Reklama

Reklama

Ulice Cloverfield 10

  • USA 10 Cloverfield Lane (více)
Trailer 1

Jednu chvíli jedete v autě, pak to do vás z boku napálí nějaký idiot a vy se probudíte pomlácení, ale živí v podzemní kobce, kde vám neznámý podivín řekne, že jste právě vyhráli hlavní cenu v životní loterii. Onen neznámý podivín (John Goodman) se jmenuje Howard a je to zkušený „Prepper". To jsou lidé, kteří tuší, že jednoho nepříliš krásného dne přestane fungovat svět, a tak se na to připravují. Například Howard si postavil a komfortně vybavil podzemní bunkr. Výhra Michelle (Mary Elizabeth Winstead) spočívá v tom, že ji našel ve vraku havarovaného auta a přesunul do svého krytu krátce předtím, než na Zemi plnou silou udeřila gigantická katastrofa, která zničila veškerý pozemský život. Emmett, jeho kámoš, který mu se stavbou pomáhal (John Gallagher), a Michelle jsou podle všeho široko daleko jediní přeživší. Škoda, že je venku kontaminovaný vzduch a nejde to proto ověřit. Michelle ale téhle teorii příliš nevěří. Howarda považuje za magora, který ji unesl a pod za vlasy přitaženou záminkou ji chce udržet ve sklepě. Jenže důkazů, že má tenhle apokalyptický vizionář pravdu, se postupně objevuje víc a víc. Stejně jako dokladů toho, že Howard je fakt pořádný magor... (CinemArt)

(více)

Recenze (889)

novoten 

všechny recenze uživatele

Se značkou Cloverfield přichází zatraceně těžké břemeno. Původní Monstrum totiž dokázalo prvotřídně zkombinovat drama hlavních hrdinů s něčím velkým a děsivým, co se nacházelo neurčitě daleko a zároveň všude kolem. Shodně pojmenovaná ulice má k dispozici jako vždy uvěřitelnou Mary, v životní formě burácejícího Johna Goodmana a v první řadě otazník, co že se to schovává venku tentokrát. S hlavní devízou ale přichází i hlavní zádrhel, protože všichni tušíme, že v závěrečné třetině musí přijít něco nečekaného, což k dosavadnímu průběhu příliš nepasuje. Vzorec se tak povedlo zopakovat jen napůl, hlavně díky hercům a pořádné várce napětí, vycházejícího z těch nejobyčejnějších situací. Celek ale vypadá jako dva filmy sestříhané dohromady. ()

