Reklama

Reklama

Temná voda

  • Japonsko Honogurai mizu no soko kara (více)
Trailer

VOD (1)

Když se Yoshimi rozpadne manželství, je nucena pro sebe a svou pětiletou dceru Ikuko najít nový domov. Usadí se v jednom z temných a pochmurných bytů nevlídného domu, kde se brzy začínají dít divné věci. Yoshimi je pronásledována kalnou vodou, pronikající stěnami a stropem, a dráždivým přízrakem červené tašky, která kdysi patřila dívence, jež záhadně před dvěma roky zmizela. Plna strachu o život své dcery, Yoshimi zoufale bojuje, avšak její hrůza se stupňuje v závislosti na tom, jak začíná odhalovat spojení mezi podivnými událostmi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (71)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že japonský bratříček bude mít více té invence, než jeho americký klon, dočkal jsem se, ale jen malinko. V podstatě až na pár pěkných kamerových fines je to slovo od slova úplně přesně to samé. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jéémine tohle je, ale slaboučkej Horor.. Ve filmu se nedočkáme nic jiného než jen Vody tekoucí ze Stropu.. Žádná Lekačka, vražda téměř nic se ve filmu neděje.. Občas nějaká Atmosféra, ale na minimální Úrovni.. Film je starý, Natočen od Japonců.. Co jsem také Mohl čekat Vid? ()

tron 

všechny recenze uživatele

Japonskú spoločnosť ako takú nepokladám za fascinujúcu, z hercov nepoznám ani jedného a priznám sa bez mučenia, všetky tie japonské šoky ma začínajú už mierne otravovať. Objektívnym faktom v tomto subjektívnom svete však je, že čo je dobré, to je dobré – a TEMNÁ VODA, ktorej režisér Hideo Nakata oživil japonské šoky kultovým hororom RINGU (1998), kvalitný horor rozhodne je. Ako býva zvykom, atmosféra je budovaná neznesiteľne pomaly, o to mocnejšie nás však tvorcovia držia v náručí a o to nezabudnuteľnejšie tých pár vyložených šokov pôsobí na našu čoraz zbedačenejšiu psychiku... Dodávam, že americký remake s Jennifer Connellyovou nedopadol vôbec zle. ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Výtečný Nakatův kousek, jenž je trochu jiný než většina duchařin. Nestaví na lekačkách, kterých je v něm pomálu, ale na skvělé, pozvolna na povrch prosakující mrazivé atmosféře, jež je mistrovsky dotvářena hodně zneklidňujícími zvuky a náznaky. Duch je tu téměř po celou dobu tušený, než viděný, a to je pro film jen dobře. Děj je sice pomalu plynoucí a předvídatelný, ale to mi nijak zvlášť nevadilo, neboť jsem stejně měl z téměř celého filmu pěkně nepříjemný pocit. A o to přece u horroru jde. Takže spokojenost. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

S hrůzou zjišťuji, že americký remake je tematicky mnohem lépe rozehraný! A já tak doufala v dořešení linie právníka a v sofistikovaný strach - a zjišťuji, že tady jsme na tom tentokrát ještě hůř. Gesto obětování se není uděláno srozumitelně. Velké zklamání. "Moje matka zde byla celou dobu a chránila mě." ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý japonský horor. Má zaujímavý príbeh o čerstvo rozvedenej žene s dcérou, ktorí sa presťahujú do nového bytu, ktorý má ale čím dalej viac rozmočený strop z bytu nad nimi a zároveń všetko nasvedčuje tomu, že obe vidia ducha nezvestného dievčaťa. So spracovaním som spokojný, vôbec nenudí a pritom sa film prakticky celú hodinu len rozbieha, hororových prvkov je v tejto časti len veľmi málo, ale aj bez toho film dokáže zaujať. A zvyšok filmu je už samozrejme hororovejší a to hlavne rapídnym pribudnutím prvkov typických pre japonské duchariny. Po hororovej stránke tento film nie je moc výrazný, napätia tu moc nie je, to nastane až v poslednej tretine a síce atmosféra sprevádza film väčšina času, ale nie je moc silná, pôsobí hlavne dojmom, že niečo nie je v poriadku. Dosť ma tu zaujal úplný záver, ktorý nie je šokujúci, ale myslím, že je originálny a rozhodne zaujímavý. Prostredie filmu je zvolené dobre a ani postavy filmu nesklamú. Temná voda určite nepatrí medzi špičku japonských ducharín ako horor ani moc nepôsobí, ale mne tento štýl filmu sadol a aj tento film ma hlavne príbehom zaujal, takže som spokojný. Objektívna kvalita filmu- 65%, film sa páči mne na 71%. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

I tento film jsem viděl nejprve v remaku... a bohužel musím uznat, že emerická verze obvyklého příběhu o mrtvé holčičce, co si chce přisvojit nějakou živou osobu, aby nebyla sama, byla výrazně promyšlenější, konzistentní, lépe vypointovaná a "strašidelnější". ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem si řekla po jedné velmi zajímavé přednášce, že bych japonských hororů mohla vidět více. Zajímavý žánr to je, ale přes deset filmů jsem se nedostala a myslím, že mi to stačí. Nebráním se ničemu, ale potěšení mi zrovna tohle nedává. Ačkoli v tomto případě byla opravdu zajímavá pointa... Matčina oběť. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Sociálna dráma, ktorej režisér navliekol zdanlivo hororových háv. Preto je mnoho tunajších komentátorov, naladených výlučne na pozeranie iného žánru, tak sklamaných. Matky, rozídené s partnerom, bez mužského zázemia to všeobecne majú veľmi ťažké. Okrem tohto, že sa musia postarať sami o seba, rovnako sú nútené poskytnúť starostlivosť potomkovi. Ak sa k tomu pridruží neutešená sociálna situácia a pomstychtivo naladený ex, túžiaci po pomste v podobe právnikom krytého útoku, v snahe dostať dcéru do opatery, o horor je postarané. Snaha získať rýchlo prístrešie končí katastrofou. Vlastne tou už je atmosféra starého, prevlhnutého pochmúrneho činžiaku. Len pri pohľade naň človeka chytí pochmúrna nálada. Navyše v byte neustále zateká a úradník bytového podniku je tak zavalený prácou, že nič nestíha. Nestíha ani mamina, neustále meškajúca pri vyzdvihovaní dcéry zo škôlky. Vlhká diera na strope bytu sa zväčšuje, vonku neustále prší, dcérka ochorie. Atmosféra hustne a tak nečudo, že matke pri jednom z vypočutí pred sociálnou komisiou rupnú nervy a napadne bývalého manžela. Duchárska línia príbehu je metaforou silnejúcich tlakov, predpovedajúcich odobratie dievčaťa neúprosným otcom. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Zklamání. Další japonská duchařina do party filmů jako jsou Kruh, Oko či Nenávist, bohužel slabší než kterýkoliv z těchto tří. Vezmu to postupně a začnu pozitivy: Dům, ve kterém se film odehrává, má sám o sobě slušnou atmosféru. Jeho temné chodby jsou to poslední, co by mě přinutilo k nastěhování se do něj (hle, jak je šedivost starých paneláků zdatným hororovým prostředím). Standardně solidní je hudební podbarvení napjatých scén. Jako poslední pozitivum musím uvést závěrečnou půlhodinu, která se konečně snaží dostát faktu, že se díváme na horor. Co se nepovedlo: dějově není o co stát, nedočkáme se s jedinou malou vyjímkou ani žádných zajímavých zvratů či vyvrcholení, lekačky a děsivé scény jsou průhledné. Sociální podtext mohl být zajímavěji využit, naneštěstí ani on ale nemá šanci oživit přímočarý, předvídatelný a jednoduchý průběh filmu. Trestuhodně nevyužitá zůstává voda jakožto hlavní zdroj tajemna (kromě již zmíněné poslední půlhodiny). Verdikt: Pokud jste ještě mnoho asijských duchařin neviděli, možná neuvidíte Temnou vodu v tak černém světle, nicméně pokud pro kouzlo podobných hororů cit nemáte, nebo jste touhle vlnou už přesyceni... podívejte se po něčem jiném. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

http://www.youtube.com/watch?v=T0eqMIOBR-0 Tak o tomhle ten film fakt není, ovšem klip je to krásný... K "Dark Water": Japonce a její dcerce v baráku kape na karbid, vlastně na hlavy, a na zdi se dělá plíseň! Já na to v minulém bydlišti vzala Savo, ale nakonec pomohlo až zateplení fasády polystyrénem. Ale to téhle nažloutlé mikrorodince nikdo neřekl, proto holky musí koukat, jak se ten hnusný flek zvětšuje a nakonec se nechat komplet vytopit! Já prostě ty japonské filmy nějak nemusím, nevyhovuje mi zběsilé tempo invalidních šneků a přehnaný důraz na imho bezvýznamné detaily. Navíc se blbě orientuju v těch plochých, šikmookých tvářích - skoro ještě hůř, než v Japonci kreslených mangoksichtech s mlýnskými koly místo očí. Ale mrazivou atmosféru "Temné vodě" upřít nemůžu a za to filmu nacákám celých 59%. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Slabší duchařina. Film je tak pomalý, že je Vás schopen ze začátku unudit k smrti. Pak se ale stále více začne rozkrývat tajemství kolem ztracené holčičky a tempo se malinko zrychlí, ale ne o moc. Přesto jsem u filmu vydržel, páč jsem byl zvědavý, jak to dopadne. No, tak jako tak, šel z toho udělat půlhodinový sestřih a vyšlo by to na stejno. 51%. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Pre mňa najväčší des filmu bola záverečná scéna, v ktorej sa začala rozlievať, špliechať a neviem čo ešte, špinavá voda celým domom. Vcítil som sa totiž do kože personálu a pomocných pracovníkov, ktorí to museli dať pravdepodobne do poriadku. To čistenie musel byť teda horor. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Po Ringu som opätovne riskol ďalší Nakatov výtvor a vďaka bohu sa nekonalo žiadne sklamanie - práve naopak. Priznávam, že spokojnosť je dokonca o nejaký malý kúsok väčšia než v prípade toľko ospevovaného, pôvodného Kruhu (1998). Pomalé budovanie atmosféry, menšie množstvo "lakačiek", ktoré však boli o to intenzívnejšie a desivé prostredie snímku zarčujú kvality pre každého diváka, ktorý dokáže strpieť pozvoľna plynúci dej - občas však bohužiaľ naťahovaný ako guma v trenkách. Oproti Ringu (1998) Nakata využil (stále) depresívno sychravé prostredie a dobre vsunuté tóny desu. Práve tieto dve drobnosti vyzdvihujú kvality Temnej vody do nadpriemernej výšky. Viac tu ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Ze začátku příjemná ale postupem času neuvěřitelně nudná duchařina. Začátek má všechno, dobrou atmosféru strašidelnou černou skvrnu, a vše co bych očekával, ale přílišná roztahanost filmu způsobila to že film postupem času spadnul do stereotipu a nudy. A konec kdy ta holčička už je velká ženská bych totálně vystřihnul, nejenom že se mi tam nehodil ale přišel mi strašně hloupej. Právě kvůli druhé půlce dávám 3* stejně jako originálu, je to sice lepší ale ne o moc. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Japonský duchařský horor, který nestaví na lekačkách, ale na atmosféře. Ta je budována pomalu a pečlivě, ale nakonec je málem hmatatelně hustá. Americký remake z toho později udělal mnohem tuctovější podívanou, narozdíl od Kruhu ční originál podstatně výš (90%). ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Nebylo to úplně špatný, ale kdyby některé scény byly kratší, tak by to věci rozhodně prospělo. Chvílemi to byla docela slušná nuda, což není dobré u žádného filmu. U hororu obzvlášť. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film Temná voda má skvelú atmosféru s nepríjemnými pocitmi, kedy sa čo stane, no zlyháva v efektoch. Duch sa hýbe ako bábika na špagátiku a miestami lieta umelá figurína vzduchom, že je to fakt vidieť. Som zvedavý, či sa americký remake s týmto vyhral lepšie, inak by tu bola nádej na niečo strašidelnejšie. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Slušná asijská duchařina, která ovšem nepatří mezi to nejlepší co nám Japonsko nabídlo. V žádném případě se to nedá srovnat s Kruhem nebo Nenávistí. Tohle je druhá liga. Pointa příběhu je dobrá, stejně tak se tu občas objeví i dost mrazivá atmosféra, ale najde se tady i několik naprosto nudných pasáží a zbytečné natahování děje. Herecké výkony jsou v normě, jenže na to aby z toho byla bomba to rozhodně nestačilo. ()

Související novinky

Asie opět nabízí kung-fu a horor

Asie opět nabízí kung-fu a horor

06.11.2008

Dva tvůrci z Dálného Východu, byť naprosto odlišného zaměření, vládnou dnešní novince. Nejdřív je tady neúnavný, nezastavitelný a nestárnoucí (no dobrá, to poslední není tak docela pravda) Jackie… (více)

Reklama

Reklama