Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Recenze (169)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

"Radšej budem prasa ako fašista." Nebyť toho unáhlene odseknutého záveru, bolo by to opäť za päť, pán Miyazaki. Tak či onak, možno najkrajší film o lietadlách - to, že sú iba kreslené, vôbec nevadí. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Úžasná Myiazakiho anime pocta medzivojnovým pilotom, Stredomoriu, Jadranu a Talianom. Zo všetkých jeho filmov, ktoré som mal možnosť vidieť je tento „najdospelejší“ a najmenej fantazijný. Hlavným hrdinom je pilot Porco (pôvodne Marco) Rosso, ktorý kvôli kliatbe nosí tvár prasaťa a sype dosť slušné suché hlášky. Je to prototyp antihrdinu a z „bežných“ Myiazakiho charakterov dosť vybočuje. Film zobrazuje i obdobie nástupu fašizmu v Taliansku a hospodársku depresiu. Emócie postáv sú ako vo väčšine Myiazakiho filmov zobrazované len náznakovo, o to viac ich však cítite. Perlou je záverečný súboj s americkým pilotom, ktorý je napínavejší než akýkoľvek natočený vzdušný súboj, ktorý som videl. Ešte treba dodať že tak úžasne funkčný soundtrack som už dávno nezažil. Mononoke ostáva opäť neprekonanou, avšak Porco Rosso si zaslúži plný počet. 10/10 ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jak je u Miyazakiho zvykem, ten film je nádherný. Jenže všechny ostatní filmy mám ještě o trochu raději, kvůli té fantazii, která v tomhle civilním snímku poněkud chybí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Počáteční miyazakimánie, kterou ve mě vyvolalo několik silnějších kousků, byla ne sražena, ale utlumena zjištěním, že je to jen člověk. Po pár (relativně) slabších kouscích ale přichází slušná čtyřhvězdička. Mohlo to být hravější, nebo to mohlo být velkolepější, takže mi to bohužel ke skutečné spokojenosti přijde moc "mezi". Ale aspoň je to zase pořádná podívaná.. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mám mnohem raději, když Miyazaki vypráví mnohem více nadpřirozeněji. Pořád jsem čekala na něco, na nějaký impulz, který by mne uchvátil, ale to se tentokrát nestalo. Zatím jsem u všech filmů od Miyazakiho našla něco, co by mne vzalo za srdíčko, bohužel zde se to nekoná. Není to vůbec špatný film, hodně se zde létá, je tu láska, je tu prokletí. Řekla bych, že tenhle je určen spíše staršímu publiku než dětem. Lepší 3* i za ten realistický konec. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Opět překrásný animák od Miyazakiho, který překvapivě neobsahuje fantasy prvky, ale to vůbec nevadí, je to vtipná dobrodružná jízda s dokonalým boxerským utkáním na konec:-). Nádherně a až moc rychle film uběhnul, mé hodnocení silných 5 hvězdiček... ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Seriozní, dospělé.... Méně nabité efektními exteriéry a nadpřirozenými prvky než ostatní Miyazakiho filmy (meziválečný Jadran i technika jsou velmi realistické).... Tenhle fim se zdá ukazovat z režiséra spoustu zajímavého, co z jeho vyloženě dětské tvorby nepoznáme. A mimochodem, Porco je prostě správňák! :-) ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nejdospělejší Mijazaki a film, který mám raději s každým jeho zhlédnutím. Láska k létání projevující se v každičkém detailu, vnořená do středomořsky nádherné melancholcké atmosféry 30. let. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Film sa sice trochu odlisuje od ostatnej Miyazakiho tvorby, to vsak neznamena, ze ho budem oznacovat za horsi, ci nie tak zaujimavy. Nejde ani tak o pribeh (nepochopte to zle - je uplne v poriadku), ale o pozadie na ktorom sa odohrava. A v tom pozadi letia vysoko nad bielymy oblakmi tisice lietadiel, ktorych piloti nie su rozdeleny svojmy narodnostami, ale letia spolocne, daleko od zvukov vojny, nesu sa tichom a mierom, za zvukov francuzkej serenady. Co napisat viac. Miyazaki ma kluc od mojho srdca, a ked don vstupi, zaplni ho duhou nadhernych obrazov, pocitov a melodii. Kiez by nam priniesol este mnoho filmov. (9/10) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Miloučký Mijazaki, verze soft. Trochu fantastický, trochu opravdový, ale vždy pocitový. Krásný příběh o letci z první světové, který se snaží přežít ve 30. letech. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

