A hle: Snění o propojeném světě
(festivalový název)-
Lo and Behold, Reveries of the Connected World (více)
VOD (1)
Kronika virtuálního světa, proslulého německého dokumentaristy, nabízí mnohostranný pohled na spletitou krajinu internetu od jeho zrodu až po současnost. V sérii setkání s lidmi z různých koutů planety odhaluje, jak virtuální svět proniká a mění všechny aspekty fungování současné lidské kultury a společnosti. (MFDF Ji.hlava)
Videa (1)
Musím chtě-nechtě porovnávat s tím, jak podobná témata zpracovává Adam Curtis. Herzogovo pojetí je napůl školácké (až otrocky pečlivé střídání přínosů a rizik internetu, téma kolonizace Marsu - pár vět pro, pár vět proti a jedeme dál), ale i stařecky naivní (u některých odpovědí zejména od vědců je patrná rozpačitost z nemístně poeticky položených otázek, za všechny zmíním "can internet dream of itself?") Přesto v dokumentu padne řada zajímavých, když už ne důležitých, podnětů k tématu. ()
Herzog v plné dokumentární síle. Komplexní pohled na internet, který mu dodává hloubku, rozměr i mytologii, kterou bychom ani netušili, že může mít. Peruánskou džungli už má Werner v malíku, novou výzvou je ta virtuální. Budí v něm zjevně tolik posvátné hrůzy jako nejhlubší Amazonie. A je opět radost to sledovat. 4 a 1/2 ()
„PŘEDSTAVTE SI, ŽE SEDÍTE DOMA U RANNÍ KÁVY A V POČÍTAČI SI ČTETE RANNÍ NOVINY…“ /// Internet a jeho historie, současnost i naturalistický vize. Napadlo vás někdy, jak asi vypadá místo, kde se zrodil hen ten internet? Nebo je libo něco vo prvním internetovým protokolu? Pravda – tolik odbornejch keců jsem snad ani nepotřeboval… Pak ty vzorečky… (kurva, až mě rozbolela lebka…). Naštěstí dostanou prostor i věci zajímavější – bezpilotní automobil nebo fotbal. Temná stránka už nepřekvapí. Ovšem život bez sítě – to by překvapit mohlo! Pár informací o závislosti, která se nemusí týkat jen notorickejch hráčů… a co by, kdyby, prej internet zanikl… (no není to zajímavý?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Taky pařím!. 2.) Často mi píše Kevin Mitnick. Taky Erik Weiss… 3.) Thx za titule „tkimitkiy“. /// PŘÍBĚH **** ()
Herzog zde rozebírá hodně témat a každé mohl víc rozebrat. To je pravda. Nicméně jako takový obraz toho, kam až se posunula technologie ve všech jejich podobách, to funguje velmi dobře. Dává to pohled z obou stran, není vyloženě pro nebo proti a to ani ve svém závěru. Tomu sice popravdě chybí pořádné uzavření, ale jinak už si (kromě utahanosti některých kapitol) nemám na co stěžovat. Dá to podněty k zamyšlení a jako dokument to funguje velmi dobře. Líbil se mi i ten občasný humor. 4* ()
,,In other words, nature determines who wins and who loses the game. And that’s science.“ Fenomén internetu je značně kontroverzní téma, jedni ho milují, druzí ho nesnášejí. Je jen k dobru věci, že si je Herzog tohoto vědom a nesnaží se internet obhajovat či ho zatracovat, ale ukazuje divákovi tuto pestrou mozaiku nezaujatě a s odstupem a přitom s velkou vášní a fascinací. Dokument je tvořen rozhovory se zajímavými odborníky, kteří poodkrývají minulost i možnou budoucnost internetu. A ta je stejně tak optimistická jako hrozivá. Řemeslně je to výborně zpracované, obzvlášť střih měl cit pro tempo a náladu vyprávění. Jen Herzogovy otázky mohly být trochu lepší a sofistikovanější a také jeho hlas není na poslech příjemný. Lo je ale dobrý příklad solidního, poctivého dokumentu. ()