Reklama

Reklama

Četař York

  • USA Sergeant York (více)
Trailer
USA, 1941, 134 min

Obsahy(1)

Zálesácky ostrostrelec sa stáva jedným z najoslavovanejších amerických hrdinov prvej svetovej vojny potom, čo bez akejkoľvek pomoci zaútočil a zaujal nemeckú pozíciu... (matriosa)

Recenze (29)

Houdini

všechny recenze uživatele

NFR 2008, Oscar 2 : Herec HR - Gary Cooper, Střih + 9 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Walter Brennan, Herečka VR - Margaret Wycherly, Kamera ČB, Výprava ČB, Hudba, Zvuk, Námět a scénář ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to jeden z dloooooouhé řady dobových propagandistických snímků, splní svůj úkol víc než dobře - zabaví vás a ještě patřičně americky vlastenecky naladí. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Jediná škoda, že se tento příběh válečného hrdiny Alvina Yorka věnuje až příliš moc jeho osudu před válkou jako prosťáčka z Tennessee; tedy střílení krocanů, uhánění milé, orání pole a obracení na víru - menší puritánský čočce. Jinak totiž zdá se vesměs věrný bio oplývá šarmem G. Coopera, impozantní akční sekvencí z argonských lesů a dá i dobrý (byť banální) vhled do úvah mezi Bohem a vlastí. Představte si, kolik američanů tehdy vědělo jen úplný šumák o nějakém dění za oceánem a co se jim tak asi mohlo honit hlavou poté, co Wilson náhle deklaroval vstup do první světové (doporučím). Zkrátka ale druhá polovina jednoznačně zábavnější. Stručně z reálií zde. "Folks say you’re no good except for fighting and hell raising and I’m thinking they’re plumb right!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Americký sniper ročník 1941. Seržant York je milý, naivnučký veľkofilm z obdobia, keď už sme mali ávno za sebou filmy typu Na západnej fronte kľud a Big parade. Čiže filmy s ucelenejším posolstvom a myslím, že aj filmársky inovatívnejšie. Howard Hawks bol ale macher a celú stopáž dokáže nepretržite baviť a o aj pri tých menej svetlých momentoch, vlastne pri väčšine dialógov. Zmysel filmu mi trochu uniká, snáď mal byť reklamou na nábor američanov do druhej svetovej vojny, scenár im navyše vysvetľuje rozpor medzi bohom a službou vlasti, nakoniec sa však prikláňa k antimilitarizmu. Nepríjemné skúsenosti nie sú pre Yorka niečím, na čo by bol hrdý a zabíjanie stále považuje za nutné zlo, s ktorým nikdy nebude súhlasiť. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Legendaristicky vyprávěný příběh Alvina Yorka mě nadchl svou věcností, čistotou a naivitou, sourodými s jeho povahovým vykrystalizováním. Přestože režijní zpracování působivého scénáře (věrohodnou fúzí civilního a duchovního typicky houstonovského!) maximálně zohledňuje propagandistické poslání filmu (a ze všech sil idealizuje americký národ, kulturu, ba civilizaci) a samo ztvárnění hrdinova úspěšného válečného zásahu vyznívá zázračněji než první metanoia v bouřlivé noci, působí celek– i na velkorysou délku – živě a povzbudivě. Podstatný podíl na tom má i dokonale hrající Gary Cooper, jenž dokázal Yorkovo proměňování přesvědčivě vtělit. Give Me That Old Time Religion! ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Aj napriek náboženskej agitke a úsmevnej pasáži z vojny, kde York pôsobil ako niečo medzi Rambom a Old Shatterhandom, ide o veľmi vydarený film so skvelými hercami. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ako sa pracovitý, ale denne ožratý násilnícky ňouma k viere a následne k vojenskej zbrani dostal. Americká rozprávka pre američanov. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper ve správňácké roli ušité mu přímo na míru. Jestli byl York opravdu takový frajer, tak klobouk dolu. Závěrečná bitevní scéna je opravdu skvělá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Gary Cooper je skvělým tahounem tohoto filmu. Bez něho by to nikdy nebylo ono. Jeho pohled, jeho mluva, to, jak celkem jednoduše a přirozeně hraje, jsou okrasy filmu o tom, jak se může změnit život jednoho člověka, ale jak se sám člověk změnit nemusí. Nebo alespoň ne tolik. Hezký příběh o člověku, který nechtěl být velkým, ale tak trochu se jím stal. Asi jsem ale stejně čekal trochu silnější zážitek. ()

El Indio 

všechny recenze uživatele

Jestli ve filmu něco fakt nesnášim, pak je to náboženská propaganda. A tadyten film je jí dost nechutně nasáklý. Ovšem na druhou stranu, když se tam zrovna nepřetřásá "our good lord in heaven", tak je tenhle příběh vidláka, co nikdy neminul cíl, docela podařená zábava. Takže dávam neutrální tři hvězdy. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Propaganda připravující USA na vystoupení z izolacionismu a zapojení se do II.světové války. Z příběhu venkovského prosťáčka (a fenomenálního střelce), jeho náboženského znovuzrození a následného hrdinství ve francouzských zákopech vytřískali tvůrci (Hawks, kameramani S.Polito a A.Edeson a skladatel M.Steiner) maximum, výsledkem je řemeslně perfektní film s několika vzrušujícími akčními scénami. Kdyby někdo natočil Forresta Gumpa před 70 lety, hrál by ho G.Cooper. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nic viac, nez nudny dobovy vojnovy film o americkych hodnotach, na ktorych si USA a jeho obyvatelia tak davaju zalezat. Film, ktory behom doby priserne zostarol a z moderneho uhla pohladu /2016/ uz nema co ponuknut,. Okrem prisernej nudy pochopitelne . 20 % ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Hodně naivní a patetické, ale taky poctivé a fungující. Je zde vytvořeno mnoho klasických stereotypů, jenž budou provázet většinu válečných filmů 20.století, je tu i otisk klasických studiových postupů zlatého věku holywoodu. Cooper hraje roztomilého hrdinu naplno, Leslie to sluší a Hawks zručně vypráví. Dostane se nám mnohých poučení, vojenské agitky a jedné z prvních válečných scén. Dnes už je věk cítit, ale filmu se nedá upřít kvalita, zábavnost i zajímavost. Zlobivý kluk z Tennese, našel dívku, víru a vyhrál válku... 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ten film se mnou teda bojoval. Na místo očekávaného válečného eposu je to přes hodinu farmářské sociální drama, navíc hodně naivní a propagandistické. Víra v Boha, tradiční americké hodnoty, spravedlivá válka to vše je vyzdvihováno až nechutným způsobem a sráží film neskutečně dolů. Na druhou stranu Hawks to jako zkušený režisér ukočíroval a jakmile se dostaneme do války je to celkem mazec. Yorkova heroická akce je předzvěst všech rambovin o 40 let později. A nakonec jsem začal i naivnímu hrdinovi fandit. Jeho cesta od pijana, přes pobožného muže, válečného hrdinu ke skromnému farmáři je výborná především díky fantastickému Gary Cooperovi, který s přehledem zahrál všechny odstíny postavy a Oskar přišel naprosto zaslouženě. Lepší 3*. Válečný film roku 1941. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Kvalitní ukázka amerického filmu plnícího hlavně propagandistickou úlouhu za doby WW2. Opravdovým kladem filmu je výkon Garyho Coopera v titulní roli statečného vojáka jenž s "ničím" a sám zajal něměckou přesilu. ()

Reklama

Reklama