Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Portrét charismatického zpěváka country, muže v černém. Johnny Cash (1932–2003): „Divíte se, proč chodím pořád v černém, proč se vyhýbám jasným barvám, proč vyzařuju temný tón? Mám k tomu více důvodů. Nosím ji kvůli chudým a utlačovaným, žijícím v beznadějné chudé části města, i kvůli vězňům... „. Merle Haggard: „I v místnosti plné prezidentů byl jasná jednička! Takové charisma neměl ani Elvis!". Eric Church: „Byl to fenomén, jako Beatles nebo Elvis Presley". John Carter Cash: „Měl jsem tátu rád. I když jsem ho úplně nechápal, a nejspíš na to už nepřijdu"... Willie Nelson: „Jasná jednička mezi americkými zpěváky kovbojských písniček! Neznám nikoho, kdo by o něm mluvil špatně". Rosanne Cash: „Nejvíc jsem oceňovala jeho komunikaci s publikem a chování na pódiu". Rick Rubin: „Dokázal mocně zapůsobit. Člověk poznal, že je to jedinečná osobnost!". (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

Slasher 

všechny recenze uživatele

"Well, you wonder why I always dress in black..." Příběh nadčasového umělce v sympatických 80 minutách, odvyprávěný jeho rodinou a těmi vybranými z přátel, případně významných postav country, kteří tu také hrají úryvky jeho písniček. Tento dokument logicky těžko přináší nějaké nové informace, ale je kvalitně zpracovaný a poslouží jako dobrá připomínka všeho - od gospelových začátků, přes koncertní blázinec, lásku ke dvěma ženám a závislost, až po naprostou ztrátu relevantnosti a celkem impozantní "happy end" skrze American Recordings ještě před smrtí. AMERICAN REBEL tak atraktivně shrnuje zajímavý život nesmrtelné legendy, nejen v záři reflektorů, ale i v depresi ústraní. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Důstojný dokument. Škoda jen, že téměř pominul, jak (a díky komu) se Cash zbavil závislosti na drogách, když předtím tak pečlivě líčil, jak a proč k ní přišel. Závěr byl dojemný, ale to se dalo čekat. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Johnny Cash je u mňa spolu s Chaplinom najzbožňovanejšou  celebritou,aká kedy žila.Milujem a vážim si bezo zvyšku všetko,čo vo svojom živote predstavoval a to,čo po sebe zanechal,vnímam ako jeden z najhodnotnejších umeleckých a zároveň ľudských odkazov v celej histórii umenia.Geniálny muzikant s božsky krásnym hlasom a nádherný človek,ktorému patrí veľká vďaka za to,že žil. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný dokument o Johnnym Cashovi, mém oblíbeném zpěvákovi. Zazní tu celá řada zajímavostí, ať už prostřednictvím záznamů samotného Cashe, či z úst jeho přátel a kolegů. Při sledování jsem si opět trochu poupravil pohled na ikonu country, neboť kdysi jsem (patrně i pod vlivem snímku Walk the Line) nabyl dojmu, že Johnny byl také pěkný výlupek, primadonka a bouřlivák. Zde se však ukazuje také jeho lidská stránka, síla charakteru a smyslu pro spravedlnost. Epizoda s prezidentem Nixonem či indiány byla vše vypovídající. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý dokument, který nemá smysl opisovat, je třeba jej vidět (pokud máte rádi Johnnyho Cashe). ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Opäť som mal šťastie na výborne urobený životopisný dokument. O jeho kvalite by mal presvedčiť môj názor, že tento dokument zaujme divákov bez ohľadu na to, či je Johnny Cash ich obľúbený spevák alebo nie. Ja patrím k divákom, ktorých hudba Johnnyho Casha oslovovala viac, ako jeho život a názory. Ale to je v poriadku, lebo spevák má byť posudzovaný podľa piesní, nie podľa názorov na odsúdených väzňov a marginalizované skupiny obyvateľstva. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokumentární kronika o životě a kariéře Johnyho Cashe. Dokument asi ocení starší diváci, kteří jak roky letí stále rychleji znají význam slova nostalgie. Dokument obsahuje vzpomínky tohoto legendárního zpěváka , trochu hudby, přátelé, rodina. Reportáž o úspěchu bez pochlebování. Pobavila mě hláška "benzedrid v 50. letech v USA zbavil lidi depresí a ti se na sebe začali usmívat". ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

