Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Matty 

všechny recenze uživatele

Skupina chlápků zanedbávající hygienu putuje na koních a s obrovským stádem dobytka z jednoho konce Ameriky na druhý. Celkem tisíc mil pojedou skoro sto dní, více než dvě hodiny filmového času, budou pronášet odporně patetické dialogy a sem tam střelbou pročistí vlastní řady – máte na něco podobného dostatečně odolné nervy? Pokud ano, čtěte dál, Červená řeka patří ve westernovém žánru k tomu lepšímu. Zásluhu na tom má hlavně režie Howarda Hawkse, díky které této pohádce o „otcích současné Ameriky“, odpustíte zdůrazňování právě těch prvků, které většinu lidí na westernech nejvíce iritují. Pro některé scény by nebyla škoda slova „akční“, a mnoho a mnoho minut záběrů na valící se stádo (dobytka, tedy krav a volů) je vzrušující. Hawks na základech Vzpoury na lodi Bounty vystavěl skoro až dojemný příběh o nefalšovaném mužském přátelství. John Wayne nehraje stoprocentního klaďase, tudíž je docela snesitelný, Montgomery Clift je mu pak schopným protějškem. 80% ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nemyslel, že během stěhování dobytka po USA budu svědkem tak silného příběhu o vztahu dvou mužů. Jelikož, se asi tvůrcům zdálo, že ve filmu je hodně krav a málo žen tak na poslední část filmu tam šoupli i jednu ženskou. Bohužel tím film pohnojili stejně jako dobytek divoký západ během svého přesunu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $3miliónyTržby USA $9,012,000Tržby Celosvetovo $9,012,000║ Neústupný John Wayne to valí zo stádom cez ameriku ale v mierne zdĺhavom uvlečenom tempe. /60%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

První slavný Hawksův western, který výjimečně skloubil epickou výpravnost a psychologickou hloubku. Krásný a realististický obraz honu obrovských stád dobytka takřka dokumentárních kvalit, silný nosný příběh konfliktu dvou zcela antagonistických povah - drsného macha Johna Wayna, jenž zde svoji obvyklou jižanskou, sebevědomou, svým způsobem religiózní postavu dotáhl do dokonalosti, až se někdy ptáme, je-li vlastně postavou kladnou, a jemného sensibilního Montgomery Clifta, který se proti autoritě svého adoptivního otce logicky postaví. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Čekat od Hawkse neidealistický závěr je dost naivní ( voz El Dorado, Rio Bravo ), on to vždycky v závěru rychle sfoukne,ale člověk si zvykne. Jinak se ale jedná o nečekaně realistický biják s příjemně nejednoznačným Johnem Waynem a typickou Hawksovskou rekvizitou Walterem Brennanem. Ale ta baba ke konci tam je opravdu hloupě vsazená. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Romantika, dobytek, pustina, indiáni, přestřelky, drsnost a tvrdí chlapi v překvapivě výživné směsi, která na své stáří ubíhá opravdu tryskem. Navíc John Wayne tu není jen prvoplánovou postavičkou, ale po psychologické stránce velmi hluboce propracovaným honákem se záplavou stinných stránek. Je ironií, že Hawks staví na hlavu klišé o správných kovbojích už v době jejich zlatého věku. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Rozmáchlý epický western z časů dobývání Západu, časů tvrdých mužů s ostrými lokty a udřenými dlaněmi. Velká cesta kolem Red River uběhne "od setkání chlapce s krávou a muže s býkem". Filmová povinnost pro každého milovníka westernů a chovatele dobytka. Trailer: http://www.facebook.com/video/video.php?v=1070444971323 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Na to jak starý western to je, mi přišel celou dobu dost dobrý. John Wayne jako muž, který šel tvrdohlavě za svým cílem, vybudovat největší stádo v celém texasu a Montgomery Clift jako chlapec, kterého kdysi našel a za ta léta mu přirostl k srdci jako syn. Ale ten konec mi dokonale pokazil dojem. Z drsného westernu se stal velmi dojemný film a mně to tam opravdu vadilo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Môj prvý Wayne. A už chápem, prečo je to meno zlepené s pojmom westernový žáner. Dobrodružné črty, zapojenie rozprávača na preskočenie zdĺhavých pasáží, štipka múdrosti, dávka napätia a poriadnej prestrelky robia pre mňa tento western jedným z najlepších, čo som videl. Krásne prérie, výborne sfilmované dobytčie scény. Ešte niečo? Áno, aj tá nenápadná mini-romantická zápletka sa nakoniec ukázala ako správny ťah. 85%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Konec nekonec, konečně jeden western, který se ve velkém stylu cele věnuje skutečné kovbojské práci - hnaní dobytka. A že to stádo stojí za to. Spolu s "The Searchers" nejzajímavější westernová role Johna Wayna, kterou jsem zatím viděl. ()

sud 

všechny recenze uživatele

První Hawksův velký western mě velmi potěšil. Velice zajímavý příběh a psychologie postav je účinná rovněž i dnes. Na svoji dobu je velice realistický a nepřikrášlený (snad až na tu úvodní neuvěřitelně patetickou scénu loučení, ale má jen 2 minuty). John Wayne tu rozehrává zřejmě tu nejtemnější postavu své filmografie, ale navdory tomu jsem mu fandil více než Montgomerymu Cliftovi, který byl ale také skvělý. Trochu mi to připomnělo "Bounty", ale nevím, jestli to byla náhoda, nebo úmysl. Závěr filmu je sice trochu nečekaný, ale Howard Hawks z toho udělal docela vkusný konec a na hodnocení to u mne nic nemění. 90%. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Skvelý western so sympaťákom Montgomery Cliftom a klasikom Johnom Waynom v prekvapivej úlohe. Ale nemôžem si pomôcť s pocitom, že klasické westerny starnú zo všetkých žánrov asi najvýraznejšie - (s výnimkou 7 statočných a Veľkej zeme) . iba preto 8/10 aj napriek tomu, že je to jeden z vrcholov žánru. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Western, který stojí za to. Má hlubší myšlenku, excelentní výkon Johna Waynea, slavný film, od začátku až do konce se něco děje. Výborně vystižena proměna Dunstona (J. Wayne), ze kterého se postupem cesty do Missouri stává ješitný tyran, jenž nepřipustí jiný názor než svůj, ba dokonce se chystá vystřelit na každého honáka, který nesdílí jeho názor... V průběhu filmu to vypadalo na zcela jiný konec, než kterého jsem se dočkal, ovšem mohu říct, že mé divácké srdce potěšil - dnešní westerny jsou proti tomuto lahodnému vonícímu espressu jako klasický "kafáč" turka. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"There's three times in a man's life when he has a right to yell at the moon: when he marries, when his children come, and... and when he finishes a job he had to be crazy to start." ()

burina 

všechny recenze uživatele

Mne sa ten zaver pacil(asi ako jedinej,heh:))....vyborny western s vybornymi hercami (moj oblubeny Monty Clift), pri ktorom som sa nenudila ani minutku. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Epický western o osídľovaní divokého západu a pasení dobytku je taký epický, až je to solídna nuda. Montgomery Clift je ale sympaťák, John Wayne parádny, zábery na pláne krásne a hudba legendárna. Ale tá stopáž... ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Parádny dobrodružný western o skutočných kovbojoch, v ktorom si Wayne strihol netradične zápornú postavu arogantného, tvrdohlavého a surového chovateľa dobytka. ()

Reklama

Reklama