Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Recenze (393)

Dont 

všechny recenze uživatele

Nudná první polovina, o to více fascinující poslední půlhodina, ale ty nezáživné minuty už to nesmazalo. Nejsem taky zrovna příkladný ekolog, takže to poselství se mě nedotklo tolik, jak asi mělo. Nicméně když nic jiného, tak se Mijazakiho animované filmy mohou pochlubit alespoň originálním a dobře vystavěným příběhem, což není dnes vždy samozřejmostí. ()

fmash 

všechny recenze uživatele

Naprosto výborná atmosféra a vzhledem ke stáří snímku bez námitek akceptovatelné ekologické poselství (ne že by dnes ekologie nebyla aktuální, ale ve filmu to tehdy ještě nebylo komerčně zneužité klišé). Uživateli canakja bych vzkázal, že ačkoli to tak zpočátku vypadalo (a bylo to velmi sexy, uznávám), Naušika nelétá pralesem jedovatých rostlin v minisukni bez spoďárů, leč v přiléhavých žlutých kalhotech. Zde v hodnocení tento jinak nepodstatný detail zmiňuji jako ilustraci toho, že snímek postrádá běžnou tunu nelogičností a skoro všechno hraje. Trochu jsem se bál, že více než čtvrt století starý snímek bude svým věkem trpět, ale mé obavy se nenaplnily. A k příběhu? Je to velice pěkná sci-fi pohádka s nosnou myšlenkou, uceleným světem a tklivým závěrem. Ještě jedna poznámka: kdo si snad myslí, že v Avatarovi byl vizuálně monumentální neuronovou sítí propojený rostlinný svět Pandory vrcholem imaginace tvůrců, po shlédnutí Naušiky trochu vychladne. Miyazakiho Země je Pandoře velice, velice podobná. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Neupírám HM originalitu, ale jinak mě tohle dost minulo. Socioekologická agitka s několika hooodně trapnými momenty, kdy jsem uvažoval jestli se smát nebo to vypnout. Nebýt sympatické hlavní postavy, tak jde mé hodnocení ještě výrazněji do Moře zkázy... ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Niekedy si myslím, že sa Miyazaki pre toto všetko narodil. Od Boha dostal ojedinelý dar - robiť animované filmy, ktoré dokážu človeka vnútorne pokoriť. Zatiaľ som nevidel od neho jediný film, ktorý by sa mi nepáčil. Inak. Nikdy som nevidel od neho film, ktorý by ma duševne nepokoril. Vždy sa mu to podarilo. A pevne verím, že aj zvyšným dvom filmom, ktoré som od neho ešte nevidel sa to podarí. Ako u jeho predošlých filmoch, tak aj tomuto nejde dať iné hodnotenie ako maximálne. Takže 5* ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Úchvatný příběh který jsem si já osobně plně vychutnal se všemi detaily až na druhé shlédnutí. Kam Miyazaki na ty nápady chodí vážně nevím, provedení "pustiny" bylo v té překrásné animaci absolutně ohromující. Když člověk vidí tyto filmy, uvědomí si jak se my jako lidstvo chováme stupidně, takových odvážných dívek jako je Naušika bychom potřebovali mnohem víc. Kapitolou sama pro sebe je zde opět jak jinak hudba, spolupráce Miyazaki + Hisaishi je neuvěřitelně dokonalé spojení. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