O príbehu a jeho vyznení tu už iní popísali vcelku dosť a fajn. Ja sa zameriam na iné, na to čo ma zvlášť potešilo, dá sa povedať bez ohľadu na dej. Začnem trošičku zoširoka. Ľudia sa vo všeobecnosti často do ošípaných obúvajú a hanlivo si o nich nadávajú (napríklad: "Fúj, Ty si ale prasa, zase si si prdol!" prípadne: "Tá sviňa špinavá ma zase podviedla!"). Hajajo Mijazaki vyzdvihol, že prasiatko nielenže morálne stojí nad armádou ľudských mamonárov, stále fašistickejších zástupcov moci a armády, ale stojí nad nimi i doslova, vznešene si poletujúc nad nenávisťou sa zožierajúcou ľudskou cháskou v oblakoch. Pre očistenie inteligencie a hrdosti prasiatok (hoci v tomto prípade len premenených) nemohol urobiť nik nič viac. Škoda len, že o pár rokov neskôr ten istý režisér využil v Ceste do fantázie premenu človeka na prasa v duchu prevládajúceho stereotypu, ukazujúceho svine ako nenažrané stvorenia bez akéhokoľvek rozumového úsudku a chápania. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S Hajaem Mijazakim sdílím lásku k létání, takže jsem se na Porco Rosso opravdu těšil. Tím víc, že jsem vůbec netušil, co kromě prasečího pilota vlastně čekat. A výsledek? No, řekněme, že v tomhle animáku je jedna z nejkrásnějších filmových scén, jaké jsem kdy viděl - ano, ta vzpomínka na první světovou válku je prostě něco nádherného. A zbytek také stojí za to. Střídání žánrů, vyprávění příběhu, kdy to, na čem by jindy stál, zůstává tak trochu v pozadí a ukryté v náznacích, opravdu skvělá animace leteckých soubojů, nadsázka i nefalšované dojetí v ten pravý čas. A stále aktuální moudro: Lepší být prase než fašista. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Miyazaki má úžasný smysl pro detail (mezi plápolajícími vlajkami i ta česká, odfouknutý brouk, motor s logem společnosti Ghibli) a ačkoliv jsem ho zatím bral jako výborného vypravěče dětských příběhů, které se líbí dospělým, tak tady se role tak nějak prohodily, protože se vážnější věci (tedy válku a její nesmyslnost) snaží přiblížit i těm nejmenším. Škoda jen, že některé otázky v příběhu zůstaly nezodpovězené. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Jestliže se nějakému filmu podaří být natolik dobrý, že se vám líbí, ačkoliv se odehrává v pro vás takřka ohavném prostředí (například nemáte-li rádi paštiku, těžko si pustíte dvoudílný film, adorující Májku placený zvrhlou paštikářskou loby, například) je to jasné zdání, že je prostě skvělý. Já nemám rád "poetiku" Itálie, nebo Španělska první poloviny dvacátého století a tohle se odehrává v Itálii třicátých let a v tomhle případě mi to nevadilo ani na milisekundu, tahle alternativní realita, kde nikomu nepřijde divné, že hlavní hrdina vypadá jako noirové prase a kde má létání zvláštní prazvláštní místo v životě lidí mě jednoduše bavilo, je to opět geniální od první do poslední minuty a vůbec tomu nevadí trošku větší zaměření na děti, které je docela patrné v závěru. Pokud bude Mijazakiho poslední film o konstruktérovi letounů Zer z půlky tak dobrej jako tohle, pořád to bude za pět. PS: komentář psán po projekci, kdy jsem na film zcela náhodou natrefil v TV s dabingem, který rozhodně není tak špatný, jak by se mohlo zdát a titulní prase se charismatem hlasu originálu minimálně vyrovná. "Lepší být prasetem než se stát fašistou!" ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Nejméně typický Miyazakiho snímek o italském nebeském lovci odměn, který se raději stal prasetem než fašistou. Původně se mělo jednat o půlhodinový film, který bude pouštěn na palubách letadel japonských aeroliníí. Byl popisován jako : „Pobaví v letadle unavené obchodníky, i přes jejich pomalé myšlení způsobené nedostatkem kyslíku.“ Miyazakiho vášeň pro aviatiku ale udělala své, a tak vznikl film celovečerní. Podle mého dojmu měl ale raději zůstat u plánované stopáže. Začátek, kdy vzdušní piráti unesou malá děvčátka, je naprosto bezchybný - milý humor, skvělá hudba, vše plyne hladce... S upovídanými dětmi ale mizí téměř celé Miyazakiho kouzlo. Zůstávají jen letecké scény a slabší scénář (pokulhávající především ke konci). Vše zachraňuje Porco svým cynickým humorem a málokdy se objevivší "piráti-nekňubové". Porco Rosso ale stále potvrzuje dobrou pověst svého autora i Studia Ghibli. 3 a ½* ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kurenai no buta si Miyazaki očividně natočil sám sobě pro radost. Ve filmu nenajdete žádné kouzelné duchy, žádné létající či chodící hrady a dokonce ani žádná roztomilá zvířátka (pokud tedy za jedno nepovažujete samotného hlavního hrdinu). Co v něm ovšem najdete je létání a to tentokrát ještě v dvakrát takovém množství, než je u ostatních mistrových filmů obvyklé. O Miyazakiho posedlosti aviatikou jsem věděl už dřív (ono je také těžké to v jeho filmech přehlédnout), ale jeho fascinace Evropou, a zvláště tou 30. let minulého století, mi doposud zůstávala utajena. Když ovšem sledujete dobrodužný příběh létajícího pašíka, nelze si nevšimnout té obrovské lásky, se kterou se s daným materiálem pracuje a musí vám být jasné, že takovouto krásnou a specifickou atmosféru dokáže na plátno přenést jenom absolutní zapálenost pro věc. Při kreslení všech těch výkrutů a otoček jako by ale Miyazaki pozapoměl na jednu důležitou ingredienci - příběh. Ten se svou jednoduchostí bohužel pohybuje někdě na úrovni Mého souseda Totora a stává se pro Porca tím největším limitem bránícím mu doletět si až pro nejvyšší možné hodnocení. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Za "radši budu prase, než fašista" a šikovný náznak odpovědi těsně před finální otázkou body navíc. Mijazaki je bůh absolutního rachotu z nebe, tady doslova. (: ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Kdybych hodnotil jen zpracování byl by na tom tnento film snad v top ten anime. Ale ze všech Miyazakiho filmů má tento nejméně poutavý příběh. Ve filmu se vlastně až tak moc nestane. Jenomže záběry létajících strojů v akci jsou tak moc dobré, že to i přebije hluchá místa. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Netradičnosť tohto diela potvrdzuje reálna doba, v ktorej sa odohráva a tiež problémy ktoré sú tu riešené. Je škoda, že sa ten príbeh v závere tak rýchlo uťal. Inak to ale bolo parádne. Keď sledujete dobrodružný príbeh lietajúceho Pašíka, nemožno si nevšimnúť tej obrovskej lásky, s ktorou sa s daným materiálom pracuje a musí vám byť jasné, že takúto krásnu a špecifickú atmosféru dokáže na plátno preniesť len absolútna zapálenosť pre vec. Miestami mi tu chýbal práve nejaký ten fantazijný prvok, nejaká mystéria, náznak väčšieho napätia alebo skrátka niečo, na čo som z filmov režiséra zvyknutý a toľko sa mi vedľa toho množstva ďalších aspektov na jeho tvorbe páči. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Miyazakova pocta letcům ze 20. a 30. let dvacátého století. Nepostrádá odvážné letce na rychlých strojích, vtip, akci, atd. Další skvělá anime. ()

Reklama

Reklama