Reklama

Reklama

A hle: Snění o propojeném světě

(festivalový název)
  • USA Lo and Behold, Reveries of the Connected World (více)
Z natáčení

VOD (1)

Obsahy(1)

Kronika virtuálního světa, proslulého německého dokumentaristy, nabízí mnohostranný pohled na spletitou krajinu internetu od jeho zrodu až po současnost. V sérii setkání s lidmi z různých koutů planety odhaluje, jak virtuální svět proniká a mění všechny aspekty fungování současné lidské kultury a společnosti. (MFDF Ji.hlava)

Recenze (19)

RedAK 

všechny recenze uživatele

Tempo technologického a internetového vývoje vnímám odjakživa jako fascinující jev. Ve většině důležitých odvětví stojíme jako lidstvo za hovno, všechno nám strašně trvá, nemáme ambice, ve třináctým století začneme používat prasečí střeva jako provizorní kondom a za čtyři sta let ho hrdě zdokonalíme tím, že nejdřív vyndáme střevo z prasete. Prostě na klídeček, dopohůdki, proč to hrotit. Jenomže teď jsme překvapili, tuto novodobou digitální epochu už nemusím přepočítávat na morové epidemie ani rozpadlé kontinenty, bohatě si vystačím se svými narozeninovými dorty, které si každý rok společně s rodinou, mnoha přáteli a milující partnerkou jenom představuju, protože neexistujou. Skutečně tomu není tak dávno, co jsem v dětském domově tahal za provázek mentála Vítka, v té době sice už mobilní telefony pomalu startovaly, ale tenkrát se ještě přenášely v cestovních kufrech a v pohodě se s nimi dal umlátit jeden dospělý, průměrně ochrnutý vozíčkář. Technologickou evoluci lze zmapovat i vydatnější formou, než je informačně suchopárná dokumentaristika, která mi sice v tomto případě nevadila, ale do nejdrobnějších záhybů si dovedu představit neméně poučný výklad zachycující dosavadní rozvoj digitálního pornoprůmyslu. Lidé jako já, kteří permanentně vypadají jako po automobilové nehodě, protože zrovna stáli ve frontě na hovna, když se rozdával vzhled, by měli této době žehnat. Díky neomezenému přísunu nejzvrácenějšího multiotvorového péčka a vzduchu, ve kterém už je víc wifi signálu než kyslíku, máme stále svěží klidná péra a nemohoucí stařenky v parku pod barákem se konečně nemusí bát, že zítra skončí jako hlavní reportáž Krimi zpráv. Dny, kdy jsme si leštili buráky nad rozpixelovanou 14kb/h se načítající fotkou Xeny a Gabriely, kterou nám e-mailem poslal retardovaný kolega z práce, jsou dávno pryč! Oculus, virtuální realita a incestní gruppen pissing v UHD kvalitě – zasloužili jsme to, kluci! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PŘEDSTAVTE SI, ŽE SEDÍTE DOMA U RANNÍ KÁVY A V POČÍTAČI SI ČTETE RANNÍ NOVINY…“ /// Internet a jeho historie, současnost i naturalistický vize. Napadlo vás někdy, jak asi vypadá místo, kde se zrodil hen ten internet? Nebo je libo něco vo prvním internetovým protokolu? Pravda – tolik odbornejch keců jsem snad ani nepotřeboval… Pak ty vzorečky… (kurva, až mě rozbolela lebka…). Naštěstí dostanou prostor i věci zajímavější – bezpilotní automobil nebo fotbal. Temná stránka už nepřekvapí. Ovšem život bez sítě – to by překvapit mohlo! Pár informací o závislosti, která se nemusí týkat jen notorickejch hráčů… a co by, kdyby, prej internet zanikl… (no není to zajímavý?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Taky pařím!. 2.) Často mi píše Kevin Mitnick. Taky Erik Weiss… 3.) Thx za titule „tkimitkiy“. /// PŘÍBĚH **** ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Herzog v plné dokumentární síle. Komplexní pohled na internet, který mu dodává hloubku, rozměr i mytologii, kterou bychom ani netušili, že může mít. Peruánskou džungli už má Werner v malíku, novou výzvou je ta virtuální. Budí v něm zjevně tolik posvátné hrůzy jako nejhlubší Amazonie. A je opět radost to sledovat. 4 a 1/2 ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Dokument rozoberá 10 otázok ohľadne pozitív a negatív internetu, a jeho možného vývoju. Na otázky odpovedajú popredné osobnosti vedeckého a technologického sveta, z najznámejších tiež Elon Musk. Pre mňa dosť prínosná záležitosť, počuť tak rozdielne a hlboko vysvetlené stanoviská od rôznych zaintersovaných na tie isté otázky. Nebyť tých dvoch pasáží o emočných vylievaniach ľudí, ktorý trpia frekvenčnou intoleranciou, alebo rodiny, ktorej zviralizovali smrť dcéry, bolo by to za 100%. Takto za 90. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument strašným způsobem pohořel na své struktuře. Neskutečný mišmaš, který zřejmě vznikal na základě toho, kdo byl ochotný poskytnout rozhovor. Jako celek je to šíleně nesourodé a bez jakékoli návaznosti. Zařazení některých kapitol mi ani nedávalo smysl v souvislosti se zbytkem dokumentu - teď mluvím zejména o lidech s intolerancí na různé vlny a hlavně o té rodince, jejichž dcera se zmasakrovala v Porsche a měl jsem pocit, že ze všeho nejvíc je trápilo, že dal někdo na internet fotky. Když ovšem přimhouřím oči, tak mi dokument nabídl pár luxusních kapitol nutících ke hlubokému zamyšlení. Zvláštní hlas a přízvuk Wernera Herzoga se mi dobře poslouchal a rozhovory s Muskem a Mitnickem byly top. Rozdělení do tak šíleného počtu kapitol považuji za hrubě nešťastné, protože nebylo vzhledem ke stopáži možné se do kterékoli kapitoly ponořit hlouběji. Ale jak jsem již psal, dokumentu se podařilo mě donutit k prudkému zamyšlení nad některými věcmi a vývojem naší budoucnosti - což byl dost možná účel. [69 %] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Meditace nad důsledky propojení. Režisér Werner Herzog se specializuje na nemožné sny a tento dokument o internetu pro něj byla výzva. Je zde turista a je znát jeho turistická nejistota. Připadá mi jako dítě, které se dostalo do obchodu s cukrovinkami. Je to zkoumavý a trošku provokativní pohled, který problém zkoumá z různých úhlů pohledu, takže film působí trochu rozkouskovaně. Můžeme se spolehnout na jeho nevyjasněně cynicky poetický přístup, během nějž nevíme, jestli si ze svých respondentů utahuje a ponižuje je, nebo jim naopak podléhá a je jimi ohromen. Vědec a blázen u něj mají stejně prostoru, jedná s nimi bez rozdílu a jejich názory a myšlenky staví na totožnou úroveň, aby vznikla nezaměnitelná koláž, která říká daleko víc, než se na první pohled zdá. Nejspíš proto, že pro Herzoga je každý z nás vědec i blázen zároveň. Snění o propojeném světě nám dává typického Herzoga v netypickém prostředí, které si ale přetváří a dává mu punc úžasného prostoru, jaký si ani neuvědomujeme, že vlastně může mít. ()

