Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

golfista 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika a můj nejoblíbenější John Wayne. Všechno na svém místě - statečnost, krásná ženská, přátelství, padouši, humor a krásná písnička jako třešinka na dortu. A samozřejmě Happy End :-) ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Westernová klasika, která mi není ani trochu po chuti. Čas je svině, která dokáže změnit některé dobové perly v zubožené nic. Sterilní vodopád dialogů vykresluje snad veškerou psychologii pomocí sáhodlouhých promluv, sterilitu látky zvýrazňuje i statická kamera a toporný Wayne a ještě se odvažuje vykoukávat americký idealismus v té nejunavenější podobě s bodrým užvatlaným staříkem, napraveným alkoholikem, ikonickým šerifem a chrabrým mladíkem. Nuda k pos... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

V podstatě taková příjemná konverzačka v úzce omezeném prostoru jednoho zapadákova, s nečekaným množstvím verbálního humoru, na western řídkou akcí (což tady ani v nejmenším nevadí) a sympatickým herním projevem všech zúčastněných. John Wayne mi nikdy k srdci nepřirostl, ale šerifové, bareťáci a alfa samci, to byla jeho spolehlivá herecká parketa. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hawksova reakce na Hign Noon. Interiérový western o postavách, nikoli o akci. Přesvědčivě sťatý Dean Martin a konstantně prkenný John "kdonaměmá" Wayne jsou dvěmi pilíři, na jejichž (ne)stálém přátelství skvěle vygradovaný film stojí. 80% Zajímavé komentáře: Cival, Pohrobek, T2, Falcor, Artran, RAiken, YURAyura, Lavran, ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $5,800,000Tržby Celosvetovo $5,800,000║ Prestrelka sa môže začať - postarší Šerif v podaní Johna Wayne a s pomocníkmi ako Dean Martin hrajúci osobu v určitom po alkoholickom delíriu s výbornou streleckou muškou a s kulhavím starcom s strieľajúcim navôkol na všetko čo sa len pohne, podporovaní výborným strelcom Colorado Ryanom v podobe herca Ricky Nelsona, doprovádzaní sú krásnou strážkyňou dverí Angie Dickinson a proti ním je hromada poštvaných cowboyov s klanu zbohatlíka Nathana Burdetta, je jedným z najlepšie zahraných westernov, ktorému nechýba dobrí príbeh, správne hlášky s odľahčenými vtípkami. Film natočil vtedajší priekupník filmu režisér Howard Hawks. /90%/ ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dodnes jedna z nekrásnějších a strhujících balad o pravém přátelství, kterému je lhostejno, jakými chybami trpí jeho nositelé. Co postava, to osobitý a přesto zcela pravdivý charakter. Co postava, to herecká hvězda nejvyššího kalibru. Jenom chudák John Wayne nedostal tu opileckou roli, po které tak bažil tuše, že právě ona by mu mohla poskytnout nejvíce hereckého prostoru. Holt, Dean Martin byl jak známo dokonalým alkoholikem i ve skutečném životě. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Rio Bravo je výjimečné především psychologickým prokreslením postav, z nichž nejzajímavější je bezpochyby Dean Martin. Akce je tu minimum, zato chemie je výborná. Mezi Johnem Waynem ( hraje to, co obvykle ) a Angie Dickinsionovou to přeskakuje jedna báseň ( a je to šťabajzna ). A i tomu Rickymu Nelsonovi to slušně zpívá :) -- V každém případě bych ale neřekl, že jde o Quentinův nejoblíbenější film. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Mistrovský snímek, který vás i přes svoji délku dokonale udrží v křesle!Taková atmosféra, to se jen tak nevidí...Asi nejlepší Hawksův film! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"To, že seš umytej, neznamená, že musíš hned zkoušet skoky do rakve." Správňáckej šerif John T., nametenej pomocník Dude, opotřebovanej střelec Šlupka a mladej Colorado proti nájemnej zabijákům celýho divokýho západu. Normálně bych takticky vsadil na remízu, ale vzhledem k tomu, že se šerif nápadně podobá Johnu Wayneovi, je sázka na jedničku celkem tutovka. Mě na tom nejvíc zaujalo, jak šerif odmítal pomoc od lidí, kteří měli co ztratit. To bylo takový netradiční. Tradiční byla láska mezi mladou karbanicí a ne až tak mladým šerifem. Znáte to - to takhle jednou šerif nezatkne tu, na kterou je vypsaná odměna a ... ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Jako první jsem viděl ElDorádo, takže jsem byl z této klasiky celkem zklamaný, ovšem v rámci srovnání těchto dvou skoro identických filmů od stejného režiséra (kdyby něco podobného udělali v mé době a já na to mazal do kina, tak bych mu to asi nikdy neodpustil, ale ted je proste jiná doba) vítězí mladší dvojče. Idealistický americký western, který má všechny své potřebné ingredience, které z westernu dělají pravou zábavu. Jen s humorem a ostrými dialogy jakoby se rozhodli šetřit, což bylo rozhodně naškodu. Wayne je sympatický a do své role opět, aneb jako vždy, zapadl. Jenom s ostatními jsem měl trošku problém. Dean Martin prostě nikdy nebude mít to ono charisma a herecký kumšt Roberta Mitchuma (z filmu El Dorado) a Caan je taky jenom jeden. Nerad to přiznávám ale "jednička" bohužel nedostává stejných kvalit jako "dvojka" El Dorado. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi Wayneova roztomilá bezradnost, když se po něm chce, aby zapojil jakékoliv mimické svaly - tomu může konkurovat jen Arnold Schwarzenegger. Jinak jak Hawkse nemusím, tenhle kus se mu docela vydařil. I když nějaké větší spokojenosti překáží debilní happy end - tenhle film by nějakou tu smrt na konci alespoň nějaké vedlejší postavy potřeboval... ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