U dokumentárnych filmoch (nehovoriac, že pri životopisoch a hudobných profiloch hviezd) sa hodnotí kvalitatívna úroveň o čosi zložitejšie a zaujatejšie, než pri hociktorých iných žánroch. U tvorcov, ktorí sa na danú tematiku naverbovali konvenuje samozrejme faktorgrafická stránka, ponúknutie zaujímavého výseku zo života celebrity ako aj opatrné narábanie so súkromnými informáciami, ktorá vyjadrujú obvykle len určité jemnučké nuansy rozširujúce predstavivosť diváka a pri Cashovi to skutočne platí dvojnásobne. Čisto z hľadiska rozloženia profilu najväčšej country star môžem skonštatovať, že s materiálom a zostrihaným výsekom z najreprezentatívnejšej časti JC tvorcovia ponúkli čo treba. Určite to nie je nič zázračné a myšlienkovo obsažné, ako pri ja neviem Tupacovom Resurrection, ale cítil som sa po zhliadnutí nasajúc jeho podmanivú kúzelnú atmosféru, ktorá ide z jeho pohodových skladieb. Za vrchol považujem rekonštrukciu "väzenskej časti" dokumentu, tá je naprekonateľná. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Vynikající životopisný dokument o zpěvákovi se srdcem a nezaměnitelným hlasem. O Johnnym Cashovi vyprávějí jak jeho nejbližší (dcera Rosanne, syn John), tak i "kolegové od fochu" (Kris Kristofersson, Willie Nelson a další) a opravdu mají co říci. Klíčové písně Cashovy kariéry jsou samozřejmě uváděny jen ve zkratkách (vyjímkou je "Folsom Prison Blues", která zní opakovaně a vlastně "provází" celým filmem), ale o to více je ve filmu zajímavých informací z Johnnyho bohatého života a některé (včetně dobových záběrů) jsou i dost unikátní. Velkým zážitkem pro diváka je záznam duetu "Girl From the North Country" s tehdy mladičkým Robertem Zimmermanem. Kdyby vám to jméno nic neříkalo, je to vlastní jméno "jakéhosi" Boba Dylana. Dokument zajímavým způsobem mapuje celou životní i pěveckou kariéru Johnnyho Cashe (cesta na vrchol, "prášková extempore", původní rodinu, jeho osudovou June Carter a samozřejmě i "cestu dolů" když ho hudební společnosti, které se na něm pěkně napakovaly a posléze ho hodily přes palubu). Čtyři měsíce po smrti June "odešel" za ní. Asi se mu moc stýskalo. Příznivcům se zase stýská po jeho nezapomenutelném hlasu a neskutečnému charismatu. Ale mnoho jeho písní se stalo opravdu nesmrtelnými (I Walk The Line, Folsom Prison Blues, Jackson, Boy Named Sue a mnoho dalších), což je jeho odkaz pro další generace a to není vůbec málo. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

"Máj nejm iz Džony Keš" a bylo vymálováno. Jen co spustil a pronesl tuto památnou větu na svých koncertech, tak se diváci dostali do rauše. Celkem logicky se dá pochopit, že ve své době byl zpěvem nadčasový vzhledem k okouzlujícímu hlubokému a nezaměnitelnému hlasu a pro svůj nadhled v písních. Rovněž mu věhlas zajistilo i to, že se stal zpěvákem lidu - v podstatě to odráželo i jeho život a dětství, ale i problémy společnosti, které dokázal nonšalantně zakomponovat do chytlavých country melodií. Nikdy jsem nebyl kdovíjakým příznivcem kántry hudby, ale Keška je výjimka. Tento dokument mě poodkryl jeho život a dílo, kterým se zapsal do světové historie - hlavně představil vnímaní a duši zpěváka, který jednou působil v pohodě a jindy jako zadumaný muž plný problémů. A těch nezapomenutelných písní po sobě zanechal nesčetně... ()

cmenda 

všechny recenze uživatele

Jmenuji se Johnny Cash tak zahajoval každé své vystoupení a i když zrovna country nemusíte tak se s jeho písněmi setkáváme v různých úpravách do dnes . Byl to ten člověk co napsal téměř vždy hit a přesto že si dost užíval a utrácel nezapomínal na fanoušky vždy hrál až do konce. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Johnnyho Cashe jsem nikdy moc neposlouchal, ale tenhle dokument se fakt povedl. Včetně doplnění informací ohledně filmu Walk the Line. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý dokument, kde je řečeno vše podstatné, co je příznivcům J. Cashe asi známo, ale jistě i pro každého něco navíc, se spoustou unikátních archivních záběrů jak z jeho profesní činnosti, tak ze soukromého života. Velmi zdařilé!! ()

filipm 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený kanadský dokument o nelehkém a nečernobílém osudu jednoho z nejlepších country zpěváků vůbec. V dokumentu byla řada velmi zajímavých historických videí, rozhovory s Johnyho dětmi i spolupracovníky. Zkrátka velmi povedená práce. Pokud se chcete něco dozvědět o americké hudbě, toto je úžasný zdroj poznání. ()

Reklama

Reklama