Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Obyvatelé městečka Rio Bravo si již delší čas nemohou stěžovat na nedostatek vzrušení. To vyvolávají hlavně bratři Burdetové. Starší Nathan patří k největším rančerům v kraji a drží ochranou ruku nad mladším bratrem Joem. Když Joe zastřelí neozbrojeného člověka, šerif John T. Chance ho zatkne a uvězní. Prokáže tím neobyčejnou odvahu, protože proti Burdetovým lidem stojí ve městě téměř sám. Po boku mu stojí jeho dva pomocníci, věčně opilý Dude a napůl chromý starý Stumpy. Přesto se pokusí postavit několikanásobné přesile... Slavný western natočil klasik amerického filmu režisér Howard Hawks (tvůrce nezapomenutelných snímků Četař York, Zjizvená tvář, Leopardí žena a Červená řeka). V příběhu vyprávějícím o pravém přátelství, smyslu pro čest a spravedlnost, působivým způsobem využil prvky romantiky, zaujme atmosférou a psychologickou kresbou hlavních postav. Sebevědomého, tvrdého šerifa hraje John Wayne, pomocníka Dudea bojujícího také s alkoholem ztvárnil Dean Martin, úlohu přitažlivé mladé hazardní hráčky vytvořila Angie Dickinsonová. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

anais 

všechny recenze uživatele

Klasický western, ve svém žánru asi jeden z nejlepších. Jenže jak už jsem zmlsaný všemi těmi „antiwesterny“ bořícími mýty o tradičním západu, tak mi Rio bravo přišlo až příliš naivní. John Wayne hraje všemi oblíbeného šerifa, z tváře mu úsměv téměř nezmizí. Film je často porovnáván s High noon, ve kterém se šerif v podání Garryho Coopera musí vypořádat s podobným problémem. Zatímco ale Cooperův hrdina prosí o pomoc, aniž by mu nakonec byla poskytnuta, ten Waynův ji odmítá. Z tohoto hlediska je zajímavá i poznámka Johna Waynea, že mu High noon nepřijde příliš americké. Rio bravo je pohádka o ideálním divokém západu, nic víc, nic míň. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Pred tim, nez Quentin Tarantino vstoupi do vztahu se zenou, pusti ji tento film a pokud se ji film nelibi, zadny vztah neni. Hmm, neni divu, ze je Quentin v 50ti stale sam, protoze tohle je fakt bida. Mela to byt odpoved Howarda Hawkse a Johna Waynea na "High Noon", ale zatimco High Noon funguje skvele - komorni budovani napeti s minimem akce, sympatickym serifem a krasnou zenou. V Rio Bravo je to temer naopak - cela prvni pulka nehorazne roztahana nuda, John Wayne v hlavni roli toporny a nesympaticky a zena v podobe Angie Dickinson taky dost slabota. Par momentu to ale ma - jedna hvezda za country predstaveni (puvodne mel v roli mladika s kytarou byt primo Elvis Presley) a druha hvezda za slusnou finalni prestrelku. 4/10 ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Western pre celú rodinu, akurát ma mrzí že nie je ani zďaleka tak vtipný ako El Dorado a že akcia (ak vôbec raz za pol hodinu dáka je) nie je podložená napínavým hudobným doprovodom (všimol som si akurát kvalitnú hranú a spievanú). Martin Dean sa neťahá na opileckého šerifa Roberta Mitchuma, Ricky Nelson na mlaďasa Jamesa Caana, Walter Brennan je oproti sarkastickému Arthurovi Hunnicuttovi len otravný a upišťaný deduško. Všetky tieto menšie nedostatky zachraňuje krásna Angie Dickinson, ktorá vďaka nepodmienenej láske k šerifovi ututlá nudnú vatu a oživí príbeh. Suma sumárov : absolútne nezáväzná oddychovka, pri ktorej sa nesnažte veľmi premýšľať, lebo ak by ste chceli Rio Bravo postaviť vedľa Pravého poludnia, nie je šanca. Ale naproti tomu "interiérovou poetikou dialógov" ide možno o najčarovnejší western a práve preto mi nedáva "spávať"... Pretože je vlastné výnimočný taký aký je! http://www.9em.sk/filmova-recenzia-rio-bravo/ ()

RAiken 

všechny recenze uživatele

Vskutku "překrásná" připitomělá slátanina, u které vás bude mrzet jedna ošemetná věc - je to naprostá ztráta času. Jediné, co stojí za zmínku je opijácký Dean Martin s jeho moralizujícím postojem a ještě jeden roztomilý střílející dědoušek. Ovšem, pokud vám stojí za to, dívat se na stárnoucího Johna Waynea srandovně držícího bouchačku a jeho ukecanou ženskou, která polovinu svého hereckého výstupu prořve a další polovinu nudí svými nesmyslnými monology, tak prosím. Já tohle ale tolerovat nemůžu a už vůbec ne z nostalgie. Druhá hvězdička je za skvělou písničku, kterou si střihne Dean Martin s Rickym Nelsonem... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hawksova reakce na Hign Noon. Interiérový western o postavách, nikoli o akci. Přesvědčivě sťatý Dean Martin a konstantně prkenný John "kdonaměmá" Wayne jsou dvěmi pilíři, na jejichž (ne)stálém přátelství skvěle vygradovaný film stojí. 80% Zajímavé komentáře: Cival, Pohrobek, T2, Falcor, Artran, RAiken, YURAyura, Lavran, ()

Galerie (91)

Zajímavosti (28)

  • Ačkoli v titulcích je uveden Harry Carey Jr., ve filmu se neobjeví, jelikož „jeho“ scény byly vystřiženy. Měl problémy s pitím a režiséra oslovoval „Howarde“. Plat mu však zůstal. (džanik)
  • 8. května 1958, týden od začátku natáčení, slavil Ricky Nelson osmnáctiny. Jako dárek dostal od Johna Waynea a Deana Martina údajně skoro metrák a půl kravského hnoje, do kterého ho pak obřadně vhodili. (džanik)
  • První Hawksův film po čtyřech letech od kritikou odmítnutého a kasovně propadlého snímku Země faraonů (1955). Hawks si po něm dal pauzu a pobýval v Evropě. (džanik)

Reklama

Reklama