O sedm let mladší El Dorado od stejného režiséra má v podstatě identickou sestavu hrdinů - tedy šerif, opilec a odvážný mladík. Tady je na čtveřici doplňuje ještě srandovní stařík. El Dorado má Jamese Caana (Sonny z Kmotra), proti kterému je sympatický Ricky Nelson přece jen poněkud méně výrazný. Opilci Mitchum a Dean jsou oba stejně dobří a John Wayne je vždy a všude prostě John Wayne. Rio Bravo se mi zdá být o něco slabší než jeho následovník, ale má své momenty, kvůli kterým stojí za to. Můj nejoblíbenější je vstup mladého Colorada do hry (akce s prohozením květináče oknem). Taky jam session ve vězení se dvěma dobrými songy je nečekanou, ale příjemnou kulturní vložkou. A jistá ruka opilcova u ohrady, kde se odkládají zbraně, je hodně fajn. El Dorado jsem ale viděl už jako malý kluk snad někdy ve dvanácti, a tehdy mě naprosto uchvátilo. Takže má protekci a měl bych ho od Rio Brava hodnocením přece jen trochu odlišit. Jenže tady to všechny výše zmíněné scény skoro dorovnávají. No a pak... Já prostě miluju Twilight Zone. A tady je v roli zatčeného zlouna Claude Akins, sympaťák z epizody Jak monstra ovládla Maple Street, uvedené ve stejném roce. A to je poslední ingredience, která rozhodla, že dám oběma filmům stejný počet šerifských hvězd. I když El Dorado mám holt radši. Na druhou stranu, je to už nějaký ten pátek třináctého, co jsem ho viděl naposledy. Asi to budu muset brzy napravit. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pravý film Johna Waynea. Zlí zloduši, hrdinní hrdinové, dobro vítězí, mluví se přitom slušně, zkrátka naivita jak má být. Že jsem to viděl v ještě skoro dětském věku, jsem milosrdný, ale vedle tohohle i Vinnetou vypadá jako drsná realita divokého západu. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Mně na tomhle westernu zaujalo jen to, že Šklupku namluvil strýček Skrblík. Ani výrazný padouch tu není, jen "dojemné" story o ožralovi, který přestane pít a stane se opět neohroženým pistolníkem a Johnu Waynenovi zamilovaném do mladé rebelky. To nedávno viděný Muž, který zastřelil Liberty Valance, se mně líbil mnohem víc. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozvleklý a hodně upovídaný western (není se co divit, že je to jeden z nejoblíbenějších filmů Tarantina), v němž Hawks použije za celou dobu jen dva detailní záběry a vše proloží romantickou linií zbytečnou jak čtení z desatera přikázání Tuco Ramirezovi. Co Leone s Morriconem řeknou záběrem, hudbou či pouhými gesty, se zde několik minut vzletně okecává, nicméně chápu, že tohle jsou způsoby amerických westernů plných kašírovanosti z období 50. a 60.let, kde vše připomíná neškodnou hru na šerifa a zločince a vy jen v nadsázce čekáte, kdy prvně jmenovaný koupí lístky na dostavník, nasmaží řízky a pěkně poprosí rabiáta, jestli by byl tak laskav a opustil ráno město a on mu pochopitelně (možná po pár výstřelech) milerád vyhoví. Palec nahoru za hudební klip D.Martina a Rickyho Nelsona (s herectvím je to horší) a občasnou vtipnou průpovídku z úst chromého strážce cely či prkenného pana šerifa. Důvod uctívání Johna Waynea, jakožto ikony amerických filmů z Divokého západu, mi tak nadále zůstává záhadou.. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ďalší western, ktorý jednoznačne pretromfol rebríčkové esá tohto žánru. Majestátna porcia všetkého, čo má správny western mať. Od charizmatického zástupcu spravodlivosti, cez prehnitých záporákov až po kráľovsky vystihnuté podporné roličky. Kus romantiky to nemohol pokaziť, takisto ako aj prijateľný happy-endík. 90%. ()

Reklama

Reklama