Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (169)

kitano 

všechny recenze uživatele

Film sa sice trochu odlisuje od ostatnej Miyazakiho tvorby, to vsak neznamena, ze ho budem oznacovat za horsi, ci nie tak zaujimavy. Nejde ani tak o pribeh (nepochopte to zle - je uplne v poriadku), ale o pozadie na ktorom sa odohrava. A v tom pozadi letia vysoko nad bielymy oblakmi tisice lietadiel, ktorych piloti nie su rozdeleny svojmy narodnostami, ale letia spolocne, daleko od zvukov vojny, nesu sa tichom a mierom, za zvukov francuzkej serenady. Co napisat viac. Miyazaki ma kluc od mojho srdca, a ked don vstupi, zaplni ho duhou nadhernych obrazov, pocitov a melodii. Kiez by nam priniesol este mnoho filmov. (9/10) ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Trošku jiný Miyazaki. Ale i tak opět skvělá zábava s nepopsatelně povedenou animací a celkově dokonalou vizuální stránkou. Bohužel mám trošičku výhrady ke konci. Dovolil bych si tvrdit, že by mu vůbec nevadilo, kdyby byl pojednán poněkud obsáhleji. Takhle se bohužel nedostavila žádná katarze. Ale i tak velice povedený zážitek. 80% ()

Reklama

Honza135 

všechny recenze uživatele

„VRAŤ SE ZPÁTKY K LETECTVU, MARCO. JEŠTĚ STÁLE BYCH TĚ DOKÁZAL OBHÁJIT.“ „TO RADĚJI BUDU PRASE, NEŽLI FAŠISTA…“ Dějem anime filmu nás provází Marco Pagot, letecké eso 1. světové války, který zběhl z italského letectva po převzetí moci Mussolinim. Živí se jako lovec odměn, nejčastěji jako letecký stíhač zachraňující civilisty proti létajícím pirátům. Jenže i mistr se občas utne a tak se Marco, po prohraném leteckém boji s piráty najatým Američanem Curtisem, vydává na cestu za leteckým návrhářem, aby mu udělal kšeft v době ekonomické krize… » Co se mi líbilo: 1) Aviatika. Celý film se nese v duchu oslavy letectví. Vidíme tu nejen letecké manévry a boje, jak už napovídá obálka filmu, ale také třeba světelnou komunikaci mezi piloty. Co mě však v této kategorii zaujalo nejvíce, byla výroba nového stíhače. Od prvního návrhu letounu s veškerými popisky u rýsovacího prkna, technické řešení sekundárních ovládacích mechanizmů, zkoušky motoru, aerodynamický tvar nosné konstrukce křídla až po finální skládání pláště křídel panelovou metodou. Moje strojařské já je zalito blahem! 2) Animace a hudba. Oba umělecké prvky jsou filmu jasně zřejmé. Kvalita animace je znát díky plynulým pohybům na obrazovce. Po hudební stránce je ve filmu slyšet líbivá vážná hudba. 3) Zasazení v Itálii. Krom techniky mám také rád dějiny, takže jsem celou dobu ve filmu hledal reference na tehdejší dění v zemi ovládané Mussolinim. Vidíme tu demonstraci vzdušných i pozemních sil během vojenských přehlídek, tajnou policii OVRA, italské vlajky se savojským štítem… Hned na mě film více promlouval. » Co jsem nemusel: 1) Otevřený konec. Není mi řečeno fakticky nic, co by zásadně změnilo děj a díky tomu ani pan Mijazaki nedal filmu žádnou premisu. Díky tomu tak film končí bez finálního závěru. » Shrnutí: Celkově byl děj takový nic extra, fakticky se díváme na neobyčejný život letce s hlavou jako pašík, co se snaží přežít v evropské meziválečné společnosti bez větších závazků. Anime filmu hodně pomáhá jeho propracovaná podrobná animace a důkladně zobrazené letectví z pohledu letce i konstruktéra. Film mě svou technickou hloubkou zcela nadchnul a obsahuje přesně to, co jsem marně očekával od odpadového Girls und Panzer. Takže, ačkoliv se film většině diváků líbil, hlavně pro svoji přístupnost pro děti - takže je z něj vhodný kandidát na rodinný večer u velkoplošné televize - připojuji se ke chvále, byť ze zcela jiných důvodů. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ačkoli to obsahuje spoustu kouzelných momentů (nadšení dětí z pirátského přepadení, Porcovo líčení jeho prasečí proměny...) a 17 letá Fio si v roztomilosti nezadá s hrdinkami starších Mijazakiho filmů, přesto jsem se neubránil lehkému zklamání. Subjektivně mám prostě problém s tak zvláštním hrdinou, jako je pilot s prasečí vizáží (a nesedla mi ani ta kombinace anime & noir), a zklamal mě i závěr, protože to nedopadlo tak, jak bych si přál (tedy v duchu klasických příběhů o krásce a zvířeti). Takže navzdory krásné animaci a všem přednostem snímku jsem k němu bohužel cítil odstup (možná i protože mi to přijde jako snad jediný Mijazaki, který není moc vhodný pro dětského diváka - ostatně zde v komentářích se opakovaně objevuje názor, že je to jeho nejdospělejší film - a pro mě je to asi příliš velký nezvyk). ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Prumer. To jedine me ted napada po zhlednuti a tom podivne utnutem konci typu "pffff". Mam pocit, jako bych koukal na jakousi prvni pulku pribehu. Nemelo to vpodstate zadnou strukturu, gradaci ani ponauceni. Byl to proste "pouhy" hold pocatkum letani, mezivalecnym strojum a pilotum. Ano, bylo to krasne letni, primorske, plne vetru a vody...s lehounkym naznakem temneho pozadi fasistu v Italii...ale pokud to melo byt dospele anime (protoze deti by to asi moc nebavilo), tak tomu strasne moc chybelo - po strance dejove. Koukame na pilota zakleteho do prasete...ale proc?, jestli se promeni zpatky apod. - to divakovi vysvetleno neni. Ani o jeho divcich laskach se moc nedovi. Je to takova litaci povidka bez vetsiho kontextu. Na obalu se pise "originalni serie vysla v magazinu Model Graphix" - no to je sice hezke, ale vzhledem k tomu, ze na DVD nejsou zadne bonusy, muzu pouze hadat, ze se zrejme jedna o nejaky jap. modelarsky casopis, ve kterem vysel komiks Porco Rosso nebo neco podobneho, aby uvedl modely letadel z magazinu "do zivota". Zkratka cesky divak se nema ceho chytit. A tak kouka pouze na vzdusne honicky s piraty, s jakymstakyms naznakem romantiky a spetkou humoru - vpodstate japon. kopie "Letohratek [Tale Spin]" (1990) od Disneye s "Rudym baronem" v hlavni roli :). A to mi bohuzel nestacilo. Dejove se pribeh odehrava v Jaderskem mori (dnesni chorvat. ostrovy + Italie), coz v dobe vzniku vytvorilo filmu jakysi tizivy opar kvuli jugoslav. obcan. valce v 90. letech - ale to uz je taky passe, takze dnesnimu divakovi opravdu zustava pouze prijemna podivana na letadla, kterymi je Miyazaki ocividne fascinovan, protoze "neco letajiciho" ma v kazdem svem filmu. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Porcovo reálné jméno, Marco Pagot, si režisér Hayao Miyazaki zvolil podle italského animátora, který s ním na začátku kariéry spolupracoval. (HellFire)
  • Na motoru, který Porco Rosso dostane do nového letadla, je vyraženo Ghibli. Stejně se jmenuje studio, které za filmem stojí. (Rominator)

Reklama

Reklama