Reklama

Reklama

Harry Price: Krotitel duchů

(TV film)
  • Velká Británie Harry Price: Ghost Hunter

Obsahy(1)

Vyvolávač duchů Harry Price trpí výčitkami svědomí, protože jeho rada přiměla klienta k sebevraždě. Nyní má možnost odčinit své hříchy. Dokáže pomoct manželce prominentního poslance, která tvrdí, že v novém domě vídá ducha malého chlapce...? Harry Price z Londýna se živí vyvoláváním duchů. Až do okamžiku, kdy jeho rada přivede jednoho člověka k sebevraždě. Poté se Price věnuje psychotronice a zkoumání nadpřirozených jevů. Ve 20. letech je doporučen liberálnímu poslanci Edwardu Goodwinovi, který se má stát ikonou politické kampaně strany. Goodwinovi se nedávno přistěhovali a bydlí v domě, který byl dlouho opuštěný. Dříve v něm byl chudobinec. Goodwinova manželka Grace trpí vidinami, během nichž bloudí domem a zahradou. Slyší dětský pláč a zjevuje se jí malý chlapec. Price se snaží jevy vysvětlit racionálně, nemůže zapomenout na to, že rodina jeho ženy Corabelle ji umístila do ústavu. Goodwin Grace miluje a nechce si poskvrnit svou politickou image tím, že by ji dal do ústavu.

Price se dozví od novináře Walla, že vrátný z chudobince se pokusil o sebevraždu. Price ho spolu se Sarah, služebnou Goodwinových, vyhledá. Vrátný jim řekne, že ředitel chudobince kdysi ve sklepě utopil malého chlapce. Sarah, která má Grace ráda, také spatří obličej za oknem a načrtne skicu. Price ve sklepě objeví hnijící jablka a lahvičku močoviny, z nichž lze vyrobit barbituráty. Když novinář Wall vymámí lstí ze Sarah citlivé informace o událostech v domě a uveřejní je, Goodwin ji i Priceho vyhodí. Price zjistí, že Goodwinova politická kariéra byla již jednou ohrožena, a proto se odstěhoval z Hastingsu do Londýna. Wall se od bývalé hospodyně Goodwinových dozví, že její synovec Garnett Donovan odjel do Londýna a chtěl navštívit Grace. Price, Sarah a Wall Donovana vypátrají. Donovan měl s Grace poměr a čekali spolu dítě. Goodwin mu přístup ke Grace zakázal. Po příjezdu do Londýna nakukoval Donovan do oken a zkoušel otevřít dveře. Byla to jeho tvář, kterou Sarah viděla za oknem. Sarah chce vyhledat Grace, ale v domě ji Goodwin srazí na zem. Pronásleduje Grace a chce ji utopit ve vaně. Price ji v poslední chvíli zachrání. Goodwin dával Grace barbituráty, které jí způsobily halucinace a vyvolaly i potrat dítěte, které zahrabal na zahradě. Poté jí přestal barbituráty dávat a naoko vyvolával duchy. Grace trpěla psychózou. Goodwin tvrdí, že Grace miloval, ale Price ho opraví, že ji jen chtěl vlastnit. Grace s Donovanem můžou konečně důstojně pohřbít svého syna Jamese. Price nabídne Sarah spolupráci. (TV Prima)

(více)

Recenze (6)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá atmosférická duchařina z Anglie za první světové války, navíc inspirovaná skutečným lovcem duchů, pěkně zpracovaná a tradičně britsky elegantní. Je sice pravda, že na tento film zapomenete velmi brzy po jeho shlédnutí, ale mě osobně přijde film Harry Price: Krotitel duchů jako příjemná jednohubka, která rozhodně neurazí ani nezklame. Je sice pravda. že si možná autoři mohli vybrat nějaký jiný případ a i celkově zpracovat se to asi dalo o něco lépe, ale já od filmu odcházel spokojen. A vlastně mě i docela mrzí, že z toho nevznikla nějaká větší série, protože tahle duchařina je prostě po všech stránkách naprosto poctivá, v té nejlepší kombinaci země původu a doby děje. Nevím sice, jestli se na to někdy v budoucnu znovu podívám, ale možná, že jo. 70%. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Skvělý film k odpočinku a práci, u kterého předem víte, že hrdina odhalí podvod jak slíbil, ale že to bude až takové odhalení jsem nečekala. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Film volně přechází z duchařské povídky v detektivku, aby skončil sociální a politickou kritikou. Nicméně tahle žánrová pestrost spíš odpovídá příběhové linii, než že by rušila. Taková hra s divákovým očekáváním mi přijde ještě přijatelná. ()

Marcoman1972 

všechny recenze uživatele

Televizní film inspirovaný životem skutečného "krotitele duchů", badatele a autora Harryho Price. Pokud máte rádi meziválečnou Anglii, duchařské příběhy a nečekáte osmý div světa, klidně můžu doporučit. ()

Rimina 

všechny recenze uživatele

Film inspirovaný skutečným lovcem duchů Harrym Pricem, mi úžasně sedl. Bála jsem se u něj víc než u kdejakého leckdy trapného amerického hororu. Hledala jsem na netu informace o Pricovi a skutečné Sarah Grey, která je ve filmu služebnou manželů. Její osud je pozoruhodný. Spojila ho totiž s Pricem. Žila jen s matkou, nikdy se nevdala,neměla děti, ale za to měla život plný tajemna, dobrodružství a cestování po boku H. Price. Jako nejznámější je jejich případ ve faře v Borley, který kdysi sledovala široká veřejnost. ()

Reklama

Reklama