludné filmy so štipkou poézie a pomaly plynúcu atmosféru. Na druhé zhliadnutie si stále myslím, že jeho 'poézia' poéziou nebola, ale začala som tento jednoduchý príbeh vnímať s väčším potešením. To, ako každé ráno po zobudení najprv pobozkal svoju polovičku pred tým, než vstal z postele, bolo nádherné. To, ako sa vzájomne vo všetkom podporovali nebolo prejavom neúprimnosti, ale úprimnej lásky. Ktosi mi raz povedal, že veci sa nemenia, ale môžeme meniť náš pohlad na ne. V tomto prípade som to urobila rada. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně obyčejný a tak nějak uklidňující film o Patersonovi z města Paterson, který řídí autobus a píše básně. Nikoho lepšího, než Adama Drivera bych si v té roli nedokázal představit. Nejen kvůli příjmení. 8/10 ()

Mekgrůdr 

všechny recenze uživatele

Milý, lidský příběh o tom, že stereotyp nemusí být nuda a že začít znovu se dá kdykoliv...a vlastně taky o ničem. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Paterson žije v každodenní realitě, má rád své stereotypní rituály, sledování ulic Patersonu z pozice řidiče městského autobusu a poslouchání rozhorů cestujících v něm. Zároveň se však nebrání ani rozhovorům s cizími lidmi, jenž ho většinou obohatí, obzvlášť výborný závěrečný. Ve svém denním stereotypu se však dokáže zasnít a napsat báseň. Jeho žena tráví většinu dní doma, žije si ve svém snovém světě, který se projevuje i na každodenních úpravách domova. Sami si příliš nemají co říct, přesto jsou vlastně úplně spokojeni. Jim Jarmusch natočil film o "obyčejných" lidech, kterým ke štěstí vlastně stačí málo. I když si to osobně tak úplně nedovedu představit, je to vlastně krásné, příjemně poetické. 75% ()

Fajla 

všechny recenze uživatele

Paterson je velice rozvláčný film, který v zásadě jen sleduje několik dní v životě autobusáka a jeho ženy. Když se to tak vezme, tak taková synopse není moc atraktivní. Skutečnost však byla překvapivě úplně jiná. Tak nějak mě to vtáhlo a nepustilo. Bylo to poutavé, milé, vtipné a v divákovi to dokázalo vzbudit upřímný zájem o děj a o osud hlavních postav. Před návštěvou festivalové projekce jsem si nic víc než pár řádků v programu nečetl. O to milejší pro mě bylo překvapení, že hlavní roli ztvárnil Adam Driver. Tleskám jeho výkonu a mám radost, že JJ Abrams do nových Star Wars obsadil tak kvalitního herce. Jeden z nejlepších letošních festivalových filmů. Viděno na 51. KVIFF, 80%. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Film, který tak příjemně tematizuje poetiku každodennosti, že jsem měl po skončení kina chuť vést rozhovory s náhodnými lidmi, které cestou domů potkám. Záhy jsem si však uvědomil, že realita není Jarmuschův film, tedy by to obdobně příjemné být nemuselo, i že se mi vlastně nechtějí poslouchat plky cizích lidí. O kvalitě filmu však něco vypovídá, že takový pocit vůbec navodil - ač uznávám, že v kině to na diváka zapůsobí silněji. Samozřejmě to není dramaticky zatížený film a je dost možné, že kdybych film viděl za jiných okolností, tak by mi mohl připadat nezáživný a ty básničky o sirkách zas debilní. ()

