Reklama

Reklama

Dobrá manželka

(festivalový název)
  • Srbsko Dobra žena (více)
Trailer

Obsahy(1)

Režijní debut srbské herečky Mirjany Karanovićové je sondou do života ženy, která zjistí, že se její muž podílel na válečných zločinech během konfliktu v 90. letech. Milenin Vlada je autoritativním otcem a pilířem místní komunity, zároveň však přehlíživým manželem a mužem, který respektuje ženy jen jako správkyně rodinného krbu. Ten se ale začíná pomalu rozpadat, když se otec přestane stýkat s dcerou, která nesdílí jeho nacionalistické postoje. Dobrá manželka ale není film o válce, je to příběh rodiny, jakých je v Milenině čtvrti mnoho, v každé z nich je milující manželka, která je pro svého muže ochotná obětovat vše, především však mlčet. Karanovićová nesází na okázalé dramatické konflikty, středobodem snímku je místo toho její vlastní tvář, na které se odráží pozvolná ztráta rodinných jistot a která provází diváka příběhem jako pomalu, ale nenávratně se měnící krajina, v komorním dramatu, které vypovídá o jedné ženě stejně jako o celé společnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - Pokud je řeč o filmovém Balkáně a ten zároveň vypráví příběh z války a nebo s válkou související, dá se předpokládat, že to bude absolutní nářez. Balkánci totiž na svém území v devadesátých letech předváděli taková zvěrstva ve jménu Boha, že kdejaký diktátor by jim mohl závidět. Nicméně film Dobrá manželka tak drsný není, naštěstí. I když...jak se to vezme. Dnes je totiž ta hranice snesitelnosti násilí ve filmech trošku někde jinde, než tomu bylo dříve. Možná ale právě proto, že film vážné téma vypráví velice lidsky, a z pohledu jedné osoby, mě dokázala Dobrá manželka tak zaujmout. A když už jsem si myslel, že se příběh zbytečně natahuje a začal mě trošku nudit, tak přišel závěr, který neměl chybu. A já po něm měl prázdnou díru v hlavě a neustále přemýšlení nad tím, jak bych se k takovému zjištění postavil já. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Konflikt postavený na veľmi nedbalo schovanej videokazete? Hm, aké naivné. Škoda. Mirjana Karanović by totiž utiahla oveľa viac. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Všichni se ujišťují, že všechno bude v pořádku, ale nebude v pořádku nic a pro nikoho... Válka je za námi. Co z ní zbylo? Pár nepříjemných vzpomínek, nečistých svědomí a pošpiněných vztahů. A taky jedna kazeta natočená kdoví proč a kdoví kým a kdoví za jakým účelem, a uložena v šuplíku přístupném celé rodině. Kým a proč?... Dobrat se pravdy je možno i jinak, i když mnohem obtížněji, a pro "dobrou ženu" by to asi bylo nemožné... A tak vlastně, o čem ten film vůbec je? Samozřejmě o mužském šovinismu, který je zde zobrazován v plné nahotě (Vladovou klíčovou vlastností je stupidita) - a ledabyle uložená kazeta je toho nejjasnějším dokladem... Mirjana Karanovićová, která se sama režírovala, aktivovala snad všechny femininní argumenty: od poddajné manželské lásky a uklízení bytu, přes mateřskou lásku a uklízení bytu, až po rakovinu prsu - tou to možná končí, ale nejspíš teprve začíná. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

O tíze, kterou ženy nosí v životě a to nejen v bývalé Jugoslávii. Silný téma, velmi dobře zahraná hlavní role a výrazný počin B. Navojce. 51. KVIFF ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Musím říci, že ta paní co to zrežírovala a zahrála hlavní roli (Mirjana Karanović) byla dobrá. Jen celkový dojem filmu je pro mě rozpačitý, protože je spoustu událostí řešeno pouze náznakově a jakoby autorka ani nechtěla zacházet toliko do detailů, což je možná škoda, protože potom by se teprve umocnily emoce, které se jí dařilo skrze svou roli vytvářet.Takže je to film na který snadno zapomenu... ()

Sao Saoi 

všechny recenze uživatele

DOBRÁ ŽENA: Silno odporúčam... Pekne natočené, výborne zahrané. Výborný scenár, rovnako aj analógia dvoch dejových liniek, ktoré medzi sebou úzko súvisia a prinášajú rovnakú odpoveď na to, ako dá sa vysporiadať s tým, čím si ľudia prešli počas vojny v Juhoslávii. Veľmi otvorená, miestami ťažká, ale v hlavnej úlohe ako aj poprvýkrát režisérka, Mirjana Karanovič, to dala na jednotku. ()

Reklama

Reklama