Reklama

Reklama

Bear Story

(festivalový název)
  • Chile Historia de un oso (festivalový název) (více)
Animovaný / Krátkometrážní / Dobrodružný / Drama / Rodinný
Chile, 2014, 11 min

Obsahy(1)

Starý osamělý medvěd vypráví svůj životní příběh v mechanické diorámě. (iShorts)

Recenze (12)

swamp 

všechny recenze uživatele

Smutný, na mě až moc podbízivý, ale rozhodně zajímavě animovaný kraťas. Jen mi nedávalo smysl to, že ve světě, kde zvířata žijí jako lidé v domech a pracují, existují cirkusy, kde tatáž zvířata jsou předváděna dělajíce lidské kousky... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

2* krásně udělaný animák, který je však hodně podbízívý a sentimentální. Pro efekt zapomněli autoři dokreslit pořádně příběh a hlavně souvislosti, které postrádají smysl. "Potěšit se" z tohoto kraťasu můžete třeba tady [ PŘÍBĚH: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

venison 

všechny recenze uživatele

Malinkou špetku nelogičnosti v tomto krátkometrážním snímku "Bear Story" opominu, protože výtvarně, hudebně i celkově náladově je opravdu na vysoké úrovni.. Zaútočí na city a chytne za srdce ;-) ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Abych rekl pravdu, uplne jsem to nepochopil :) Nebo jako mam svou verzi toho, proc medved chodi predvadet sve mechanicke minidivadlo, ale klidne to mohli jeste trosku rozvest. Na me jsou tyhle kratasy proste moc...kratke :) A proc je to oscarova kategorie taky netusim :) Animace je ale originalni a ma sve kouzlo, hudba taky ujde. Cekal jsem ale asi trochu vic. [Oscar 2016: Kratky anim. film] ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Ke zhlédnutí mě dovedla oscarová nominace a jelikož mám kraťasy rád, nemohl jsem odolat. Těch 11 minut vůbec nelituji, je to sice smutný snímek, zato opravdu nádherný a donutí k zamyšlení, čeho bychom si měli na světě vážit nejvíc. To vše podpořeno pěknou a emotivní hudbou. Okouzlující! Edit: K mé radosti Oscar přišel, ač jsem v to zpočátku moc nevěřil. ()

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Poslední snímek ve výběru a zároveň první chilský film, který kdy získal Oscara. Za mně v pořádku, sice bych zlatého plešouna radši dal předchozímu Kosmu, ale to by byla pouze osobní preference, jelikož i tento film byl skvělý. Hlavním motivem filmu je zajetí zvířat v cirkusech, konkrétně medvěda, který ztratil svoji rodinu poté, co jej zajali a donutili jezdit na pidikole. Příběh je dojemný a je odvyprávěn velmi netradičně — pomocí mechanického diorámatu s hrací skříňkou, kterým operuje skutečný medvěd. Taková skříňka v sobě skrývá spoustu skvělých nápadů a je vizuálně velmi povedená, mechanické části o sebe cinkají jako byste koukali na opravdové kousky plechu. Nedozvíme se přesně, zda medvěd pomocí hračky vypráví svůj příběh, ale je několikrát naznačeno, že sám o rodinu přišel. Téma trápení zvířat by rozhodně dokázalo utáhnout celý film a vysloužit siOscara. Jenže Bear Story je vlastně úplně o něčem jiném, nedává to však nijak najevo. Dozvíte se to až z rozhovorů s autorem, který pomocí svého filmu dokázal otevřít celospolečenskou debatu v rodném Chile. O čem? O jednom z temných období chilské historie, o kterém se moc nemluví — státním převratu v 70. letech a následném životu ve vyhnanství desetitisíců lidí. Přesně to se stalo i dědečkovi mladého autora, který byl dva roky vězněn a poté nuceně opustil rodnou zemi. Po návratu jej čekala úplně jiná země, než ze které nedobrovolně odjížděl. Vojenský převrat, vězení, život v exilu — tohle téma musí silně rezonovat i v Čechoslovácích. A hodně rezonovalo i v komisi, která snímku udělila Oscara. [Oscary 2015] ()

DaOtisAwe 

všechny recenze uživatele

Smutný, krásně animovaný krátký film. Spousta svkělých myšlenek, které jsou hezky zpracované. Emoce ve vás probudí i beze slov. Napomáhá tomu jemná, trefná hudba. Za mě slušné. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Nevím, co v Bear Story viděli páni akademici, jestli to má představovat něco z historie Chile nebo něco aktuálního. Já hodnotím příběh bez toho, aniž bych znala okolnosti jeho vzniku a pohnutky tvůrců. Bohužel jsem k tomu nic víc ani po zhlédnutí na netu nenašla a ani popisek tady na ČSFD mi věc moc neosvětlil. Na kategorii krátometrážních filmečků jsem přísná. Je obtížné vměstnat NĚCO do pár minut a proto by to měl dělat jen ten, který to opravdu umí, aby to nevyšlo naprázdno. U Bear Story jsem pořád čekala, kdy mě uhrane a ono se nestalo. Bylo to hezké, animace byla originální, nápaditá, ale příběh nebyl dotažený, protože moc nedával smysl. Po troše úvah se dá na motiv medvědího pána dojít, ale stejně to bylo jako kdyby se celou dobu nafukovala bublina, ona praskla, ale už jsme neslyšeli ten zvuk. Chyběla tomu závěrečná silnější a logičtější tečka, která chytne za srdce, protože ten příběh v hrací krabičce byl silný. Jenže konec se moc nepovedl. ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

No nic moc teda... Klišé na klišé, vrátane artu. A keď chceli Amerikanci prejaviť spolupatričnosť s Chile, nemali tam 40 rokov podporovať Pinocheta, a nie teraz pokrytecky dávať Oscary jeho obetiam... ()

Reklama

Reklama