Reklama

Reklama

Osvětim - Březinka. Oldřich Stránský, vězeň číslo 168830

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 21 min

Obsahy(1)

V Osvětimi fungovalo Krematorium I od srpna 1940. V létě 1941 dostal velitel tábora Rudolf Höß příkaz od Heinricha Himmlera vybudovat centrum masového vraždění Židů, Romů, asociálů a politických odpůrců. Účinky cyklonu B zde byly poprvé vyzkoušeny 3. září 1941 na 600 sovětských zajatcích a 250 polských vězních. K tomuto účelu byla postavena první plynová komora čistě pro vyhlazovací účely. Cyklon B byl do komory vhazován otvory ve stropě. Postupně ji nahradily plynové komory v Osvětimi – Březince. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Home video z turistického centra Osvětim, kde marně mezi izraelskými vlajkami a blesky fotoaparátů hledáte příběh zmíněného vězně či nějakou důstojnost. Zdokumentování výpravy plzeňských studentů na tzv. Pochod živých a Izraelská show se vším všudy. Špatné, opravdu špatné, takto zmíněného cíle, tedy "informovat ty mladý", skutečně dosáhnout nelze. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol vysielaný Českou televíziou v rámci tematických relácii k výročiu obeti holokaustu. Deň 27. január je Medzinárodným pamätným dňom obetí holokaustu, v tento deň bol Červenou armádou oslobodený nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Všetka česť ČT, ktorá v rámci tejto spomienky odvysielala 7 tématických relácii, na rozdiel od Slovenskej RTVS, ktorá neodvysielala ani jednu. A tak sme mohli v ČT vidieť filmy Deti Antonína Kalinu, Môj otec a jeho najobľúbenejšie koncentráky, Po holokauste, Helga L-520, Nočné vlaky do Košíc, Zlatí úhory a film, ktorý je z týchto filmov najslabší a absolútne špatne urobený Osvienčim - Brezinka. Oldřich Stránský, väzeň číslo 168830. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co tento amatérský dokument dělal na ČT. Bez koncepce, bez scénáře, dramaturgicky absolutně nepřipraven. Neobvykle špatná kamera - nejhorší článek všeho. Takový paskvil si oběti holocaustu nezaslouží. Omlouvám se, ale dost mě to urazilo a jako mladého člověka mě to o ničem neinformovalo. ()

Reklama

Reklama