Reklama

Reklama

Doktor Thorne

(seriál)
  • Velká Británie Doctor Thorne
Trailer

Obsahy(1)

Třídílná adaptace stejnojmenné klasické předlohy anglického romanopisce Anthonyho Trollopea vznikla na objednávku britské ITV v produkci společnosti Hat Trick Productions. Scénář napsal Julian Fellowes, držitel Oscara za původní scénář k filmu Roberta Altmana Gosford Park (2001) a mnoha dalších ocenění, který byl mimo jiné podepsán i pod divácky oblíbeným seriálem Panství Downton. Minisérie, odehrávající se ve viktoriánské Anglii, líčí osudy čestného a zásadového venkovského lékaře Thornea a jeho neteře Mary, jejichž život je těsně provázán s urozenou rodinou Greshamových, žijící na nedalekém panství. Kromě klasických předností britské produkce, k nimž patří pečlivá výprava, krásné anglické scenérie a vybroušené dialogy, série nabízí velmi trefnou komedii mravů, respektive ne-mravů z prostředí tehdejší vyšší anglické společnosti. Hlavní roli doktora Thornea ztvárnil populární Tom Hollander (Pýcha a předsudek, Královna Alžběta: Zlatý věk, Je to soda), zatímco roli intrikánské lady Arabelly si doslova vychutnala Rebecca Frontová (Smrt přichází do Pemberley, Je to soda). Ústřední romantický pár ztvárnili mladí herci Stefanie Martiniová a Harry Richardson. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (13)

angel74 

všechny recenze uživatele

Třídílná minisérie Doktor Thorne si zaslouží pozornost především kvůli brilantně propracovaným dialogům, kvalitní kostýmní výpravě a krásným lokacím. Samotný příběh už tolik atraktivní není, asi nejvíc zamrzí jeho dost velká předvídatelnost. Bohužel ani herecké výkony nejsou nijak oslnivé. (55%) ()

demovka 

všechny recenze uživatele

Za krimi seriál to mohl považovat jen ten, kdo ho neviděl celý. Je to typický romantický příběh s velmi slušnou zápletkou danou poměry na začátku 19. století. Stojí zde zchudlá šlechta s nosem nahoru proti pracujícím zbohatlíkům (Ian McShane). Mezi nimi pendluje lékař (Tom Hollander), který zároveň pomahá jako finančí poradce a poručník zároveň. Tedy rozumný slušný muž živící se prací, který navíc vychovává osiřelou neteř (Stefanie Martini). Ona je středem zájmu všech, protože není urozená a hodlá ji pojmout za ženu dědic (Harry Richardson) panství a jména rodu s dlouhou historií. Proti tomu se silně staví dvě urozené dámy, matka a teta, jejich dcery a další.... Hlavní postavou není nikdo ze zamilovaná dvojice, ale lékař, který pendluje mezi všemi a spoluvytváří dialog mei stranami, vztahy mezi nimi a svým konáním posouvá celý děj dopředu. Oceńuji dobře zahrané role - Tom Hollander (toho nejvíce), Richar McCabe, Gwyneth Keyworth and Janine Duvitski. Děj je předvídatelný, ale protože scénář je velice slušný a vtipný, celé dilko je koukatelné, napínavé a úsměvné. Proto jsem se rozmýšlela mezi třemi a čtyřmi hvězdami. Na čtyři hvězdy tomu chyběla hloubka. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

V záplavě televizní tvorby, která se pokouší o šokování brutalitou, nechutnostmi či tzv. neočekávanými zvraty, které jsou prohlédnutelné dříve než řeknete "středostavovská usedlost", mi příběh, kde vše tak nějak zapadne přesně tam, kam má, přijde jako příjemné osvěžení. Oceňuji především dialogy a nadhled, jímž je dílo obdařeno. Viz proměny postojů lady Arabelly: "Vy se pro mého syna nehodíte"/"Mé drahé dítě"... :) A samozřejmě třešničkou je Tom Hollander, namísto obvykle kousavého nepříjemně ironického glosátora je to zde pravý anglický gentleman s jasnou myslí a dobrým srdcem. P. S. Proč je uvedeným žánrem prodarwina "krimi"? ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Milé, půvabné a plné povrchního pozlátka, které působí nadčasově a hodí se i na dnešní vyšší společnost jak poklice na hrnec. Vybroušené dialogy, autentické prostředí a skvělé obsazení. Snad jen některé zvláště záporné postavy dcer Greshamových mohly dostat větší prostor, stejně jako mladý ústřední pár. Jinak bravzrní záležitost. Za mne 90%. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Seriál je živý a satirický. Viděl jsem nějaký první díl, ale moc mě to nezaujalo. Doktor Thorne je ideální dávka a nádivkou standartního dobového dramatu odehrávající se na malebném místě. Cítil jsem, že to má protilátky proti smrti a zoufalství a skleslosti. Líbily se mi hlášky jako "Pak přijde milenec, jež sálá jako pec". ()

Galerie (119)

Reklama

Reklama