Reklama

Reklama

Sonita

(festivalový název)
  • Německo Sonita (více)
Trailer 2
Německo / Švýcarsko / Írán, 2015, 91 min (Alternativní 55 min)

Obsahy(1)

Sonita se chce stát slavnou raperkou. Filmový štáb ji začíná sledovat v době, kdy jejími jedinými fanoušky jsou ostatní děti z útulku na okraji Teheránu. Sonita totiž s některými příbuznými uprchla před Tálibánem z Afghánistánu do Íránu, zatímco rodiče zůstávají dál v Afghánistánu. Zdá se, že Sonitu stejně jako asi 15 milionů dalších nezletilých dívek po celém světě čeká domluvená svatba. Rodiče láká 9000 dolarů, které by za dceru mohli dostat, a o rapování nechtějí ani slyšet; kromě toho je v Íránu sólový ženský zpěv zakázán. Jenže Sonita si chce svůj osud zvolit sama. Když se zeptá režisérky, zda si ji nechce koupit, když je stejně na prodej, její příběh nabere zcela nečekaný směr. (Jeden svět)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Jsme vtaženi do každodenního života sympatické íránské slečny bojující s kulturními omezeními své země. ()

Furmi 

všechny recenze uživatele

Stret hlúposti s otvorenou mysľou a túžbou byť voľný ako vták. Stret stredovekých tradícií pretrvavajúcich dodnes s vidinou lepšieho života za hranicami štátu ktorý pre mladé ženy s troškou IQ pôsobí ako skľúčujúca klietka, väzenie. Život a osud ženy na predaj za peniaze. Výmenné obchody, plodenie detí za vidinou zisku ... a do toho 18 ročné dievča túžiace oslobiť sa, rozvíjať sa, učiť sa ... ŽIŤ.Veľmí silný dokument. Úžasná osoba sledovaná kamerou na skoro jej každom kroku, jej neľahký životný údel a kliatba narodenia sa v Afganistáne. Ani toto všetko jej nezabránilo v tom ísť si za svojím nemyslitelným snom v arabských krajinách. https://www.youtube.com/watch?v=n65w1DU8cGU ()

Merlinousek 

všechny recenze uživatele

Působivé. Snímek je velmi silný, ale přitom ne brutální, je hezky koukatelný. Člověk si leccos uvědomí. Jednak jak se věci mají různě ve světě, ale taky vás to pěkně nakopne a inspiruje ke splnění vašich vlastních snů. Aspoň po zbytek dne určitě. Tož nebudu se tu dále traktat, mrkněte se na to, stojí to za to. ()

caMen 

všechny recenze uživatele

Dokument, nad kterým se člověk zamyslí ještě druhej den. Holka, která má talent a cílevědomě si za ním jde a že to má sakra těžký. Scéna s rekonstrukcí útěku byla neskutečně silná. Držím jí palce, ať jí Státy nezkazí. ()

TheReflektor 

všechny recenze uživatele

Skvěle podchycený a hlavně ve správný moment započatý příběh afghánské bojovnice za práva žen. Silný film, který se nebojí řešit osobní dramata nejen svých hrdinů ale i tvůrců. Sonita nebyla líčena jako nekompromisně kladná postava, v některých scénách působila až nesnesitelně, arogantně a sobecky - to by člověk u dokumentu bezprizorním porušování lidksých práv nečekal. ()

Lozisko 

všechny recenze uživatele

Působivé. Hlavně když si uvědomíme kolik žen na celém světe bojuje za svobodu jako Sonita. Zároveň si myslím, že snímek je přeceňován. Dokument a Sonitu jsem měl možnost vidět osobně na festivalu v Německu. Po projekci byla debata s tvůrci a zdálo se, že né vše co říkala, sedělo se snímkem. Například v dokumetu je řečeno, že Sonita nerozumí Aj textům. V současné době však studuje druhým rokem školu v Utahu. Každopádně snímek rozhodně stojí za vidění. ()

Pellik 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, ktorý vás nenechá chladným ani na jednu sekundu. Dej má spád a určite sa pri ňom nebudete nudiť. Je až neuveriteľné, v akej dobe to žijeme: my berieme hudbu ako samozrejmosť, inde je zakázaná, potlačovaná, ba až trestaná. Smutné. ()

Související novinky

Na festival Jeden svět přijíždí roboti

Na festival Jeden svět přijíždí roboti

01.03.2016

18. ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět se stane prvním, kdy mezi festivalovými hosty budou i roboti. Konkrétně se jedná o Alice a Zoru, které byly sestrojeny, aby… (více)

Reklama

Reklama