tron 

všechny recenze uživatele

SPOILERY. Ulica Cloverfield 10 bol pôvodne „obyčajný“ psychotriler o šialenom únoscovi dievčat v podaní masívne presvedčivého Johna Goodmana. Ale potom sa k projektu primotal J.J. Abrams a „dodatočne“, bohvieprečo, k nemu prilepil 15-minútové trikové (a nudné) finále s mimozemšťanmi, aby to zapadlo do univerza Cloverfield, ktoré odštartoval v r. 2008. Tipujem, že „pôvodný“ príbeh sa končil výbuchom bunkra. netuším, či by to tak bolo lepšie alebo horšie, ale "dodatočné" finále je podľa mńa natoľko WTF, až som si ho užil a ak by to malo byť "len" o vrahovi, asi by som si snímku neužil tak, ako som si ju užil, keď je o vrahovi, aj mimozemskej invázii. Názov každopádne istým spôsobom nedáva zmysel, lebo slovo „cloverfield“ v tomto prípade neznamená odkaz na film Cloverfield, ale je to adresa, na ktorej býva jedna z postáv (viď. zrazená poštová schránka). Mohol by som napísať, že na výsledku je toto všetko poznať, ale klamal by som. Je to napísané tak šikovne (a pritom jednoducho), že žánrový hybrid prekvapivo sedí pokope a práveže z nedostatku urobil prednosť, pretože daj je vďaka tomu nepredvídateľný a každých X minút sa vytasí so scénou, ktorú nečakáte a ktorá vás prinúti spätne prehodnotiť nielen dovtedajší dej, ale i činy niektorých postáv. Okrem scenára by som za hlavný klad snímky označil nezázračnú, ale ani nekazivú réžiu, robustný výkon náladového Johna Goodmana, extrémne komornú výpravu (ktorá je v ostrom kontraste s naopak veľmi extrémne nekomorným záverom) a scény s kyselinou. Ústredná hrdinka bola síce bojovníčka, ktorá to nevzdávala, ale nemôžem povedať, že by mi (napriek sympatickosti Mary Elizabeth Winstead) prirástla k srdcu. John Gallagher Jr. bol potom vyložene nudný, hoci bez neho by bol príbeh len polovičný, každopádne s výnimkou Goodmana ostatné postavy nestoja za reč a palce som im držal len s miernymi rozpakmi. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Parádní, plnohodnotný žánrový film, se skvělou Elizabeth Winstead McClane a vynikajícím Goodmanem. Jmenovat se to 6 Die Hard Lane a místo závěrečných deseti minut s... vy víte kým, tam přijet tatínek John, tak sázím plnou palbu. Takhle možná trochu zbytečné provázání s jiným filmem, každopádně však hodné závěrčné hlášky "Fuck.", která zážitek akorát umocnila. Tak či tak, výborná záležitost. 8/10 edit: postupem času ten film v hlavě spíš zraje, než aby pomalu mizel. Zvedám na 9* a těším se na další shlédnutí. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Megavyžranej Fred Flintstone ve svém 3+1 postapokablablablabunkru hostí vrahouna z filmu Hush a jako bonus jednu kočičandu (dvounohou) . Co z toho tak může vzniknout? Napínavej horor s hutnou atmosférou? Leda hovno...Na první alespoň trochu napínavou scénu sem čekala přes 40 minut abych byla následně odměněna další dvacetiminutovkou kdy se opět hovno dělo. Po hodině postavám ve filmu dojde, že to chce nějakej nečekanej zvratek tak se to rychle rozpočítá kdo je zlej, kdo hodnej a kdo blbej. Já vám to prozradím - Fred je zlej, vrahoun z Hushe blbej (v Hushovi byl blbej taky jeho ty debily hrát snad baví) a kočičanda je hodná. Blbej a hodná se spojej proti zlému Fredovi a nastává další porce nudy, kdy spolu ty dva tragédi kují pikle tak nenápadně až sem si říkala jestli je fakt kujou. Fred nakonec mocně vyčmuchá křivdu a chvilku na to je oheň na střeše, nebo teda v bunkru. Konec nemohl být trapnější a já marně dumám koho tam hrál Bradley Cooper...možná toho zubatýho slimáka a nebo slovo BEN na displei a dokonce mu půjčil hlas. Masakr to je role jak noha. Monstrum byla píčovina a tohle, světe div se, taky. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Původně plánovaný nízkorozpočtový thriller zasazen do úplně jiného příběhu, těžící především z levné klaustrofobické atmosféry a psychologie postav, se po nalití financí od Abramse změnil v pokračování zřejmě nejlepšího filmu o mimozemských monstrech v posledních dvou dekádách, kde prim hrála výhradně akce, zběsilost, rioty a výbuchy. Oživit osm let starou žánrovou pecku je úctyhodné, tleskám, problém ovšem spočívá v tom, že děj zůstal původní a tedy šitý na míru nízkorozpočtovým nárokům a to avizované pokračování jedničky je v celém filmu všehovšudy deset závěrečných minut. Mělo to tedy smysl? Ne. Cloverfield obsažený v názvu filmu tedy působí jen jako vábnička na milovníky sci-fi, nikoliv jako odkaz na pokračování čehokoliv. Nemít to právě tento název, s originálem si to nedám do sebemenší spojitosti. To, na co většina diváků naivně čeká celý film ve výsledku za samotné čekání ani moc nestojí, jelikož sledovat hodinu a půl jak postavy nezajímavě konverzují nad špagetami, hrají monopoly, čtou módní časopisy a jednou děsně akčně nahodí filtr vzduchu, to vše za absolutně nulové atmosféry, to je zkrátka zatraceně málo na film pro masy. Poslední desetiminutovka je pak klasický šetřivý CGI bordel ve tmě, který postrádá jakoukoliv myšlenku a působí dojmem, že do filmu vlastně ani nepatří. Loňská béčková bunkrová variace na stejné téma se pak jeví jako mnohem lepší možnost ke strávení večera. 60% ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jakožto hororový expert jsem měl již před projekcí neblahé tušení, že 10 Cloverfield Lane nebude žádný zázrak (viděl jsem totiž trailer, který mě naprosto ničím nezaujal), ale rozhodně jsem nečekal, že snímek svou kvalitou nebude stačit ani na ušmudlaný průměr. 10 Cloverfield Lane má s hororem společného opravdu pramálo. Schází mu atmosféra, absentuje napětí a především se neskutečně vleče. Stopáž v délce 105 minut byla zvolena zcela nepatřičně, jelikož kromě již zmíněných nedostatků si divák nevybuduje ani žádný hlubší vztah k postavám a jejich osud je mu tedy víceméně lhostejný. Zhruba od poloviny filmu už jsem netrpělivě vyhlížel jeho závěr, který s sebou naneštěstí přinesl i pořádnou porci nepochopitelné béčkovitosti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když uvážím různý jiný možnosti, třeba uhořet při chemickým útoku nebo jaderným, tak bejt naživu znamená, že mi bude chutnat i smažený hovno." A když já uvážím, že jsem si ze slušného množství připravených filmů vybral ten s uvedenou adresou atomového krytu, tak bych se nejraději vydal emzákům na nemilost. Tohle totiž bylo zoufale nudné, což dokládám důkazem v podobě jedné havárie, jednoho výstřelu, jednoho barelu rozlité kyseliny a nekonečného množství keců na téma, zda to nesympatické stvoření zvané Michelle bylo uneseno nebo zachráněno. Brzy mi zkrátka bylo jedno jak nebo jestli vůbec to dopadne, takže jsem nakonec rád, že alespoň koncovka mě pobavila, i když ji tam někdo patrně přilepil z nějakého jiného filmu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Film, který několikrát skočí přes žraloka, ale stejně je fajn. Několikrát je hloupější, než by se zdálo, ale nechcete, aby vám to vadilo. A tak to má být. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Nebéčkových hororů je setsakramentsky málo a kvalitních mysteriózních/sci-fi jak by smet, proto nehodlám skrývat své nadšení a po rozmyslu dávám plnou palbu. Film opravdu skvěle kombinuje jednoduchost děje s jeho neprůstřelnou promyšleností a momenty pohody s momenty naprosto vyhrocenými. Film je jen v několika málo chvílích hororem, ale o to silněji působí, podobně je jen v několika momentech sci-fi, ale o to je důvěryhodnější a diváku bližší. A na závěr nelze opomenout skvělé herecké výkony. 9/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Při zpětném pohledu nepůsobí snímek tak chytře, jak se během sledování tvářil. Jeho scénář totiž dlouhou dobu svádí k očekávání nějaké mystifikační pointy a la Sexmise a zatím... Film je zajímavý tím, že během své stopáže dokáže, podobně jako chameleon mění barvy, měnit žánry, ve kterých se pohybuje. Nejde o to, že by se v něm prolínaly různé žánrové prvky, on prostě chvíli funguje jako čistokrevný horor, aby se na jiném místě změnil v psychologické drama izolované skupinky lidí, o kus dál je z něj nefalšované sci-fi a jinde zase thriller o střetnutí s vyšinutým zločincem. Mimochodem, hlavní hrdinka má vážně smůlu. Ocitnout se po vážné autonehodě ve společnosti největšího magora na okrese opravdu není fér. Všichni tři herci odvádí odpovídající výkon. Mary Elizabeh Winstead v roli odvážné holky, co nechce svůj život prodat zadarmo, je sympatická a působí na mě líp než v podobně stavěné postavě v prequelu The Thing. Opravdovou lahůdkou je ale přítomnost Johna Goodmana v roli svérázného majitele nemovitosti s prazvláštními koníčky. Tohle je nesmírně vděčný typ postavy a John Goodman si ho náležitě vychutnal. Jakkoliv poté, co v závěrečné čtvrthodině přizná Ulice Cloverfield 10 definitivně barvu a rozplyne se iluze rafinovanosti, dojem trošku klesá, ale nakonec zůstanu na 4*, ať už se totiž pohybuje na půdě jakéhokoliv žánru, přináší přesně ty emoce, které má. Celkový dojem: 75 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Solidně napínavá, klaustrofobně-paranoidní partie pro tři fajn herce, jejíž závěr mě ale těžce zklamal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Moje obrovská výhoda byla, že jsem starší Cloverfield neviděl, a přestože dopátrat se pointy filmu ještě před jeho zhlédnutím je až smutně snadné, přikázal jsem si vše ignorovat a počkat si na to sám. Díky tomu jsem si film z velké části užil a vyloženě mě zklamalo až posledních cca 10 minut. I když zklamání asi není to nejpřesnější slovo, protože během nich film zároveň vztyčuje prostředníček (až na závěr) podobně laděným žánrovkám, což na druhou stranu vcelku oceňuju. Po většinu filmu jsem si užíval napjatou atmosféru, to dusno, různě se proměňující stavy nedůvěry, strachu a nejistoty. Tu ostatně člověk sdílí společně s postavami a neustále se sám sebe ptá, co se asi stalo, kdo jsou vlastně zač, kde končí pravda a začíná lež, apod. Ale jak už jsem naznačil v úvodu, kurs, který film chytne k samotnému závěru, mi příliš po chuti nebyl a dopadlo to tak, jak jsem se obával. Proto končím na slušných 4*. „Vždycky mluvil o možných útocích Al-Káidy, Ruska, Jižní Koreje.“ - „Myslíš Severní Koreje.“ - „To je ta bláznivá? Tak jo, tak tý.“ ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Crazy is building your ark after the flood has already come.“ Pokud máte za sebou tucet filmů o lidech v podzemní ponorce, kteří se schovávají před apokalyptickým děním na povrchu, nemůžou vás psychologické hry štědrého a pohostinného manžela Roseanne a jeho zvaných hostů nikterak strhnout (snad jen v úrovni dilematu zachránce/věznitel). Když dýchavičný John vytáhne ze skříně soudek s kyselinou, přijde sice brnkání na struny napětí a franšízy Cloverfieldu (tzn. dolary přinášející virální marketing), ale já jedu dál do Baton Rogue.. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Konspirační sci-fi thriller (hororem bych film asi přece jenom nenazval) s více než jedním tajemstvím a zajímavou napjatou atmosférou. Výborné dialogy, gradace děje a taky závěrečné zvraty, včetně toho posledního. Úplně jiná forma filmu než Cloverfield, ale minimálně stejně tak atmosférické a hravé. Takové hrátky se žánrem bych klidně viděl rád i nadále. A pokud by tam vždy byli herci jako M. E. Winstead a perfektní Goodman, viděl bych je ještě raději. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Je treba určite pochváliť scenáristu a režiséra za schopnosť udržať nejasnosť a mysticitu príbehu až takmer do poslednej minúty. Na tak malom poli je to obdivuhodné. Z morálneho hľadiska je tu ale viacero vecí otáznych, naviac aj racionálnosť občas šlape poriadne vedľa, takže len za tri. Možno je to prísne, lebo by sa tie nezmysli mohli pripísať chovaniu pod tlakom. Každopádne neperspektívne konanie nepodporujem :) ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

10 Cloverfield Lane přináší svěží závan do post-apo žánru. A vystačí si přitom jen s minimem. Zatraceně vymakaný podzemní úkryt, silný trojlístek herců, výborný scénář stojící jako silný základ pro časté denní i noční konverzace a téměř úplná absence informací o tom, co se venku vlastně (ne)stalo. John Goodman je výborný a podobně skvěle si vede i Mary Elizabeth Winstead. Prvně jsem ji poznala v Nezvratném osudu a říkala si, jaká je to šikovná holka:) Rozehrávají to spolu mistrně a člověk si jenom říká, jestli panu Goodmanovi jenom kurevsky hrabe, nebo se venku opravdu děje něco velkého, na co civilizace není připravená. Závěr se mi líbil, i když jsem si ho možná představovala jinak. Perfektní hudba mistra McCrearyho. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Bolo mi jasné, že s pôvodným filmom Cloverfield bude mať 10 Cloverfield lane spoločné len minimum, dokonca s ním nakoniec nemá spoločné prakticky vôbec nič, ale určite nemôžem povedať, že by som s tým mal nejaký problém, na film som sa tešil dosť a ani trochu ma nesklamal. Filmy odohrávajúce sa v uzavretom bunkri som mal vždy rád, no nutne potrebujú zaujímavé postavy, čo sa tu rozhodne podarilo. Mary Elizabeth Winstead akoby stále hrala dcéru Johna McClaina zo štvrtej Smrtonosnej pasce, čo mi po všetkých stránkach vyhovovalo, John Gallagher Jr. tomu dodáva sympatické odľahčenie a od Johna Goodmana sa nikdy nedá čakať, čo predvedie v najbližších sekundách, tá jeho náladovosť a tajomstvá tomu tiež len pridávajú, takže tu si nemôžem sťažovať. Atmosféra v bunkri je zvládnutá veľmi dobre, vzťahy medzi postavami tiež a tak film by si vlastne kľudne vystačil aj len s týmto, ako štandardný thriller. No ponúkne ešte viac, predsa len v tomto prípade divák vie, že sa nejedná len o nejakú paranoiu, ale že sa za dverami bunkra skutočne odohráva niečo nebezpečné a tak je tu dostatok zaujímavých náznakov a atraktívnych dialógov na túto tému, pričom som sa ale aj tak nemohol dočkať finále, na ktoré som bol veľmi zvedavý a rovnako, ako aj všetko ostatné v tomto filme tiež len poteší. Záverečná desaťminútovka naplno uspokojila moje sci-fi chúťky, je to nadmieru napínavé a s dobrou akciou, takže tu si určite nesťažujem. Technicky tu tiež nemám žiadnych výhrad, režisér je síce nováčik, ale zvládol to bez najmenšieho zaváhania, vizuálna stránka je kvalitná, atmosféra tiež, tu mi sadlo úplne všetko. Takže 10 Cloverfield lane asi nie je film na opakované pozretia, ale hlavne, že som si to užil, príbeh, herci, vizuál, napätie, všetko bez výhrad, ak ešte vznikne nejaký relatívne podobný film, určite si ho nenechám ujsť, z mojej strany veľká spokojnosť. 79% ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Až nečekaně dobré, příjemné, komorní. Velmi umné udržování diváka v nejistotě. Podstatné je, že nechyběla montáž. Jen poslední scénu (rozcestí) si tvůrci mohli odpustit, protože asi nebylo jejich cílem, aby divák odcházel z kina s úsměvem na rtech. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Promyšlená příběhová stavba, která pouští informace tak akorát aby divák zůstal "entertained" je ukázková. Díky tomu, že Johny Be Good(man) je tak akorát děsivý jako sympatický a je pořád se na co dívat (Mary Elizabeth Winstead). Hodně silných momentů, drsné zvraty. Celkově to ale působí jako dražší začátek seriálu, kterého se asi nikdy nedočkáme. Finále funguje i pokud tak trochu víte do čeho jdete, slastné nevědomí je zase jednou lákavější. ()

Související novinky

Cloverfield se oficiálně dočká pokračování

Cloverfield se oficiálně dočká pokračování

30.01.2021

Jeden z prvních velkých found-footage snímků Monstrum (Cloverfield) z roku 2008 se dočká přímého pokračování. Snímek režiséra Matta Reevese vydělal celosvětově nějakých 172 milionů a série se… (více)

Uncharted našlo nového režiséra

Uncharted našlo nového režiséra

18.01.2019

Po odchodu Shawna Levyho (Ocelová pěst) se filmová adaptace herního Uncharted znovu ocitla bez režiséra. Snímek, který má vyprávět o mladém Nathanu Drakeovi, jehož ve filmu ztvární Tom Holland … (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Třetí Cloverfield už je na cestě

Třetí Cloverfield už je na cestě

28.10.2016

J. J. Abrams pokračuje v budování sci-fi antologie, která zatím čítá Monstrum (aka Cloverfield) z roku 2008 a letošní Ulici Cloverfield 10. Série tajuplných thrillerů, v nichž si nemůžete být ničím… (více)

Reklama

Reklama