Reklama

Reklama

Doktor Thorne

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Thorne
Trailer

Obsahy(1)

Třídílná adaptace stejnojmenné klasické předlohy anglického romanopisce Anthonyho Trollopea vznikla na objednávku britské ITV v produkci společnosti Hat Trick Productions. Scénář napsal Julian Fellowes, držitel Oscara za původní scénář k filmu Roberta Altmana Gosford Park (2001) a mnoha dalších ocenění, který byl mimo jiné podepsán i pod divácky oblíbeným seriálem Panství Downton. Minisérie, odehrávající se ve viktoriánské Anglii, líčí osudy čestného a zásadového venkovského lékaře Thornea a jeho neteře Mary, jejichž život je těsně provázán s urozenou rodinou Greshamových, žijící na nedalekém panství. Kromě klasických předností britské produkce, k nimž patří pečlivá výprava, krásné anglické scenérie a vybroušené dialogy, série nabízí velmi trefnou komedii mravů, respektive ne-mravů z prostředí tehdejší vyšší anglické společnosti. Hlavní roli doktora Thornea ztvárnil populární Tom Hollander (Pýcha a předsudek, Královna Alžběta: Zlatý věk, Je to soda), zatímco roli intrikánské lady Arabelly si doslova vychutnala Rebecca Frontová (Smrt přichází do Pemberley, Je to soda). Ústřední romantický pár ztvárnili mladí herci Stefanie Martiniová a Harry Richardson. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Když se musí konflikt dobra a zla vyřešit ve stylu deus ex machina, v tomto případě smrtí zpovykaného alkoholika (navíc ještě bylo třeba stihnout to před jeho 30. narozeninami, jinak by hlavní představitelce dobra nespadlo do klína obrovské dědictví), ukazuje to na scenáristickou bezradnost. Tady je ovšem problém asi už v literární předloze. A závěr, kde je zaděláno hned na několik happyendových sňatků (neunikne tomu nejspíš ani hlavní postava), už jen vystupňoval rozpačitý dojem z jinak ještě relativně snesitelných prvních dvou dílů... Těžko říct, čím si tahle minisérie zasloužila uvedení na jinak prestižním kanálu ČT art. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Doktor Thorne je esencí toho, čemu se říká červená knihovna. Minisérie je předvídatelná, naivní a sentimentální, nicméně u prvního dílu jsem se nepokrytě bavil a užíval jsem si nadhledu, který jsem zpočátku cítil. Onen nadhled se sice nevytratil úplně, ale postupně ho bylo čím dál míň, takže třetí díl jsem už spíš protrpěl, nicméně k zatracení to rozhodně není. Dámy a romantici si mohou přihodit hvězdičku. Celkový dojem: 45 %. Určitě lze ocenit výpravu a krásné lokace zámeckého sídla. Stefanie Martini a Tom Hollander minisérii po zásluze kralují. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Třídílná minisérie Doktor Thorne si zaslouží pozornost především kvůli brilantně propracovaným dialogům, kvalitní kostýmní výpravě a krásným lokacím. Samotný příběh už tolik atraktivní není, asi nejvíc zamrzí jeho dost velká předvídatelnost. Bohužel ani herecké výkony nejsou nijak oslnivé. (55%) ()

Asenath 

všechny recenze uživatele

Něco se mi na téhle miniserii nezdálo, jen nějak nemůžu přijít na to co..Doba, kostýmy, hudba - všechno hezké, ani příběh nebyl tak moc tuctový, jak jsem někde četla. Možná to bude špatným výběrem herců, těžko říct. Ani na jednu z dívek (kromě Mary) se moc dívat nedalo, a Frank? Vím, že mu mělo být 21, ale i tak to byl na můj vkus hrozný chcípáček, navíc ne moc sympatický. Kdo to celou dobu držel nad vodou, byl právě Dr.Thorne ( vynikající Tom Hollander). ()

papilon395 

všechny recenze uživatele

Decentní zpracování románové předlohy, která u nás knižně nevyšla. Knihy pana Trollopea musely být ve své době velmi čtivé, pokud stejně jako tahleta zachycovaly barvitý život viktoriánské společnosti 19. století a dávaly čtenářům naději, že dobro a láska nakonec zvítězí. Jedná se o další verzi věčného příběhu, jak chudá dívka ke štěstí přišla (doporučovala bych v záhlaví opravit žánr krimi na romanci). Nafilmovat toto historické období Britové skvěle umí. Velkolepá venkovská sídla, dobové kostýmy, úctyhodné mravy. Herecký koncert, ve kterém první a druhé housle hrají Ian McShane a Tom Hollander. ()

Galerie (119)

Reklama

Reklama