naivní japonská animovaná pohádka - bohužel plná násilí, ale to už ke stylu manga patří. Animace slušná - ta však nedělá všechno. Nelíbilo se mi to, tak nemůžu dát větší hodnocení. ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Krásné... Vskutku. Na Miyazakiho povětšinou nemám slov. Ani tady si jich moc nedovolím. Přesto: pro mne zatím nejslabší jeho film, přesto se jedná o unikát. Jenže, zohledním-li stáří snímku a uvědomím-li si, že Naushika to vše téměř odstartovala, nemohu jinak. Jednou bych chtěl pochopit, jak dokáže japonská kultura uchopovat a užívat své mýty, pro mne jako středoevropana je to španělská vesnice (nebo, že by česká?). ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Film rozhodně nebyl špatný, ale nedokázal mě úplně vtáhnout do děje. Několikrát mi myšlenky utekly někam jinam. Pro mě slabší atmosféra než třeba v Zámku v oblacích. Přesto díky závěru, pěkné hudbě a zajímavě ztvárněnému světu se jedná o nadprůměrný snímek. ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Achjo, Naushiku (stejně jako předtím Mononoke-hime) je pro mě trochu těžké ohodnotit. Když film budu brát jako pohádku a pokusím se na něj dívat "dětskýma očima", přestane mi vadit ta naivita hrdinů i děje, stejně tak ekologická tématika a začnu si užívat nápadité vizuální stránky a skvělé fantasy/postapo atmosféry. Jenže natolik, abych zcela zapomněl svůj kritický pohled (což se někdy opravdu stává), mě to stejně neupoutá a tak se dostavuje vystřízlivění; většina postav je plochá a nezajímavá, občas jejich jednání naprosto postrádá smysl (teď mám namysli zejména Kushanu) a ten ekologický podtext mě místy irituje opravdu převelice. Výsledné hodnocení tedy uděluji jen s notnou dávkou shovívavosti. 7/10 ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Je mi cca 13 let. Jsem princezna Větrného údolí. Bojujeme proti Pustině, která je jedovatá pro lidi. Snažíme se vyhladit Pustinu a zabijácký hmyz. Mám sice rozum třináctileté dívky, ale jsem uvědomělá asi jako Abraham Lincoln na sjezdu Greenpeace. Ten hmyz není tak zlý, jde mi jen o porozumění a mír mezi celým světem. Zásadně nenosím kalhotky a odívám se jen v krátkých sukních, aby mě mohl vítr ovanout a vy ostatní mě viděli skoro nahou. Mám sice 30 kg váhy, ale mám sílu jako dospělý muž. Létám lépe než profesionálové. Když se rozbrečím, tak se zastaví i válka. Má mluva zní jako nekončící porod - řvu i když požádám o sůl u stolu. Je to tak hloupě naivní, že nepomohla ani krásná animace a nápad o hmyzím světě. ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že se Mijazaki opakuje, dokud to ale dělá takovýmto způsobem, tak s tím nebudu mít sebemenší problém. Dokáže vytvářet fascinující světy a zaplnit je rozličnými postavami a tvory, díky kterým prostředí ožívá a i přes fantaskní věci působí reálně a hmatatelně. A do toho zvládne ještě zakomponovat silný příběh o záchraně světa a o neobyčejné dívce, která se snaží neodvratné katastrofě zabránit. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tady už jsem z prvních minut tušil, že to půjde mimo mě a bohužel jsem se nemýlil. Štvala mě věčně bezchybná a naprosto dokonalá Naušika, která opravdu nemá žádné chybičky, štvalo mě přehnaně akční finále, štvaly mě silně černobílé postavy, štval mě nepromyšlený svět, štvala mě Mijazakiho typická perverzita, kdy je neustále Naušice vidět pod sukni a vůbec je fascinující, že se oblíká jako štětka, i když pořád někde lítá, nebavilo mě gradování příběhu... Prostě mě to nijak nevzalo, nechytlo, žádný silný zážitek z toho nemám, ani mě to nedojalo, spíš objektivně uznávám, že to má něco do sebe a že to je zajímavé, ale opravdu jen zajímavé, než cokoli jiného. A pár dobrých nápadů a povedenějších scén tam bylo, ale ne tolik, abych kvůli tomu přidával hvězdičku navíc. Na mě až moc klasické anime a mě osobně anime tolik nebere. Lepší 2* ()

Desgenais 

všechny recenze uživatele

Nadherna ekologicka pohadka. I kdyz na pohadku je tam prilis mnoh pohledu pod sukni hlavni hrdinky, ktera je IMHO nejvic sexy postavou ze vsech Mistrovych del ;-) ()

cubajz 

všechny recenze uživatele

Miyazaki už ve svém prvním filmu konfrontoval civilizaci s přírodou a nemůžu si pomoct, ale zdá se mi, že tady se mu to povedlo úplně nejlépe. Nausicaä u mě předčila i Princeznu Mononoke, kterou jsem do dneška považoval za Miyazakiho nejlepší kousek - přijde mi upřímnější a tak nějak nápadově ještě nabušenější. Uf, opravdu mě to dostalo (možná to zčásti bude i pár letmými pohledy pod sukni hrdinky;). ()

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Od veterných ľudí by sme si mohli v mnohom brať príklad. Žili v nehostinnom prostredí, no v harmónii s okolitým svetom prírodou. Aj napriek týmto extrémnym podmienkam sa dokázali adaptovať a viesť v celku normálny život v Pustine. Nie zrovna najlepší, ale vzhľadom na to že prvý fantazijný film od Miyazakiho hodnotím Naušiku vysoko pozitívne. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1126. hodnocený film: Koukněte se na jakýkoli Myazakiho film a budete unešeni jeho naprosto fenomenální propracovaností. Od příběhu, přes postavy a hudbu, až po samotné vyvrcholení filmu budete zkrátka unešeni. Tentokrát se vydáváte nazvláštní místo, kde musíte zachránit obrovské zvířecí mastodonty, které pustoší svým pohybem údolí a vkládají tak pomyslný klín mezi jeji ch zastánce a odpůrce. Film má opět skvělé zpracování a určitě byste mu nechádali bezmála 30 let existence. Přesto musím dát snímku 4*, protože mi přišel až příliš zdlouhavý a některé pasáže byly pro mne skutečně nudné. Určitě jsem byl ale spokojenej a mohu jej tak doporučit. 4* ()

Reklama

Reklama