Reklama

Reklama

Lupin III: Cagliostrův hrad

  • Japonsko Lupin sansei: Cagliostro no širo (více)
Trailer 3

Mistr lupič Lupin III. hodlal zakončit svoji kariéru ve velkém stylu, ale tvrdě narazil. Z kasina si odnesl balíky peněz, ze kterých se ovšem vyklubaly dokonalé padělky. Společně se svým kumpánem Džigenem se proto vydává do zapadlého evropského hrabství Cagliostro – údajného ráje padělatelů. Cestou se setkávají s princeznou Clarisse, která se má proti svojí vůli vdávat za hraběte Cagliostra. Její záchrana ale nebude jednoduchá. Lupin se totiž spolu s Džigenem, svojí nevyzpytatelnou Fudžiko a šermířem Goemonem musí probojovat skrz chodby plné pastí, smrtících sklepení a armádu profesionálních zabijáků. Dokáže Lupin zachránit dívku v nesnázích, uniknout svému úhlavnímu nepříteli inspektoru Zenigatovi a získat tajemný poklad skrývající se v Cagliostrově hradu? (Piece of Magic Entertainment)

(více)

Recenze (86)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Chvílemi lepší než všichni Indiana Jonesové dohromady. Miyazaki je prostě borec. Úžasně vtipný, dynamický a romantický dobrodružný film. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ akčný potenciál Indianu Jonesa násobíme zjavom a štýlom Steva McQueena, vyjde nám z toho podarený vnúčik lupiča - gentlemana Arsena Lupina. Tento všetkými masťami mazaný kriminálny živel a profesionálny playboy je hlavným hrdinom Miyazakiho celovečernej prvotiny. Lupin Tretí je niečo, čo je v rámci nielen Miyazakiho tvorby, ale i celého anime veľmi ťažké zaradiť. Je to totiž absolútny žánrový mišmaš, ktorý však prekvapivo dobre funguje. Automobilovú naháňačku v štýle filmov zo sedemdesiatych rokov z úvodu ticho závidí Matrix Reloaded, japonský komisár Zenigata ,večne o krok za Lupinom zas pripomenie filmy o Fantomasovi, samurajský Lupinov priateľ predvádza veci, ktoré by mu závideli Musashi i Zatoichi a musí tu samozrejme byť aj silná ženská hrdinka a Lupinova protihráčka Fujiko, od ktorej by sa čo to naučila aj Lara Croft. Film oplýva na japonské anime až príliš európskym humorom takže o zábavu nie je núdza. Ja som sa vážne snažil byť nezaujatý a konečne nejaký Miyazakiho film skritizovať, ale ....ono to nejde. 10/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Miyazaki dokázal v roce 1979 natočit film tak dynamická, akční a zábavný, že i dnešní nejmodernější filmy mohou závidět. Nejsem natolik znalý, abych věděl, jak si tenhle snímek stojí v sérii o Lupinovi, která je očividně velmi početná, ale rozhodně je to vynikající anime a nebojím se říct, že jeden z nejlepších filmů samotného Miyazakiho. Možná není tak technicky precizní jako ty pozdější, ale zato má jiné přednosti. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku si nechám jako rezervu. Chybí mi kontext. Tohle je jeden z 12. Lupinů (uvedených na IMDb včetně 3 seriálů) a je to něco, jako kdybych posuzoval Bonda podle jednoho dílu. Ostatně i počtem dílů a atmosférou k němu má Lupin mnohem blíže než k zde hojně přirovnávanému Indianu Jonesovi (Lupin je navíc akční hrdina z vlastní vůle, Indy je především archeolog, který je akčním hrdinou většinou proti své vůli). V tomto kontextu je i těžké posuzovat film jako Miyazakiho samostatné dílo. Vzhledem k jeho ostatním filmům by to byl takový Miyazaki s nohama na stole a cigárkem v koutku. ()