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Kvalitný dokument, s mnohými zaujímavými informáciami a rozhovormi (tým pádom sa každej téme venuje iba povrchne), ale žiadnou hodnotou navyše. Herzog na túto tému nemá...vek? ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Herzog zde rozebírá hodně témat a každé mohl víc rozebrat. To je pravda. Nicméně jako takový obraz toho, kam až se posunula technologie ve všech jejich podobách, to funguje velmi dobře. Dává to pohled z obou stran, není vyloženě pro nebo proti a to ani ve svém závěru. Tomu sice popravdě chybí pořádné uzavření, ale jinak už si (kromě utahanosti některých kapitol) nemám na co stěžovat. Dá to podněty k zamyšlení a jako dokument to funguje velmi dobře. Líbil se mi i ten občasný humor. 4* ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Místy technicky výkladově poměrně složité, ale to stěžejní pochopí každý a ještě se něco dozví, ač spoustu věcí, co má člověk před očima a absolutně ho obklopují, pokládá za už normální a běžné. ()

Linaroth 

všechny recenze uživatele

Herzog natočil dokument tak, jak by ho nikdy počítač nenatočil. Části poskládal víceméně intuitivně, vyhnul se prostému jmenování argumentů pro a proti na obou stranách a vše obohatil vlastním jízlivým komentářem. Odvážný autorský počin. ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

"...They depend upon the internet to tell them and decipher. They look at numbers instead of ideas. They fail to understand concepts..." Leonard Kleinrock ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Werner Herzog je už legenda a je úctyhodné sa po tom všetkom čo natočil pustiť do tak modernej témy akou je virtuálny a digitálny svet, ktorý tak pretransformoval naše fungovanie v posledných troch dekádach. Ale dáva to zmysel, dnes už (takmer) nikto neunikne dnešným technológiám. Dokument sa mi páčil, je rozdelený do 10 kapitol a hneď tá úvodná o tom, kde a kedy presne vznikol internet, bola fascinujúca. Avšak občas režisér trošku odbočil a zameral sa na jednotlivých ľudí, či rodiny. Azda chcel podať bližší pohľad na konkétných jednotlivcov, aby to nebolo iba také všeobecné. Ale paradoxne tým odbehol od hlavnej, všeobjímajúcej témy. Popritom dal priestor mnohým známym osobnostiam, akými sú napr. Elon Musk, či slávny hacker Kevin Mitnick (a kopec ďaľších). Tieto vsuvky boli super, pravdupovediac často by som prijal aby boli ešte dlhšie. Celkový dojem je teda fajn, ale pre tých čo sa v danej téme orientujú, je to skôr iba pekné zhrnutie, mnoho nového sa nedozvedia (pár drobností sa našťastie nájde). Takže nič prelomové, či šokujúce, ale ako zrkadlo doby viac ako dobré. 8/10 (IFF Bratislava 2016) ()

tereez 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o tom, jak internet vzniknul, jak může ovlivňovat život, jak moc v háji v budoucnu budeme, když spadne a o mnohém dalším k zamyšlení (či vyděšení).. Bod nahoru za Mitnicka a jeho příhody, neskutečný. ()

m4xp4yn3 

všechny recenze uživatele

Musím chtě-nechtě porovnávat s tím, jak podobná témata zpracovává Adam Curtis. Herzogovo pojetí je napůl školácké (až otrocky pečlivé střídání přínosů a rizik internetu, téma kolonizace Marsu - pár vět pro, pár vět proti a jedeme dál), ale i stařecky naivní (u některých odpovědí zejména od vědců je patrná rozpačitost z nemístně poeticky položených otázek, za všechny zmíním "can internet dream of itself?") Přesto v dokumentu padne řada zajímavých, když už ne důležitých, podnětů k tématu. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,In other words, nature determines who wins and who loses the game. And that’s science.“ Fenomén internetu je značně kontroverzní téma, jedni ho milují, druzí ho nesnášejí. Je jen k dobru věci, že si je Herzog tohoto vědom a nesnaží se internet obhajovat či ho zatracovat, ale ukazuje divákovi tuto pestrou mozaiku nezaujatě a s odstupem a přitom s velkou vášní a fascinací. Dokument je tvořen rozhovory se zajímavými odborníky, kteří poodkrývají minulost i možnou budoucnost internetu. A ta je stejně tak optimistická jako hrozivá. Řemeslně je to výborně zpracované, obzvlášť střih měl cit pro tempo a náladu vyprávění. Jen Herzogovy otázky mohly být trochu lepší a sofistikovanější a také jeho hlas není na poslech příjemný. Lo je ale dobrý příklad solidního, poctivého dokumentu. ()

Trumper 

všechny recenze uživatele

Herzogův odklon od popisu jednotlivce ke snaze rozmotat spletenec společnosti a technologií.___ Herzog si nejspíš správně uvědomil, že nemá smysl pronikat do hloubky tak složitého problému, a tak poskakuje po hladině od jednoho tématu ke druhému. Přesto si Lo and Behold uchovává atributy naprosto typické pro všechny Herzogovy dokumentární filmy: netradiční přístup k látce a hypnotizující zpracování. 85% ()

Související novinky

Probíhá festival budoucnosti AFO

Probíhá festival budoucnosti AFO

28.04.2017

V úterý 25. dubna 2017 započala již 52. kapitola příběhu vědy a filmu. Pro festival vědeckých snímků Academia Film Olomouc (AFO) bude srdce moravské metropole tepat až do neděle 25. dubna. Cenu za… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama