Reklama

Reklama

Hedi

  • Tunisko Inhebbek Hedi
Trailer 2

Obsahy(1)

Debut tuniského režiséra Mohameda Ben Attiy je příběhem introvertního mladíka Hediho, který se má brzy oženit s půvabnou nevěstou, jež mu byla na základě rodinné domluvy přidělena. Muž trpící pod diktátem citově manipulativní matky však díky setkání se svobodomyslnou tanečnicí Rym postupně nalézá odvahu postavit se konvencím. (Film Europe)

(více)

Recenze (28)

JohnyD 

všechny recenze uživatele

Recenzie a chvála na tento snímok z Berlinale neklamali a na prvotinu, režiséra Ben Attii , ide o veľmi vyspelý film, ktorý vie, čo chce divákovi povedať a priblížiť. Príjemné spestrnie tohtoročného Be2Can. Film dokonale funguje v dvoch rovinách a alegoricky popisuje osud Hediho ako aj Tuniska, ktoré stojí na rozcestí a váha, ktorou cestou sa má vydať - tou liberálnejšou alebo naopak konzervatívnejšou a vrátiť sa k hlboko zakoreneným tradíciam. Príbeh sa odohráva len niekoľko týždňov po atentátoch v Tunisku, ktorá dokonale vykresľuje ekonomickú situáciu vo vyľudnených turistických hoteloch a poklese kúpyschopnosti podnikov a zamestnanosti. Introvert Hedi je uväznený pod krídlami tradicionalistickej matky, ktorá mu našla manželku a pletie sa mu do života. Všetko sa mení, keď Hedi stretne ženu, do ktorej sa zaľúbi a ktorá mu pomáha dostať sa z pomaly uťahujúcej sa slučky okolo jeho krka. Hedi je dokonalým intorvertom, ktorý neustále prehodnocuje svoje stanoviska a východiska, čo sa premietne aj do samotného záveru filmu, kde si Hedi nakoniec vyberie vlastnú cestu, a ak chce Tunisko prežiť malo by ísť vlastnou cestou tiež. 8/10. ()

Saintcrux 

všechny recenze uživatele

Romantický film z prostredia tuniskej spoločnosti o introvertovi, ktorý ma dohodnutú svadbu so sympatickou, milou ženou a sľúbené miesto riaditeľa ale on aj tak ide za skutočnou vášňou a láskou. Film sa odohráva v celkom kludnej a hĺbavej atmosfére a režisér vykresluje všetky emócie, hnev, konflikty bez zbytočných teatrálných a hysterických scén. Bol by to priemerný film ale kvalitu filmu dodávajú tiché a tajomné cesty autom a hudba. Preto 4 *. Koniec filmu veľa ľudí ťažko pochopí. Človek si položí otázku: Prečo ? ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Vcelku fajn a zaujímavá tuniská produkcia prišla so snímkom o nastavených tradíciach v tunajšej spoločnosti a o tom, že sloboda je tu vykladaná trošku iným spôsobom. Film je spracovaný síce nezáživným a jednotvárnym štýlom a ten záver je trošku divný, ale inak to určite pobaví menšinového diváka. Artový štýl je tu jemne vidieť a podľa môjho názoru jemný nadpriemer v rámci žánru. 60 % ()

Swallowdale 

všechny recenze uživatele

O Tunisku je známo, že je to široko daleko nejliberálnější a nejpokrokovější země a z tohoto filmu to sálá z každého momentu. Hlavní hrdina se ocitne na rozcestí. Bude nadále žít život, který mu určuje jeho matka a starší bratr, anebo se vzepře, a učiní důležitá životní rozhodnutí sám za sebe? Milovníci alegoriií v tom jistě musí vidět paralelu s celou tuniskou společností. Bude země lpět na konzervativních tradicích anebo půjde cestou větší liberálnosti? 90% ()

CamilleC 

všechny recenze uživatele

Debut tuniského režiséra vypráví příběh mladého muže Hediho, jeho náhlé citové vzplanutí, touhu a snahu vymanit se ze zajetých kolejí, rodinných tradic a očekávání nejbližších. Oko kamery sleduje bilancování tohoto muže mezi láskou a povinností a evropský divák se může jen dohadovat, do jaké míry je snímek odrazem hlubších společenských událostí a arabského jara... ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Reklama

Reklama