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho celovečerní debut je vyprávěný úplně jiným stylem, než jeho pozdější filmy .. člověk se s ním vrhá do ztřeštěných přestřelek, poulí oči nad Lupinovou drzostí a usmívá se od ucha k uchu od začátku až do konce promítání. V tomhle animáku se sice mihne letadlo (či co to je) a chvílemi to vypadá, že hlavní hrdinkou by mohla být mladičká lady Clarisse, ale to je tak asi všechno co se týče spojitostí s jeho dalšími, už dospělejšími (a přesto tak hravými), filmy .. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

90% -Perfektní oddechovka z rané dílny Miyazakiho strhne především svou dynamikou, fantazií, vtipem, a hudbou Yujiho Ohna. Nemohu si pomoci, ale tato animovaná fikce u mě zabodovala víc, než podobně laděný, leč neanimovaný Indiana Jones, či James Bond. Zde je dokonale využit potenciál kresleného filmu. Ačkoli se bude mnoho věcí jevit naivně, divák překypuje touhou odpouštět, a nechat se unést. Lupin III: Cagliostrův hrad, to je jeden z nejzábavnějších akčních filmů co znám! ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Je vám to ale zvláštní týpek tenhle Rupan - hlas má jako by mu někdo šlapal po koulích, po stěnách lozí líp než Spiderman, v rukávech ukrývá batmanovské kotvy, skáče mezi střechami jako Neo z Matrixu, střelný prach míchá líp než Albret Nobel, převleků má v zásobě víc než inspektor Clouseau a pod vodou vydrží pomalu dýl než malá mořská víla. Jeho dobrodružství ze zámku Cagliostro ale určitě stojí za shlédnutí. Na Miyazakim je vidět, že se k svým nejlepším dílům teprve nadechuje a že je taky poměrně svázán už předem daným světem a nemůže tím pádém dát zcela volný průchod své úžasné fantazii. I tak ale rozjíždí zábavnou podívanou zasazenou do nádherného prostředí a okořeněnou tou správnou "IndianaJonesovskou" dávkou dobrodružství. Samotná animace mi ale spíše než typické asijské Manga připomíná evropskou tvorbu Alberta Barillého. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Průměrná anime. Místy hodně dobrá, ale jinak slabá. Ani mi moc nesedí styl kresby, který mi připomíná Bolka a Lolka. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Průměr dětské anime, výtvarně průměr, dějově průměr, trocha násilí, trocha lásky, průměrný průměr. Souhlasím s Paldinim ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Nevím, po té chvále, co jsem na tento film slyšel, jsem úplně (stoprocentně) nadšený nebyl, většinu Miyazakiho filmů mám radši. Ale přivedlo mě to k myšlence, že čtvrtý Indy by měl být kreslený :) ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Slabší anime. Samozřejmě, že je to nejspíš zapříčiněno rokem vzniku, a proto je animace taková statická a postavy jsou až moc jednoduše načrtnuty (a to i charakterově), což mi zrovna tady vadí. Když už je v komentářích jiných uživatelů tento film připodobňován k Indianu Jonesovi, tak je asi tak na úrovni Chrámu zkázy, tzn. stejná slátanina a obdivné výkřiky jsou zrovna tady trošku mimo mísu. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Mijazakiho celovečerní prvotina. Pohádková, dobrodružná, veselá a zábavná. Poslední film, který mne chyběl k skompletování celovečerní filmografie tohoto kouzelníka. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Miyzakiho příspěvek do série dobrodružných příběhů s galantním zlodějíčkem Lupinem a na rozdíl od jeho ostatních filmů je tento až překvapivě silně západního střihu - připomíná klasické příhody s Tintinem nebo mladší verze Jamese Bonda a Indiana Jonese. Bez Miyzakiho trademarkových erupcí nekonečné fantasie tvořících neskutečné imaginární světy je ale Lupin III jen dalším nadprůměrným dobrodružným filmem pro děti jakých předtím, i potom vzniklo obrovské množství a tak divákovi odkojeném na Disneyovkách nemá prakticky nic zajímavého co říci. 7/10 ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

I přes vysoké tempo, které nasadil film od úplného začátku, mě to jaksi vůbec nechytilo. Moc nechápu zdejší nadšené ohlasy. Ve všech směrech se mi zdá toto anime natolik průměrné, že v celkovém součtu působí dokonce lehce podprůměrně. To, co je zpočátku svěží a zábavné, ztratí po určité době své kouzlo a najednou se to stává všední a obyčejné. Jednotlivé postavy mi nepřijdou dostatečně zajímavé. Především hlavní zloduch je totálně nudnou postavičkou. Romantická vsuvka byla maximálně otravná a opět s lehce pedofilním nádechem, jak je ostatně pro Japonsko poměrně typické. Na Mijazakiho skrytých deviacích, které se odráží v jeho tvorbě, by si takový Freud dozajista smlsnul. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Tak a už konečne (neviem, čo mi toľko trvalo) o sebe môžem povedať, že som videl všetky Miyazakiho celovečerné projekty - paradoxom možno je, že som to ukončil práve touto majstrovou prvotinou. Očakávania boli samozrejme obrovské (ostatne, aké iné by mali byť, keď ostatných 8 zhliadnutých filmov sa všetky umiestnili na kvalitatívnej stupnici v rámci 9-10/10) a nemôžem povedať nič iné, len že sa do bodky naplnili. Miyazaki takto na začiatku kariéry stvoril niečo, od čoho sa neskôr mimoriadne odchýlil, ale pritom išlo o nezmerne zábavné dobrodružné dielko, ktoré často dáva na prdel aj takým ostrieľaným filmovým dobrodruhom ako Indiana Jones. Lupin je charizmaticky-střeštěný zlodej-gentleman ako sa patrí, pri pohľade na Zenigatu sa proste nedá nespomenúť na inšpektora Clouseau-a a Goemon je taaak strašne cool ako len málo iných filmových či animovaných hrdinov. No, Miyazaki-san je génius, to všetci vieme... a ja mu aj tentoraz udeľujem plne zaslúžených 10 / 10. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

První Miyazakiho film se sice obešel bez jeho pověstných fantaskních potvor ale rozhodně je stejně zábavný jako jeho novější kousky plné fantazie. Zábavný animák snoubící v sobě akci, dobrodružství, romantiku i komedii v takových dávkách, že se po celou stopáž nebudete nudit. Na animaci se trochu podepsal zub času ale i přes svoje 30-ti leté stáří je krásná a plná klasických Miyazakiho detailů. Tento japonský génius vždycky věděl jak zaujmout. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nejbláznivější Miyazaki. Připomínalo mi to Belmonda, náladově krajinově filmy jako Něžné kuře nebo Ukradli torzo Jupitera! (protože to je film ze stejné doby má toto přirovnání i logiku). Takovýto film prostě musí být kreslený, protože žádný kaskadér by si na všechny šílenosti, které Lupin provádí, netroufl. Zajímavé je, že přestože jsou postavy jednodušší než v jiných miyazakiho filmech, krajina už je typicky Miyazakiho. Nejbližší mi to připadá být s Laputou. Pazu v Laputě je velmi podobná postava, při odkrytém městě jsem měl stejný pocit, jako když se poprvé ukázala Laputa - dokonce mám pocit, že hlavní hrdiny v angličtině namluvili stejní herci. Současně mi strop v princeznině ložnici připadá být velmi podobný pokojíčku "batolete" z Cesty do fantazije. Ovšem flegmatická a věčně hulící postavička Lupinova parťáka je v tomto filmu jedinečná! Pokud pominu Ponyo, můj poslední miyazakiho film, který mi chyběl do zbírky! ()

Reklama

Reklama