Copcorn 

všechny recenze uživatele

Paterson je jednoznačně velmi poetickým filmem pro trošku náročnějšího diváka. Dnešní mainstreamové publikum by nevěřícně zíralo spíše na hodinky a samotnému filmu by po chvíli nevěnovalo dostatek pozornosti. Pravý filmový Kajšmentke (Zdravím Troodona) si zase na oplátku vychutná snímek plný obyčejného každodenního života a drobných, ale přesto zajímavých odchylek v detailech. Já sám sebe nepovažuji ani za mainstreamovou ovci, ale ani za extrémního filmového Kajžmekera. Co chvíli mě film udivoval a zárověn i co chvíli nudil. S klidným svědomím však mohu říci, že se jedná o poetický Meisterstück. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Bohužel zklamání. Krásné lyrické, reální, přesné. Ale chybělo mi tam něco navíc, něco trochu důrazného, nějaký klíčový tón. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Paterson je obyčejný chlapík, řidí autobus v Patersonu v New Jersey, skládá básně (takové...nijaké), venčí psa a večer posedává v baru. Jeho žena se věnuje domácímu designu (takovému..nijakému) a peče cupcaky. Většina standardních režiserů by z téhle normálnosti nevykřesala zhola nic ale pro prvotřídního artového režiséra je tohle parádní základ, který zpracuje k potěše každého fanouška nezávislého filmu. Jarmusch plynutí Patersonova času podává, očekávatelně a přitom uspokojivě, jako pomalou plynoucí podívanou s úspornými dialogy, subtilním humorem, kterého by se divák mainstreamu ani nevšimnul a klasickou indie atmosférou, která objevuje jedinečnost v obyčejnosti. A hlavně ukáže, jak být prostě a nekomplikovaně v životě spokojený, i když se o vás svět za hranicemi několika ulic okolo těžko dozví. Paterson asi není nejzajímavějším Jarmuschovým filmem, ale rozhodně nezklamal. Ty dvě hodiny strávené s Adamem Driverem byly fajn. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Paterson pôsobil ešte v druhej tretine stopáže ako óda na bežný deň v Jarmuschovom svojskom podaní, ktoré dokáže upútať i bez výrazných formálnych prostriedkov. Až v závere nám bola odhalená ústredná myšlienka, ktorá dáva celému predošlému dianiu iný "feeling". Pointa je v potrebe tvoriť a zároveň žiť každodenné povinnosti. To je aj odpoveďou na otázku pre koho a prečo Jarmusch tvorí takéto "nenápadné" filmy. ()

Chudobka 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem si schovávala na horší časy. A teď jsou tady , ty horší časy. Můj miláček Jim Jarmusch léčí, uklidňuje, hladí. Milý film. Dva lidé, kteří se milují a podporují, poezie, úplně obyčejná, podmanivá hudba, klidná atmosféra, pochopení... A nikdo na nikoho nezvyšuje hlas, nekřičí. Dýchl na mě klid a přetrvává ve mně. Je mi dobře. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

V podstatě ryzí Jarmusch, velmi promyšlené záběry, vizuálně zajímavé a vzhledem k zasazení filmu do provinčního městečka i překvapivě hezké. Tohle Jim umí. Navíc brilantně obsazeno (především v hlavní roli) a jemně zahráno. Prostě autorský film barda nezávislého filmu Jima J., jak má být. Pro mě coby jeho celoživotního fanouška (už od Noci na Zemi) velmi příjemný film a svou atmosférou vlastně i tak trochu nostalgický. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Asi bych měl dát dvě hvězdy, ale herci byli dobří a pár vtípků taky. Asi nejslabší Jarmusch jakého jsem zatím viděl. Jo, to je ten průšvih, že Jim už může točit opravdu o čemkoliv - má renomé a tedy se najde vždy dost lidí, kteří budou tleskat, i kdyby točil, jak se vaří voda v hrnci. Přitom já chápu, že ty lidi nelžou. Ono je to vážně baví. Mě ne. Asi nejsmutnější na tom je, že znám tolik českých básníků s obyčejnými povoláními. Kdybych o nich natočil dokument, nepřijde na to nikdo a nikoho to nebude zajímat. Když Jarmusch vezme hezouna s kráskou, kteří si zahrají na obyčejné lidi, tak kritici dávají skoro plný počet. Přitom je to prázdné a umělé. Je jasné, že Jarmusch už obyčejného autobusáka s pár dolarama v kapse neviděl celé roky. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama