Reklama

Reklama

Příchod draka

(festivalový název)
  • Írán Ejhdeha Vared Mishavad! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Příchod draka je pozoruhodnou snůškou filmu noir, fiktivního dokumentu a naprostého výmyslu. Odehrává se v bizarně vyhlížející poušti, kde mladý detektiv se svým osobitým týmem v rámci vyšetřování zdánlivé sebevraždy politického vězně pátrá po neuvěřitelné pravdě, která se skrývá na nedalekém strašidelném hřbitově. Jak se však začínají odvíjet tenké vrstvy příběhu, ocitnou se na tajemné cestě, na jejímž konci je čeká tajuplný úděl. (Festival íránských filmů)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Je to až příliš zahleděné do sebe. Dlouhou dobu celkem zmatené, ale v závěru si myslím, že jsem to nějak pochopil - akorát zde nechci vypisovat žádný rozbor děje, jelikož věřím, že mi určitě něco uteklo v překladu a že bych to díky tomu nebyl schopný správně vystihnout a víc jak mlhavý nástřel bych neposkytl. Haghigi mi tu už podruhé ukázal, že ho baví míchat větší počet žánrů dohromady a stejně jako v pozdějším Praseti se o to pokouší i tady, akorát Prase je oproti Příchodu draka ucelenější a jeho složitost v něm dává větší smysl. Tady jde Haghigimu vyloženě jen o ten mix žánrů, se kterým sice pracuje chytře a precizní filmařská stránka tomu místy dodává podmanivou atmosféru (i když ne vždy a prostříhat by to trochu chtělo), ale vše zde se odehrávající je zabaleno do příliš složitého kabátku, který když se vám konečně povede pochopit, dojde vám, že to celé vlastně je docela jednoduchý příběh, ve kterém nakonec není vše pořádně využito a ani propojeno. Taky je možné, že mi něco uteklo, to nepopírám, ale jsem trochu zklamaný z toho, že to, když už to je tak retrospektivní a zmatené, nepředvedlo něco víc, než jen ten zvláštní mix žánrů. Sám o sobě sice k zapamatovatelnému zážitku postačí, navíc něco tak thrillerově laděného v íránské kinematografii opravdu jen tak nenajdete (a i horor to je, ale spíš jen v tom smyslu, že tam je pár hororových scén), ale zároveň to není bůhvíjak povedeného nebo silného. Spíš jen zajímavá zkušenost pro ty, kteří chtějí z Íránů vidět něco opravdu jiného, než to, co se tam normálně točí. 3* ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Co se v první řadě ve snímku výrazně vymyká je hutná atmosféra, která je vytvářena převážně údernou akční hudbou zároveň vytvářející velký oblak tajemna. S podstatou nejistoty a tajemství se pracuje celý film a díky linii odehrávající se přímo na rekonstruovaném místě v dané době se Příchod draka tváří jako velmi poutavý thriller. Bohužel celkový dojem kazí až přílišná překombinovanost časových linií, kdy je vcelku snadné se nechat úplně zmást a dostat se do stavu tápání, co se vlastně děje nebo proč najednou ve filmu mluví sám režisér Haghighi. Jako okořenění běžné filmové distribuce v podobě bizarního thrilleru z Blízkého východu docela dobrý, ale jako kousek, co si zaslouží výraznou pozornost to nevidím. [60%] | Kino ()

Reklama

hero_bk 

všechny recenze uživatele

Viděno v ruském dabingu, bez titulků. Strašně zvláštní film, který jsem asi tak úplně nepochopil (hold jsem z ruštiny chytal jen tak 70-80 % dialogů), ale se skvělou atmosférou a skvělou hudbou. Od první hodiny se nelze odtrhnout, bohužel ke konci to ztrácí dech. Každopádně další iránská nezapomenutelná divnost! ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Příchod draka je rozhodně cool fantasy-mystifikační-cosi, a to dost dobře natočené, boduje hlavně co se vizuální stránky týče (a hudba byla taky skvělá). Na konci jsem se ale stejně nemohl ubránit úvahám, proč takový film vůbec vznikl a 'co to sakra mělo všechno znamenat'. Celkový dojem ještě sráží zmatek v časových rovinách (je to jakoby dokument, samotný příběh odehrávající se v 60. letech je prokládán výpověďmi lidí ze současnosti) a stylu a tématu neúměrná stopáž (zkrátka mě to ne vždycky, hlavně na konci ne, bavilo). Ale rozhodně si nedovedu představit, že by něco tak stylovýho natočil někdo u nás, to rozhodně ne. Fajn bizár. ()

johnny01 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasná atmosféra, skvělé kostýmy i prostředí činí z hlavní dějové linie skvělý zážitek. Výborné tajemno, napětí, nadpřirozeno. Bohužel filmu škodí střídání časových poloh a také obsazení režiséra sebe sama. To velmi ničí napětí a působí tam zcela nepatřičně – film to posouvá někam směrem k dokumentu. Přitom je to ale skvělé akční drama a stačilo by to jen sestříhat. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 1. února 2016 na filmovém festivalu Fajr. (ČSFD)
  • Ostrov je skutečný, jinak bylo vše (hřbitov i loď) postavené speciálně pro film. (johnny01)
  • Podle režiséra je tento film surreálná báseň, nemá žádný smysl a nemáme jej ani hledat. (johnny01)

Reklama

Reklama