Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Recenze (196)

chrispe 

všechny recenze uživatele

Příběh o jedné opravdu dlouhé inventuře ve skladu porcelánu, kde vládne pevnou rukou nad svými, převážně mladými, zaměstnankyněmi paní vedoucí Světla. Nečekejte drama, nečekejte akci. Jako malá jsem měla Holky z Porcelánu hodně ráda a to i přes moje nesympatie s postavami Marušky (Lenka Kořínková), která mi už tendy přišla neskutečně blbá a Dany (Dagmar Veškrnová-Havlová), no ta taky.. ale ta alespoň baví. Naproti tomu to vyvážil koktavý instalatér Tomášek (Jan Hartl) a příběhová linka Heleny (Marta Rašlová) s kterou jsem si vždy ráda zpívala (Mám mnoho nápadníkov, v láske som nestálá...). I dnes se ráda podívám a zasměju - ,,Které jsou za sedm dvacet? No jak to poznáte?!" - ,,Těžko." A přiznejme si, že třeba ´gazela´ je naprosto nezapomenutelná! :) ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

No jo, Míla Myslíková je na tragickej život (taky) pes. Tohle můžu vidět dvakrát denně a nikdy mne to neomrzí. Úžasný film s fantastickou náladou, který z minima umí udělat maximum. Skvělá hudba Pana Petra Hapky, skvělá atmosféra, skvělé období... Citlivost a lidskost. Naděje a naivita. Realita a (hořká) dospělost. Sklad plný mrtvého (nebo živého?) porcelánu tam, kde i koleje končí. Nebo začínají? ***** Když ti voda vyplaví byt, že odplavou i skříně. Nic nejde jak mělo by jít, přemýšlíš o příčině. Však přesto nech to být, tak to chodí, smůla zas jenom smůlu plodí... A příčina má krásná jména - je to žena, žena... ()

Reklama

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Milý, písničkami protkaný film o mladých a krásných "světluškách", z čehož jedna je zamilovaná do hudebníka, druhá se vdává, třetí se marně snaží ulovit chlapa, čtvrtá má v náručí nemanželské dítě a pátá se teprve učí dospělosti. Když do toho ještě přijde inventůra, paní Světla se rozčílí, a ještě k tomu praskne voda, je půda pro komické situace připravena. Sympatická Míla Myslíková, tradičně potrhlá Dáša Veškrnová, excelentní Marie Rosůlková, a také svůdná Eva Čeřovská, která o dva roky později bohužel tragicky zahynula. Zmínit ještě musím skvělého Jana Hartla a jeho "Jak dlouho TO nikdo ne-TO, dyť je TO celý TO!" 75% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film celý o inventúre vo veľkosklade je dosť unikát. Aj takú nudnú inventúru státisícov tanierov si holky vrátane budúcej pani prezidentovej vedia spríjemniť láskami, spevom a tancom a hoci sa hlbšia myšlienka vo filme nenájde, je to príjemné a netreba to hneď vypínať. Niekoľko príjemných scén, miss mokrý plášť a hitlerovsky vyzerajúci šéf sa o to postarajú. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film by se dal odbýt jednou větou jako prostinká naivní komedie, ke které není důvod se vracet. Je to ale zároveň film, který dokonale charakterizuje normalizační éru 70. let. Tedy ústup od společensky závažnějších problémů a intelektuálních výzev zpět mezi dělný lid. Řeší se inventura ve skladu a milostné problémy mladých skladnic. Je dobré si uvědomit, že tuhle záležitost, se kterou se barrandovští režiséři nechtěli zahazovat, natočil Juraj Herz, aby si tím vykoupil hříchy z tvorby předchozí dekády. Ano, tentýž Herz, který je podepsaný pod Spalovačem mrtvol. Tím se ovšem z Holek z porcelánu stává viditelný symbol úpadku československé kinematografie oněh časů. Dnes je snímek snesitelný už jen jako připomínka herectví zúčastněných, především Míly Myslíkové, ale i dalších. Celkový dojem: 35 %. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Pro roli syna vedoucí skladu vybral režisér Zdeňka Lovečka, známého brněnského motorkáře, který později emigroval do USA a přijal nové jméno Steve Lichtag. (raininface)
  • Juraj Herz snímek natočil, aby dostál podmínce pro zrušení jeho zákazu, v níž stálo, že může pracovat jako režisér, pokud natočí film z prostředí dělnické třídy. (Olík)
  • Natáčení scén z města probíhalo v Žatci, scény z továrny pak pochází ze závodu v Klášterci nad Ohří. (rakovnik)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama