Reklama

Reklama

Písečná bouře

(festivalový název)
  • Izrael Sufat Chol (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

V beduínskej osade na juhu Izraela sa pripravuje svadba. Pre Jalilu (Ruba Blal) je to vypätá životná situácia, pretože jej muž (Hitham Omari) si berie za druhú manželku oveľa mladšiu ženu než je ona. Počas oslavy Jalila odhalí vzťah svojej najstaršej dcéry Layly (Lamis Ammar) so spolužiakom z univerzity, ktorý môže rodinu uvrhnúť do hanby, pretože ide o človeka mimo komunitu. Jalila sa snaží prekonať pokorenie zo svadby a zároveň zaraziť Laylinu známosť. Ale Layla má v mladého ducha, ktorý nepozná hranice, a predstavuje si pre seba iný život než jej matka. (romancek)

(více)

Recenze (7)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

51. KVIFF - na podobné téma je každý druhý festivalový film z arabského prostředí, ale zas a znova to funguje. Vzpoura mladé ženy proti přísně patriarchálnímu uspořádání, která buď vyjde, nebo nevyjde. Loni byl ve Varech Mustang, letos Písečná bouře. Tohle je méně vyumělkované a méně vyhrocené, zároveň reailističtěji podané. Pěkná osmička. ()

matushiq 

všechny recenze uživatele

Rodina versus osobné túžby. Kultúrne normy versus šťastie. Dôveryhodné a emotívne vyobrazenie rozpoltenosti postáv medzi tradíciou, povinnosťou, láskou k rodine, romantickou láskou a budovaním lepšej budúcnosti pre svoje deti za cenu vlastnej potupy. Citlivý príbeh zo života prehliadaných beduínov, ktorý sa nesnaží deliť na dobrých a zlých. ()

kiararaftl 

všechny recenze uživatele

Keby boli postavy prepracovane trosku viac do hlbky, jednalo by sa o 5 hviezdickovy pocin. Film nadherne vykresluje odlisnu kulturu, osobnostny rozpor a krutost prostredia. Jedna zije v chudobe s detmi, druha v prepychu a aj tak nie je stastna, pretoze si vzali nerozhodneho muza. V mladsej kategorii sa bije osobnost a tuzba po laske a dobrom zivote s povinnostou. Zial, pre mna motivacia mladej Layly nebola dostatocna na znicenie si zivota, ale v danej kulture to asi nie je tak tazke pochopit. ()

kaku108 

všechny recenze uživatele

Layla je hezké a chytré děvče, které díky vcelku progresivnímu otci čeká lepší budoucnost, než většinu mladých dívek v jejím postavení. Alespoň to tak zpočátku vypadá. Později se ovšem ukazuje, že všechno není, jak se zdá, a že opustit komunitu beduínů nebude zase tak snadné. Film nechává diváka nahlédnout do útrob beduínské osady, kterou jinak vidí jen zvenčí, pokud jede po některé ze silnic křižujících Negevskou poušť (v Izraeli). Dává mu tak jedinečnou šanci se přesvědčit, že takto se dá opravdu žít, jakkoli v podmínkách, které by sám mnohdy nebral. To se netýká jen vybavení, ale i vztahů a zvyků, které v osadě panují. Zdá se, že vše je dáno, a zejména pak role ženy. Pro západního diváka určitě zajímavá podívaná. ()

Reklama

Reklama