Reklama

Reklama

Píše se rok 1883. V Singapuru kotví loď Batavia Queen a kapitán Chris Hanson očekává za úsvitu pasažéry, které má dovézt do přístavu Krakatoa, ležícím mezi Jávou a Sumatrou. Jako první přichází na palubu půvabná Laura, s níž kapitána pojí dávné tajemství, a postupně se dostaví další cestující, kteří tvoří velmi pestrou společnost. Patří k nim zpěvačka z nočního klubu Charley a její surový a věčně opilý milenec Connerly, vědec Rigby a dvojice dobrodruhů – otec a syn Borgheseovi, čtveřice půvabných Japonek a posléze se přidává i skupina vězňů v okovech, kteří mají být vysazeni na ostrově Madura. Loď vypluje k místu, kde se schyluje k ničivé přírodní explozi, jež se stane jedním z nejstrašnějších sopečných výbuchů v lidských dějinách… (HBO Europe)

(více)

Recenze (23)

Johgas 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější katastrofický film. Jasně, je to dané tím, že jsem ho viděla poprvé jako dítě, a tehdy mě ohromil. Do doby svých cca 12 let jsem prostě nic takového neviděla. Po mnoha letech jsem si ten příběh ráda připomněla. Jak už psal níže Curunir, připomíná to místy Verneovku. Ale pěknou Verneovku :-) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmu chvíľu trvá, než sa dostane do prevádzkovej teploty, ale po tom už fičí, tak ako sa na správny dobrodružný film patrí. Viacero poprepájaných liniek vytvára dramaticko-katastrofickú atmosféru, ktorú si snaží držať až do konca, aj vďaka na tú dobu zaujímavými efektami. Nie všetko mu vychádza, chýbajú nejaké tie hviezdy v hl. roliach, aj stopáž mohla byť o pol hodinu kratšia. A ako čítam, nie som sám, komu tento námet pripomínal dobrodružné verneovky. To je aspoň pre mňa hlavná devíza snímku. ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Dávno již tomu, co jsem tento spektákl sledoval s očima navrch hlavy. Ten zážitek nelze již opakovat, neb ani nával nostalgie nepřekryje, jak ten snímek zub času ohlodal. A tím nemyslím ty triky, ty bych s ohledem na stáří snímku vcelku pochválil. Spíše je to tím, že první polovina filmu je dosti nudná, neb snaží se o psychologické drama, leč snaží se špatně. Naštěstí to zachraňuje druhá půle, která je dobrodružná tak nějak ve stylu románů Julia Vernea. Balon, batyskaf, potapěči v těžkých skafandrech, výbuch sopky a úder tsunami. Takhle měl vypadat celý film. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

První hodinu klidně vynechte. Mihnou se tam pouze: mužný, námořnický vous Maximiliana Schella, několik domorodých krasavic, jedna velice průměrná blondýna a jedna ztepilá bruneta s pěkně upravenými vlasy. To je málo na tak dlouhou dobu. Pak už je to lepší - vcelku zajímavá, ale na dnešní dobu již dosti vyčichlá akce a jeden pěkný výbuch s následnou tsunami na závěr... ()

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film o ničom a o všetkom. Tvorcovia nejak nemali jasno, akým smerom sa má film uberať. Namiesto toho sa v prvej polovici staneme svedkami multižánrovej prehliadky a potom v druhej polovici sa film hraje na niečo, na čo ani nemá. Dobre ozvučená slučka výbuchu sopky už bola ku koncu veľmi otravná. A navyše je to až príliš televízne a tvorcovsky lacné na to, že bol film natočený na 70mm (!) formát. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Když v roce 1883 Krakatoa vybuchla, vyvolala 46 metrů vysoké tsunami, jehož sekundární vlnění bylo později zaznamenáno až v Lamanšském průlivu. Výbuch sopky byl slyšet až západní Austrálii (3 110 km daleko) či dokonce poblíž Mauricia v Indickém oceánu (4 800 km daleko). V důsledku výbuchu a vln zahynulo v postižené oblasti více než 36 000 lidí. (Marek06)
  • Když z lodi vzlétne balón, není připoutaný lanem k palubě, proto by ho nebylo možné nasměrovat zpět. Motor by byl pro řízení balónu zcela zbytečný, protože by neexistoval způsob, jak jej otočit do opačného směru. (Marek06)
  • Krakatoa byla ve skutečnosti na západ od Jávy. Producenti se dozvěděli o geografické chybě až poté, co byly připraveny všechny reklamní a propagační materiály. Chyba byla ponechána z důvodu příliš vysokých potenciálních nákladů plynoucích z předělání materiálů a posunutí premiéry. (Kubaaa97)

Reklama

Reklama