Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

YURAyura 

všechny recenze uživatele

8/10 Jako JO! Holky divatelne, scenar aktualni {porad}, nektere ftipy dechberouci a hlasky vice nez zapamatihodne. Ja se bavil jak uz delsi dobu ne. Herz kapku prekvapil - takovy GENDEROVY film jsem od nej opravdu necekal. Namatkou - jemnocitny Krampol nebo puntickarsky Hofmann {aka Picin z Noci nevesty} nebo nesikovny homo Hartl celou nadrazenost zenskeho plemena jenom podtrhuji. A to se mnoha macho panum nemusi libit... ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Často reprízovaný snímek, který jsem viděl pouze jednou. Nemohu říci, že byl špatný. Nemohu mu nic vytknout. Ale proč hodnotím pouze průměrně? Žádný herec mě ve filmu nenadchnul, příběh je jednoduchý, ale má něco málo do sebe. U snímku se budete bavit, lehce se smát nad nějakými trochu trapnými scénkami. Celkově "Holky z porcelánu" se musí líbit skoro každé věkové generaci, tedy přesněji řečeno, samozřejmě, že ne dětem:) ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Tento film som si chcel vždy pozrieť vzhľadom na to, že v ukážkach som vídal akoby krásnu "Majku z Gurunu". Nechápal som, čo je to tam za sexy anjela bez sukne. Vlastne som to pozeral kvôli tej sexy modrookej blondíne. Čas síce vonkajšiu krásu zničí, ale tento film nám zachytil herečku Martu Rašlovú v krásnych momentoch. Čo by som dal za to, mať takú ženskú, ktorá by tak oblečená chodila dennodenne predo mnou. Film ma však neupútal, z postáv urobili naivky, ale na naivky to celkom slušne dopadlo, ale bolo to také polovtipné, polosivé, ani také, ani také aby som dobre povedal. Bolo to hysterické, socialistické a veľmi bežné. ()

Ivoshek odpad!

všechny recenze uživatele

IMHO je to jedna z nejméně povedených komedií 70. let, která patří do téhož šuplíku jako Já to tedy beru, šéfe nebo Co je doma, to se počítá, event. Parta hic. Za celý film jsem se snad jen jednou pousmál, jinak mi to celé přišlo k uzoufání trapné a zbytečné. Za vypíchnutí stojí výkon Dagmar H-V, který je ještě horší, než je u ní zvykem. V 70. letech bylo zkrátka v rámci normalizace potřeba nějak lidi otupit a zabavit, a tak se točily komedie o 106. Že to nebyly zrovna skvosty, bylo v tom objemu už celkem jedno. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nikdy neměla ve velké oblibě. Místy až dekadentní chaos, který nabírá trochu reálné/srozumitelné kontury až v poslední třetině filmu. Naprosto ireálný obraz socialistického podniku a jeho zaměstnanců. Spíše podivný pokus o jakýsi "bohémský cirkus", zasazený do reálného socialismu. Nekomediální komedie s několika dobrými hláškami a scénami, např. scéna s příslušníky SNB. Veškrnová ukázala hned napoprvé svůj velký herecký talent, o němž pochybují nebo ho nevidí jen blbci. Zamýšlený efektní závěr celého cirkusu (roztřískání stovek talířů) je tak průhledný/záměrný,  že z něho veškerá efektnost zmizela a naopak se stal posledním hřebíkem do rakve! ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Při schvalování filmu se cenzoři rozčilovali, že režisér Herz "udělal z dělnické mládeže kurvy", protože jedna má nemanželské dítě a druhá říká:"No co, hlavně že je zdravé." To se muselo vystřihnout. (jenik71)
  • Natáčení scén z města probíhalo v Žatci, scény z továrny pak pochází ze závodu v Klášterci nad Ohří. (rakovnik)
  • Režisér Juraj Herz, který Dagmar Veškrnovou pro český film objevil, ji vybral ze studentské fotografie a chtěl aby hrála svobodnou maminku Helenu. Ale poté co se s ní potkal, rozpoznal její komediální talent a obsadil ji do role potřeštěné Dany. (Wishkah)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama