Reklama

Reklama

Epizody(12)

Obsahy(1)

Detektív Mikael Eklund (Michael Nyqvist) má dva týždne pred nástupom do dôchodku. V okolí Štokholmu sa však za obdobie posledných pár mesiacov našlo niekoľko mŕtvych žien s totožným popisom či “modusom operandi” v podobe úmrtia. Blond dlhé vlasy, modré oči, pochované zaživa pri vode s trubicou na dýchanie pod záhonom kvetín, nazývaných aj “Asfodel”. Keďže je pre tamojšie oddelenie vrážd daný prípad náročnou previerkou, ako konzultant v podobe výpomoci z New Yorku, prichádza detektív Tommy Conley (Dominic Monaghan), ktorý je presvedčený o tom, že daný vrah už vyčíňal v USA, pričom má za sebou viac ako šesť obetí. Skôr, ako sa obaja spoločne pustia do pátrania po sériovom vrahovi, budú si na seba musieť zvyknúť. (*CARNIFEX*)

(více)

Recenze (9)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Detektív Mikael Eklund má dva týždne pred nástupom do dôchodku. V okolí Štokholmu sa však za obdobie posledných pár mesiacov našlo niekoľko mŕtvych žien s totožným popisom či “modusom operandi” v podobe úmrtia. Blond dlhé vlasy, modré oči, pochované zaživa pri vode s trubicou na dýchanie pod záhonom kvetín, nazývaných aj “Asfodel”. Keďže je pre tamojšie oddelenie vrážd daný prípad náročnou previerkou, ako konzultant v podobe výpomoci z New Yorku, prichádza detektív Tommy Conley, ktorý je presvedčený o tom, že daný vrah už vyčíňal v USA, pričom má za sebou viac ako šesť obetí. Skôr, ako sa obaja spoločne pustia do pátrania po sériovom vrahovi, budú si na seba musieť zvyknúť. Priznávam hneď od začiatku, ksicht Monaghana mi tu absolútne nesedí, pričom viac pôsobí ako rušivý element, než osoba, ktorá by mala byť obsadená do takejto role. Celý seriál som “škrípal” zubami, nevedel si zvyknúť a ani si nezvykol. Čo sa námetu týka, ten je vcelku vydarený a originálny. Nedá sa čokoľvek napísať bližšie, lebo bez spoileru by to skrátka nešlo, a tak len mierne naznačím, toto je o inom druhu sériového vraha - “masterovi”. Pri 12 epizódach je náročné nevyhnúť sa preháňaniu či akýmsi scenáristickým “prešľapom” vďaka ktorým človek nebude krútiť hlavou, no nie je to žiadny extrém, ako v prípade iných projektov. Samotné rozuzlenie je také aké je, mnohí budú nabrúsení, no Ja si myslím, a prečo nie? Takže, za mňa celkom spokojnosť, pričom minimálne na úrovni lepšieho priemeru, tento seriál zrejme bude. Je to tak medzi 3-štyri. Ani sám neviem. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Chvíli mně to dalo, než jsem si přisvojila tvář Dominica, ale jinak jsem naprosto spokojená. Svým způsobem originální zápletka, pár mušek by se našlo, ale ty jsem přehlédla a musím říct, že jsem 100 code dala skoro na jeden zátah a to se cení. Nevím, co mají teď tvůrci za mánii, aby alespoň jeden z vyšetřujícího týmu neměl nějakého kostlivce ve skříni, který se mu průběžně zjevuje, ale to už je potřetí za sebou, co se mi to stalo. Jinak doufám, že bude pokračování, protože konec k tomu přímo vybízí .......dokonce uvažuji o pětce.....tak uvidím.... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Značně vyčpělá, americko - severská detektivka, která nejen, že nevyužívá veškerá možná klišé, ale navíc všechny karty vyloží na stůl ve třetím díle a pak se v tom už jen patlá. Hrdinové dělají školácké chyby a scénář jim v tom přitakává, jen aby to mohlo být roztaženo na co nejvíce dílů. ()

Swansea 

všechny recenze uživatele

U hodnocení ostatních pochopím za jednu i za pět. Celek funguje, ale...kde se berou ty super geniální Magoři, kteří tak komplikovaně tvoří svoje zlo. Seriál udržuje napětí , herecké výkony standardně dobré.Je to průměr, který neurazí fandy dobře propracovaného napětí. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem temnou skandinávskou kriminálku, ale dostala jsem spíše její parodii. Podle všeho se Švédsko stává oblíbenou destinací sériových vrahů a pošahaných magorů, kteří se dokážou rafinovaně zkoordinovat a disponují neomezenými možnostmi. Jejich protivníky jsou sice horliví, ale ne příliš bystří policisté, kteří se utápějí ve vlastních problémech a když už někam přijdou včas, tak si nejdříve zlikvidují důležitého svědka. Čekala jsem pak už ledacos, ale v závěru mi i tak spadla čelist - takže ty pošuky budeme dál honit i v další sérii… ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Kdyby někdo spočítal všechny sériové vrahy z detektivek, tak by číslo mnohonásobně převyšovalo ty skutečné. A tady je jich rovnou parta. V hlavě to v pořádku nemá ani většina ostatních postav, Američanem počínaje, přes Görana sm, kávovýho exota z vyšetřovacího týmu, neskutečně trapnou servírku spasitelku zlomených duší a v neposlední řadě tragédku dceru Hannu. Neskutečné množství nesympatických postav oplývajících různými klišé. Zůstává jedině postava Michaela Niqvista, ale ani ta za moc nestojí. Detektivní zápletka naprosto průměrná, atmosféra a napění vůbec žádné. Čekala jsem mnohem mnohem víc. V podstatě ztráta času. ()

Sadi 

všechny recenze uživatele

Michael Nyqvist nezklamal, ale kromě toho se seriál řadí spíše do průměrných krimi. Zápletka byla sice originální, ale chyběla tomu dynamika, nejlepší díly pro mě snad byly poslední dva, kde se napětí vážně krájet dalo, a konec navnadil na druhou sérii (pokud se tedy plánuje, ale počítám, že ano). Jako minus vidím nedostatečně propracovanou psychologii mnoha postav, často jen nakousnutou (případ Eklunda a jeho dcery, kdy po celou dobu scénář pravidelně naťukával jak už jeho "aférku", tak smrt manželky, ale nikdy nešel více do hloubky - proč ji roky podváděl, když to do jeho chování vlastně ani tolik nesedí? Je za tím nějaké trauma, dávný případ...? Protože upřímně, Karin v porovnání s jeho manželkou žádný velký zázrak není). Stejně jako ostatní detektivové kromě Conleyho (Josephine ad.); chci, abychom je jako diváci mohli poznat, ne že tam jen sedí a občas něco řeknou k případu. Poznámka: Neškodily by anglické titulky v obraze u švédských částí. ()

dalia 

všechny recenze uživatele

Solidní klasická detektivka, bohužel s otevřeným koncem, tvůrci bezpochyby počítali s druhou sérií a je otázka, zda se jí po smrti Michaela Nyqvista ještě dočkáme... Na kvality "Mostu" tento seriál nedosahuje, ale rozhodně je to napínavá podívaná se zajímavými postavami. ()

Reklama

Reklama