Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Recenze (392)

Raven_PWL 

všechny recenze uživatele

Je mi to až trapné dávat Miyazaki-ho filmům plný počet, filmy jsou to výborné a Kaze no tani no Naushika není vyjímkou. Možná to má jedinou vadu a to tu že jsem nemohl sledovat jeho filmy jako malé dítě, pravděpodobně bych si to víc užil a vtáhlo by mě to víc do Miyazaki-ho fantazijního světa. Po pravdě musím řict, že jsem od animáće z roku 1984 nečekal tolik jako od cesty do fantazie, Gake no ue no Ponyo anebo Mononoke Hime. Stydím se za to źe jsem si to myslel. A Nemohu se dočkat až uvidím dalši film (Tenkū no shiro Laputa) ()

Bezmenny 

všechny recenze uživatele

Videl som pár filmov od tohto režiséra, ale ako som zistil, tak v zlom poradí. Čo ale nezmenilo nič na tom, že každý jeden z nich sa mi páčil. Takže aj tento. Zaujal ma príbehom. Hlavná hrdinka a jej názory, boli super. Len raz alebo dvakrát som bol podráždený z toho ako sa zachovala (čo len svedčí o tom, že som bol vtiahnutý do deja až až, od skorého začiatku). A ako tam poletovala,... Tvorila krásny kontrast s princeznou, ktorá by všetko rada ovládala. Vedel by som dlho, mnohí by nesúhlasili. Viete čo, radšej si to pozrite.... ()

kaspar 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Miyazakiho film (ve kterém už můžeme zachytit všechny ty archetypy, které nás budou provázet v prakticky všech jeho následujících snímcích). Stále ale jen droboučké epizodní drama proti předobrazu, kterým je původní, stejnojmenná, manga. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Obroni a nezletilá princezna bez kalhotek, japonská klasika. Celkem slušně propracovaný post-apokalyptický svět, scénář solidní, animace pěkná. Trochu moc tlačí na ekologickou pilu, ale ještě je to snesitelné. Rozhodně se mi líbilo víc, než Zámek v oblacích. ()

Petus 

všechny recenze uživatele

Krásná, lehce ekologií šmrncnutá pohádka, která je dnes snad ještě aktuálnější než v době svého vzniku. Přesto je to v první řadě nádherný příběh zasazený do fantastického světa vykresleného tak, jak to umí jen v zemi vycházejícího slunce. Pana Miyazakiho si dám prostě vždycky ráda a ještě žadoním o nášup. ()

štófy 

všechny recenze uživatele

Naušika je podle mě jedním ze slabších děl jinak výtečného mistra Miyazakiho. Originalita, tak vlastní všem jeho filmům, je i v tomto snímku na vysoké úrovni výběrem prostředí a i příběhu samotného. Asi úplně nejvíc ze všeho mi film kazila hudba, což mi bylo líto, protože na to jsem u Miyazakiho nikdy zvyklý nebyl, ale také jakási dětinčnost ve filmu, který dle mého malým dětem určen není. Věčné komentování postav toho, co divák sám vidí, a proto komentář nepotřebuje, naprosto rozbíjelo napínavou atmosféru. ()

JohnyTrava 

všechny recenze uživatele

Jedná sa o môj najobľúbenejší film. Nádherne prepracovaný svet, každá postava má svoju osobnosť (aj keď asi u mnohých je to vidieť až v mange, ktorá je predsa len dlhšia a odhaluje celý príbeh) a eko-postapo zápletka je asi najlepšie spracovaná ako som kedy videl. Od tohto dielka sa nikdy neviem odtrhnúť (nechápem prečo hodnotenie píšem až teraz) myslím, že každá otaku/neotaku by mal tento film zhliadnuť. PS spoorty: film končí asi tak na 2booku zo 7, takže ten happy ending nie ani tak ending. Ale sú tam nejaké odlišnosti. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Princezna se usmívá. Budeme zachráněni.“ Mijazakiho filmy nejsou úplně můj šálek čaje. Jeho pozitivní ekologická témata mi přijdou hodně naivní a dětinská. Ani specifickou japonskou animaci moc nemusím. Ale u Naušiky jsem jen zíral, a to jak na vizuální stránku, tak na příběh. Byl jsem mile překvapen, jaký temný a napínavý příběh pro dospěláky mi byl předložen. Film má parádní postapokalyptickou atmosféru, která je sice trochu šílená, ale v pro mě koukatelných mezích. Příběh skvěle využívá prostředí a nabízí prostor jak pro logický frakční boj, tak pro ekologické poselství, které zde není tak jednoduše naservírováno, jako v jiných Mijazakiho filmech. A do Naušiky jsem se prostě zamiloval, protože ona se chová jako skutečná princezna, která umí vést svůj lid s lehkostí a grácií. Jediné, co mě trochu mrzelo, byly některé zjednodušené komické postavy, které odlehčovaly děj, a které se do atmosféry Naušiky vůbec nehodily. A pak také osmdesátkový soundtrack, který také vůbec neladil s postapokalyptickou atmosférou. ()

Zombiepod 

všechny recenze uživatele

Nádherná rozprávka plná Miyazakiho nezameniteľnej fantázie a nápadov, ku ktorej sa však trochu zložitejšie hľadá cesta. Príbehom príliš neohúri, a vzhľadom na jeho jednoduchú hlavnú myšlienku je zbytočne komplikovaný a miestami až neznesiteľne uťahaný. Čakal som pecku, ktorá sa svojím duchom priblíži k niečomu ako bola Mononoke, no márne. Za pozretie však určite stojí - Naushika je filmom svojským, ktorý sa nedá len tak s niečim zameniť, no ohúri iba v prípade, ak sa divákovi podarí vytvoriť si k filmu svoju cestu. ()

fallanga 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho mám rád, je to skvělý režisér i scénárista, ale Naušika mi přijde jako to nejslabší z jeho tvorby. Na začátku filmu ukázal vcelku pěkný postapo svět s jedovatou džunglí a hlavní hrdinku, která onu džungli prozkoumává. Mohlo to tak pokračovat a byl bych rád, kdyby to tak pokračovalo. Ale potom se do toho zapletla politika a souboj lidí s přírodou, což mi celkový dojem z filmu poněkud zkazilo. Přeci jenom, boj chamtivých lidí s nevinnou přírodou Miyazaki o pár let později zpracoval mnohem lépe, když udělal Mononoke. Na krásné prostředí z Mononoke-hami tohle nemá. Na rozdíl od Mononoke, má Naušika poněkud lepší příběh a pár nervy drásajících momentů, ale mně to nestačí. Čekal jsem něco víc, stejně jako od Mononoke, která mne také trošku zklamala. ()

MindTuber 

všechny recenze uživatele

Z tohoto anime mám dost rozporuplné pocity. Vysoká hodnocení, vysoká očekávání, která se zcela nenaplnila. Za mě to vystihl ve svém komentáři Renton: ,,Nehostinné, divácky odtažité prostředí vybafne hned v úvodu a ta odtažitost mě neopustila po téměř celou stopáž, kdy jsem měl problém ke snímku přilnout a přesvědčivě se oddat vyprávění." Právě přímý skok, do jinak skvěle vymyšleného a vyobrazeného světa, ve mně vyvolával spoustu otázek, které film vůbec neřeší a nevysvětluje. Přesto se věnuje hodně detailům a některé věci nakonec přeci jen poodhalí, ale vše v rámci děje, který se nese v duchu eko agitky. Naušika je jinak velká sympaťanda a celkově jsem neměl problém s animací. Jak jsme již zmínil vykreslení post-apo světa je skvělé a například oceán zkázy s jeho obyvateli je přesně podle mého gusta. Určitě můžu Naušika z Větrného údolí doporučit. Slabší čtyři. ()

Belsazar 

všechny recenze uživatele

Když si vezmu, o čem je Princezna Mononoke z roku 1997, musím (opět) před Mijazakim smeknout. Vidím mezi těmi filmy velkou spojitost. Dvě princezny, dvě různé doby, ale stejná vypovídací hodnota. Příběh o Naušice sice chvílemi působí ne zcela dotaženě, ale tyhle drobnosti se dají přehlédnout. Už jenom proto, že co ve starší Naušice z větrného údolí působilo chvílemi nepříliš povedeně (ale bylo toho málo!), v Princezně Mononoke Mijazaki zcela vybrousil. Kdybych dal Princezně Mononoke 100%, tak Naušice z větrného údolí minimálně 90%. Jojo, spojit animovaný formát s láskou k přírodě a přihodit k tomu jednu sympatickou princeznu zkrátka zabírá. Aspoň na mě ano. ()

Zdenda 

všechny recenze uživatele

Krása. Nádhera a tak. Popravdě nevím co dodat. Posledních pět minut sem probrečel. Jo škoda, že to neusekl asi o minutu dřív, to znovuoživení Naushiky tam, alespon pro me bylo navíc, ale je to taky trochu pohádka pro děti, že... ()

valkil 

všechny recenze uživatele

Moc hezký film. V mnohém předznamenává Mononoke, kterou jsem ale viděla dřív a tak u mě vítězí. Nádherný, dojemný a silný příběh. ()

Meescha 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou jsem měl možnost vidět několik manga-filmů a stejně jako v případě Princezny Mononoke nemohu dát plný počet bodů. Je to rozhodně zajímavý film, netradiční určitě, ale stále je to až příliš pohádkové a místy naivní...Nu což, zklamán nejsem, uchvácen také ne, ale doporučit to mohu bez obav každému. ()

Quendi 

všechny recenze uživatele

Tak Naušika mě moc nedostala. Celý "hmyzí" svět se svým probarvením a vypiplaností holt není to pravé, co by mě chytlo za srdce. Jednak mi nesedl podivný děj a za druhé je tento film narozdíl od jiných Miyazakiho filmů chladný a odtažitý. ()

Soubi 

všechny recenze uživatele

Příběh princezny Naushiky, která se snaží zabránit válce mezi lidmi a hmyzem. Ekologická agitka, ano, ale příjemně podaná a s přitažlivým příběhem. Animace odpovídá roku 1984 - pěkná, ale ne dechberoucí. ()

Reklama

Reklama