Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledná servírka z krkonošského hotelu Bobí vrch Gita (Ž. Veselá) zahyne pod koly auta svého milence, který ji zabil kvůli obavám, že na něj dívka vyzradí nezákonné machinace s valutami. Gitu krátce nato začne hledat její sedmnáctiletá kamarádka Anna (D. Veškrnová). Naivní dívka, která vyrostla v dětském domově, chce původně jen padesát korun, které kdysi Gitě půjčila. Každý v hotelu se domnívá, že Gita prostě odjela za lepším, jak se tu už mockrát stalo. Jenže Anna začne v domnělém odchodu spatřovat řadu nejasností – Gita si například před svým zmizením nevyzvedla drahé boty, které si nechala opravit. Anna využije situace a nastoupí na Bobím vrchu jako pomocná síla v kuchyni. Nepotrvá to dlouho, a bude potřebovat pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

Matty 

všechny recenze uživatele

Skutečnou holkou na zabití je zde Dagmar Veškrnová, jejíž afektované herectví ve větších dávkách duševnímu zdraví rozhodně neprospívá. Nejspíš si toho byl vědom i Juraj Herz, který závěrečnou třetinu milostivě přepustil pohotovým příslušníkům SNB. Přes český pokus o giallo, psychologické drama a morbidní komedii se tak film dokodrcá až ke standardní socialistické detektivce. Dokonce i s automobilovou honičkou jako z nějaké céčkové západní žánrovky. Přechody mezi žánry neprozrazují jakýkoli tvůrčí koncept. Herz se snaží, aby to byla legrace, ale zase ne moc velká. Prozrazuje nám něco o minulosti protagonistky, ale ne dost, abychom s ní mohli soucítit. Zřejmě aby vyhověl požadavku zábavy, která bude pro lid a zároveň nastaví zrcadlo přežitkům minulé doby (ačkoli není jasné, o jaké přežitky zde vlastně jde, neboť největších prasáren se dopouští šéfkuchař v horské chatě, logicky vlastněné státem). Hudba nás upozorňuje, že vrahem mohl být prakticky kterýkoli z mužů. Ti se ale na druhou stranu beztrestně a v jednom kuse vysmívají naivitě protagonistky i ostatních žen, které jsou sexisticky redukovány na stvoření pěkná, ale neschopná samostatně myslet. Zobrazení žen v normalizačních komediích jako hloupých třeštidel, u nichž je pravděpodobnější, že se přizabijí při mytí nádobí, než že vyprodukují vlastní myšlenku, by zasloužilo obsáhlejší rozbor. Problém je, že filmy jako Holka na zabití vás svou úmorností o veškerou energii k analytičtějšímu uvažování připraví. 50% ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Výborná kriminálka, od Herze klasicky s prokreslenou psychologií postav. Hlavní roli hrají dost dobře nasnímané Krkonoše a Dáša Veškrnová, která tady skvostně hraje svou typickou praštěnou dementní slečnu na zabití. Fanoušek československých borců si tady přijde na chuť díky výbornému obsazení vedlejších rolí. Celý snímek má vůbec nostalgickou atmosféru nekapitalistických hor a Herz si v něm nenápadně rejpnul do šizení jídla v restauracích, kšeftu s valutama a vyčurané české povahy. ()

Reklama

Bodega_Bay 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmů, které jsem neplánovaně viděla asi tak...no určitě dvacetkrát. Dáša Veškrnová jako dívka z děcáku, která na vlastní pěst pátrá po zmizelé kamarádce. Stihne se u toho přizabít u brambor, zamilovat do Abrháma a málem přivodit infarkt dobráckému panu Muraškovi. Herz mě nezklame nikdy, o tom žádná. Co je ale na tomhle filmu naprostá pecka, je hudba. Pustit mi jakýkoli úsek takhle v noci, když jdu na záchod, můžu se rovnou převlíct. ()

Cortesz 

všechny recenze uživatele

České kriminální filmy mě nikdy moc nezaujali, většinou byly všechny trapně důležité, snad jen smrt stopařek a holka na zabití, která se mi líbí v tom, že zde míchá i komediální prvky a tím si ode mě získává i nadhled. Zápletka je sice jednoduchá, způsob vyšetřování zdlouhavé a není tou hlavní prioritou. Vyzdvihuji výbornou hudbu a především herecké výkony Dagmar Veškrnové, která tu svou uječenou, tupou a chvílemi nesnesitelnou holku hraje naprosto skvěle a občas byla fakt na zabití, dále zmíním ještě Ilju Prachaře, který také stojí za povšimnutí, jinak rozhodně průměr. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dagmar Veškrnová zase zbourala jednu naivní. Film ve výsledku je docela nuda, ale na druhou stranu musím říct, že mě na první pohled dokázal zaujmout, hlavně teda díky Dagmar. V neděli dopoledne jsem tak po obědě přestal cokoliv dělat a zaměřil se na Dagmar. Postupem času jsem ale pochopil, že tahle kriminálka je spíš o Dagmar, než o vrahovi. Ještě jsem ale neviděl českej film, co by se odehrával na Sněžce, takže i z tohodle pohledu se film musí náležitě ocenit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Žižkova bouda, ve které se příběh z velké části odehrává, byla vybrána proto, že v ní probíhala rekonstrukce, a tak filmaři měli volné ruce. Také to pomohlo tomu, že film byl natočen za rekordních pět týdnů, což nebylo v té době na Barrandově zvykem. (sator)
  • Při závěrečné automobilové honičce je po přejetí mostu „gazíkem“ vidét za stavební míchačkou odstavené nákladní auto Tatra 148. V následujícím záběru po průjezdu Moskviče VB už Tatra není a na hromadě hlíny sedí 2 osoby. (Miluna11)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama