Reklama

Reklama

Bába z ledu

Trailer

Obsahy(1)

Po setkání s otužilcem Broňou (Pavel Nový) začíná ovdovělá Hana (Zuzana Kronerová) pozvolna měnit svůj stereotypní život, který se doposud točil výhradně kolem jejích synů (Marek Daniel, Václav Neužil), snach (Petra Špalková, Tatiana Vilhelmová) a vnoučat. Zatímco šedesátnice Hana prožívá love story, tradiční víkendové obědy v rodinné vile ztrácejí na idyličnosti a postupně vyplouvá na povrch, že každý z hrdinů má nějaké tajemství. Haniným nečekaným spojencem se stává vnuk Ivánek, který si zamiloval nejen svérázného Broňu, ale i jeho slepici Adélu a otužileckou komunitu na břehu Vltavy. Příběh rozkrývající nelehké vztahy mezi třemi generacemi přináší naději, že život lze vzít do vlastních rukou v jakémkoli věku. (Falcon)

(více)

Recenze (499)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Toto je takovej ten "náš českej žánr" - bilancování na hraně komedie a dramatu. Každopádně tady jde ta komická stránka trochu do pozadí, ani ty vtípky nemají takovou sílu. Nutno říct, že od začátku máte chuť lisknout skoro každé postavě, která se na obrazovce objeví - to je taková rodinka k nezaplacení. Ale samozřejmě i to se v životě stává. Jednoznačně herecky exceluje hlavní dvojice, je na nich vidět jak herecká vyzrálost, tak i životní zkušenost. A přeměna charakteru Z. Kronerové je povedená. Jinak je třeba říct, že příběh jako takovej je banální, ani ty vedlejší zápletky nejsou nějak excelentní. Když jsem si říkal, že už by se teda mohlo něco stát, protože zatím se tam toho moc nestalo, zjistil jsem, že už se blíží konec. Chybělo mně tam takový to něco navíc, proto nechávám hodnocení na 3*. ()

Dodmund 

všechny recenze uživatele

Chtělo říct mnoho, neumělo říct nic. Zdá se, že i když jeden dělá totéž (viz Štěstí), tak to není totéž. Prázdná atmosféra, umělé charaktery, nepochopitelné zápletky. Film skončí, neřekne v podstatě nic. ()

M.Niccals 

všechny recenze uživatele

Přijde mi, že český film poslední dobou velmi trpí nedostatkem schopnosti napsat dobré dialogy a proto postavy povětšinou mluví spíše úsporně a místo toho spíš jednají - nesmyslně, neohrabaně či naprosto nepřirozeně, někdy je to až na facku. Víc asi k tomu nemám. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Další poměrně nenápadný film Bohdana Slámy, který se mi líbil. Nemyslím ani tak neznámý, ale nenápadný spíš svým obsahem i formou. Většinou jde o příběhy obyčejných lidí v obyčejném prostředí. Nenalezne zde hromady humorných scén, vyhrocené vztahové dramata, překvapivé zlomy, třeskuté dialogy apod. Přesto mě film dokázal spolehlivě upoutat. Paní Kronerová to zahrála výborně, Pavel Novotný nezklamal a zbytek rodiny byl na facku, naštěstí to byl záměr. Oceňuji také i dialogy bez dialogů, kdy hlavní hrdinka jen poslouchala ty blbé kecy a dokázala k tomu mlčet. To v reálu i ve filmu umí málokdo. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Film , ktorý stojí a padá z výkonom hlavných predstaviteľov. Zuzana Krónerová a Pavel Nový podali výborné výkony. Hodnotím 70%. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Veľmi rozporuplné dojmy. Na jednej strane surové (raw) scény, nebývalé pre kinematografiu našich končinách - vrátane absurdného humoru, na druhú stranu veľmi veľa klišé. Pavel Nový ako dobrý strýco, ktorý učí skoro-vnúčka ako sa ubrániť šikane... Osamelá sofistikovaná vdova, ktorú zo stereotypu vykúpi nevšedná záľuba... Rodina hlavnej predstaviteľky tak dementná, že pôsobia skôr ako kulisy... A nehovoriac o o prvoplánovej kritiky spojenia moderné technológie + deti... Avšak dvaja hlavní predstavitelia hrajú dobre a mnohé scény pôsobia veľmi autenticky (veľmi sa mi rátali samotné preteky otužilcov). Váhal som medzi tromi a štyrmi hviezdičkami. Avšak lepšie hodnotenie by som dal len z protekcie, že je film "náš"... P.S. Veľmi ma sklamala postava Táni Vilhelmovej (ako keby vystrihnutá podľa šablóny). Táto podľa môjho názoru najlepšia česká herečka hazarduje poslednú dobu so svojou kariérou podobne ako slovenská najlepšia herečka, zhodou okolností tiež Táňa. Ako správne podotkli iní hodnotiaci, Vilhelmová iba preklopila svoju postavu upätej manželky z Teórie tigra. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Jakože ze života? Nebo co tohle mělo sakra být? Pavel Nový si aspoň střihl roli na tělo, ale jinak fakt zklamání. ()

