Reklama

Reklama

Hledání východu

  • Velká Británie Searching For the Exit (festivalový název)
Krátkometrážní / Dokumentární
Česko, 2015, 26 min

Obsahy(1)

Prostřednictvím úzkého vztahu s uprchlíky režisér Michal Pavlásek přináší svědectví o pohnutkách, které je k cestě do Evropy přivedly, o nástrahách, kterým na cestě čelí, i o tom, jak může začít integrace do evropské společnosti. Autorský dokumentární film přináší osobně laděnou výpověď o jednom z nejvíce diskutovaných témat současnosti – nucené migrace uprchlíků do Evropy. Hlavní migrační trasou do Evropy je tzv. balkánská cesta z Řecka přes Makedonii a Srbsko do střední Evropy. Autor filmu Michal Pavlásek strávil mezi uprchlíky během léta několik týdnů, kdy měl možnost s běženci navázat úzké osobní vztahy.

Cesta s uprchlíky je o postupném odkrývání jejich tváří a osudů. Po sejmutí masky bezejmenné masy lidí evokované médii se k sobě navzájem ocitáme tváří v tvář, z nadřazené pozice za kamerou jsme postupně vrženi do víru událostí na cestě. Stavění mostu mezi autorem filmu a běženci je pak ztělesněno ve vztahu s Husseinem, mladým mužem z irácké Basry, který je nucen zapomenout těžkou životní tragédii. Podobně jako je Husseinova cesta přechodovou fází mezi minulostí a budoucností, pro autora snímku je prostorem neustále zpřítomňované nejistoty a dilemat, které vyplývají z faktu jeho pozice občana státu střední Evropy. Díky pasu, který nosí v kapse, musí konfrontovat vlastní privilegovanou pozici vůči těm, které na cestě potkává, i přesto, že distance mezi ním a uprchlíky mnohdy v různých situacích zcela mizí.

Film kromě samotných setkání a situací na balkánské trase a na jejím konci přináší osobní výpovědi dotýkající se fenoménu hraničního prostoru a státní kontroly, mediálních obrazů, dobrovolnické pomoci, rozšířených stereotypů, šedé zóny ekonomiky a předpokladů úspěšné integrace. Skrze tyto obrazy a svědectví samotných uprchlíků, jejichž hlas není ve veřejném prostoru zastoupen, dává prostor divákovi prožít cestu společně s nimi, nahlédnout migraci z bezprostřední blízkosti, stát se uprchlíkem i záhy i novým členem evropské rodiny. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Vím, že je to samolibý statement, ale antropologie (etnografie) zde ukazuje, jakou sílu a relevanci má výpověď založená na vhledu do problematiky a dllouhodobém zúčastněném pobytu v terénu - a to nehledě na to, že televizní formát výslednou podobu pravděpodobně ovlivnil a lehce banalizoval. Otázka je, jestli propastný rozdíl ve výpovědní hodnotě u takovýchto snímků na straně jedné a dojmologických blábolů od stolu na straně druhé v posledku neocení jen a pouze další antropologové. ()

Peytl

všechny recenze uživatele

Již druhá tendenční mrdka dnes večer, gratuluji Čt a příteli Klofimu. Hodnonit nehodlám, neb není jak, respektive nelze hodnotit do záporných čísel. Basto, nelez mi na profil, nebo tě znáckuju a zxenofóbuju. Já jsem ten, před kterým tě matka varovala. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Mladý český dokumentarista vzal kameru a šel v roce 2015 kousek po trase migrantů. Nicmoc objevného a ikdyž to má nějakou vypovídající hodnotu, tak ne víc než za dvě hvězdy. ()

Janko666

všechny recenze uživatele

"Pánovi" Peytlovi přeji pěkné studium vysoké školy života a krásné prožití mateřské dovolené ale určitě ne dovolené. ()

Reklama

Reklama