Frakira 

všechny recenze uživatele

Jak paní Kronerová dokáže během celého filmu excelentně hrát a přitom neřekne skoro ani slovo - fascinující výkon! ()

Ripley 

všechny recenze uživatele

Můj první Sláma.Tento civilní způsob hraní mi sedí jak u čeho.Např. u Homolků nebo v Dědictví.Zde jsem tápal zda Zuzana Kronerová a Pavel Nový hrají tak špatně nebo je to záměr.V tom druhém případě by to bylo geniální.Scénář se mi líbil,jen jsem si během filmů říkal,jak by to bylo fajn,kdyby ho zpracoval někdo jiný.Absolutní absence hudby umocňovala spíše dokumentární dojem.Český lev pro Petru Špalkovou je pro mě nepochopitelný.Marek Daniel,Václav Neužil a Táňa Vilhelmová lehce přehrávali a byli na zabití.I přesto všechno se mi to vlastně docela líbilo a nenudil jsem se. ()

Roman.Caesar 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale taky mě to nijak obzvlášť nenadchlo. Nebýt Zuzany Kronerové, která hlavní roli zahrála opravdu perfektně, asi bych to možná dokoukal jen tak napůl s telefonem v ruce. Ve srovnání se současnou českou produkcí je to jistě jedna z perel, proto dávám 4*, bez Zuzany by to bylo asi stěží na 3. ()

veronica_mac 

všechny recenze uživatele

Podle mého film lehce podhodnocen. Tak upřimný film, že mi z něj bylo až smutno, nejednu postavu bych vzala po hlavě lopatou. V české tvorbě za poslední 2 roky rozhodně patří k nejlepším, velmi podařené obsazení herců a nenucený nevšední příběh. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Kvalitních českých filmů je nyní nedostatek, zlepšení vzhledem k výrazně vyšším tržbám těch nevkusných je v nedohlednu, a tak se můžeme spokojit pouze s několika tituly ročně, na které se dá bez újmy dívat. Bába z ledu mezi ně patří, a tak jí svým hodnocením nemohu ublížit. Po všech stránkách to funguje. 75 % ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Jo, dal jsem to. Nějakou chvíli mi trvalo, než jsem přišel na to, co mě na Slámově cenami ověnčeném filmu nepřetržitě jemně iritovalo: Jednání všech postav dává perfektní smysl. Co se zdá nejen v české kinematografii jako malý zázrak, je pro Bábu z ledu osudovou kapkou diváckého jedu. Ve filmu, který si záslužně zjevně klade za jeden z cílů reflektovat obvyklý model současné rodiny, vše šlape jako promazaný stroj a není to dobře. Železná mechanika vztahových a motivačních siločar vytlačuje z příběhu stopu tajemství a tím i věrohodnosti. Jakoby čím větší kontrolu Sláma nad svými filmy získává, tím méně vykazují kvalitu, jíž překypovala jeho raná díla - věrohodné člověčiny. Tyhle včely věru nejsou divoké. Zaneřáděnou výkladní skříní tohoto posunu je řežisérsky nezvládnutá scéna rodinného oběda, slámovsky nápadného nepůvabu buržoazie, která pro diváka ani na vteřinu neopustí rámec filmového plátna: Kdyby se záběry produkovala klapka nebo odshora visel mikrofon, nebylo by to strojenější. ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Výběrem tohoto hrozného filmu jako českého zástupce do Oscarových nominací se jen potvrzuje úpadek české kinematografie. Nejvíce iritující jsou postavy, všechny jsou absolutně nesympatické, jejich chování je nelogické a režisér se snad snažil, aby se nejvíc pičuská postava na plátně střídala v intervalu 5 minut. Herecké výkony jsou tragické stejně jako amatérské pozadí (Na prvním místě Venca z Příbrami) a do toho všeho nereálný Broňův čas, který by normálně stačil na bednu na MČR. Jediné pozitivní je poučení, že nechci své děti vychovat jako rozmazlené spratky, jinak by dopadlo jako kreténské postavy v Ice Mother. ()

filipvrbik odpad!

všechny recenze uživatele

Asi bych poprvé odešel z kina, sledovat hodinu a půl (subjektivně asi dva roky), nahá stará těla-pravda všichni budem jednou staří,ale sex po devadesátce? - tak to vypadalo. Jmede dál, neuvěřitelně sprostý a nesmyslný film s příšerným scénářem....i ten Masaryk je oproti tomu veledílo....a to jsem se divil, že dali Oscara filmu Tvář vody.....0% ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Jako na český film celkem ok. Taková celkem klasická vztahovka, ovšem zasazená do netradičního prostředí. Bába z ledu herecky funguje, není tomu vlastně příliš co vyčíst, ale pořád jakoby víte co bude dále. ()

Související novinky

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

Česko vybralo svého letošního kandidáta na Oscara

12.09.2022

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) každoročně mimo udílení národního ocenění Český lev vybírá i potenciálního filmového kandidáta na prestižní cenu Oscar, jenž by na jaře příštího roku mohl… (více)

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

Reklama

Reklama