Reklama

Reklama

V sedmnácti

  • Francie Quand on a 17 ans (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V nejsvěžejším snímku své kariéry zachycuje sedmdesátiletý francouzský klasik André Téchiné dvojici sedmnáctiletých kluků z francouzského maloměsta, jejichž turbulentní vztah začíná nenávistnými výpady a školní šikanou, ale postupně se vyvíjí v křehké intimní pouto. Neurotické, detailní, čistě fyzické snímání podpořené agresivním střihem, fantastické vedení herců (mimořádné výkony Kaceyho Motteta Kleina a nováčka Corentina Fily), důvtipná volba sevřít naturalistické osobní drama majestátním pohořím Pyrenejí – to jsou hlavní přednosti snímku, který se odchyluje od tuctových gay romancí, a zároveň nepředstírá, že je mužskou verzí Života Adèle. Film neklidný a výbušný jako jeho hrdinové. Film jako oslava „élan vital": magického času dospívání, v němž se prolíná naprostá bezstarostnost a nikdy nekončící úzkost a v němž se násilí potkává se smyslností a trýznivé ztráty střídají něžné objevy. (Film Europe)

(více)

Recenze (32)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

V sedmnácti přináší klasický námět teenagerského coming outu a s klidem by se mohl zařadit mezi spoustu podobných nenáročných, letních snímků. Jenže právě onen mladistvý coming out je snad to jediné, co zde zapadá do "klasické" šablony. Zpracováním se snímek liší. A to hodně. Myslím, že podobný film jsem ještě neviděla. V sedmnácti staví na skvělých výkonech Kacey Motteta Kleina a Corentina Fily. Chemie mezi nimi je dokonalá, že člověk téměř od začátku film čeká, kdy se mezi nimi to postupně houstnoucí dusno a přehrada ukrývaných emocí protrhne. A až ta scéna přišla, byla "very hot":) Tak reálná a vášnivá, jak to umí snad jen Francouzi:) Sandrine Kiberlain v roli Damienovy matky je rovněž výborná. Člověk tak nějak tuší, jaký zvrat v ději asi nastane. Nádherné lokace a příroda jsou už jen třešinkou na dortu. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

I staří klasikové mohou míti mladistvý elán. Neplatí to jen pro Martina Scorseseho, ale také pro Andrého Téchiného, který ve svých 73 letech přichází se snímkem o první lásce. Téma je to samozřejmě zpracovávané mnohokrát, přesto je V sedmnácti filmem, jenž rozhodně stojí za vidění, hlavně samozřejmě v kině. André Téchiné se soustředí na vztah dvou spolužáků, u kterých bychom na první pohled těžko mohli předvídat, že by právě tito dva kluci mohli vytvořit milostnou dvojici. Jejich vzájemný vztah je silně až výbušný, ale také hodně citlivý. S tím souvisí absolutně skvostné herecké výkony obou protagonistů, přičemž sledovat jejich vzájemnou chemii (verbální i fyzickou) je něco úžasného. A to je Kacey Mottat Klein ve svých 19 letech ostřílená herecká hvězda a o deset let starší Corentin Fila teprve herecký nováček. Jejich milostná scéna patří k tomu nejlepšímu, co lze v tomto snímku vidět. Něco tak intenzivního tu v queer kinematografii už dlouho nebylo. Vše dotvářejí nádherné záběry francouzských Pyrenejí v různých ročních obdobích a výborná práce se střihem. Kdo čeká klišovitou romanci, má smůlu. V sedmnácti je nádherným snímkem o dospívání, který vám z hlavy jen tak nevyprchá. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Láska hory přenáší, chce se říct. Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá, zvlášť když se ti dva vlastně nenávidí. Nenávist, přátelství, touha, láska, život, smrt, to všechno v tom filmu je, ale tak nějak samozřejmě, bez přehánění. Vlastně si nepamatuji, že bych někdy viděl něco podobného. Žádná přetvářka, žádná stylizace, žádná manýra. André Téchiné dokázal natočit film, který zaujme na první pohled. Ať už uchvacujícím panoramatem pyrenejského pohoří v několika ročních obdobích, tak skvělými hereckými kreacemi Kaceyho Motteta Kleina a Corentina Fily v rolích Damiena a Thomase. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V sedmnácti je příběhem jak o mladé lásce, vášni a důležitosti rodiny, tak o ztrátě, bolesti a hledání sebe sama. Snímek nabízí uvěřitelně odvyprávěný a autenticky zahraný příběh dvou dospívajících kluků, jejichž komplikovaný vztah je názornou ukázkou pořekadla "co se škádlívá, to se rádo mívá". Vyprávění se také soustředí i na jejich rodiče, kteří to nemají v životě rovněž jednoduché, díky čemuž je film dějově pestřejší. Vedle toho nabízí film množství záběrů krásné francouzské přírody v nejednom ročním období, takže jde též o pastvu pro oči. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zima brr, aspoň někde je vidět, příběh dvou chlapců od nenávisti k dobru, nic nového, herecky nezajímavé, příběh pro mě jednoduchý, bez špetky zajímavosti. ()

Khalesi odpad!

všechny recenze uživatele

Vysvetlenie hodnotenia- naznačené zabíjanie sliepky úplne zbytočné, pretože inak má film velmi velký potenciál a aj celkom obstojné spracovanie. ()

tomeš 

všechny recenze uživatele

Překvapivě svěží, uteklo mi to jako voda. A to zasazení do hor, za to ode mě hvězda navíc, to je srdcovka. ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná, skvěle natočená podívaná..jen škoda toho, že od počátku moc netušíme, proč se vlastně ti dva stále mlátí.. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Celkově povedený film. Nahoru ho táhne prostředí hor a výkony herců. Naopak dolů kamera a některé pasáže scénáře. Bylo mi to pořád divné a jasno mám až po zjištění stáří pana Téchiné, který se zřejmě zasekl v minulém století. Samotná zápletka umístění Thoma v rodině doktorky je dost nepravděpodobná, jak už napsala níže bllm. Chování Damiena je vynucené, chování Thoma v současné době minimálně dost zvláštní. Když se točí kriminálka, pozvou se poradci v oblasti kriminalistiky. Když se točí něco z lékařského prostředí, radí lékaři. Možná by nebylo špatné u gay filmů pozvat na poradu nějaké gaye. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak je snímek pojat přirozeně, jak zde nejsou žádné zbytečné předsudky, jak s tvůrci nesnaž téma velebit jako něco naprosto zásadního. Je to prostě příběh o dvou mladících, kteří si k sobě najdou cestu, i když ta je velmi komplikovaná. Na začátku vás to nenapadne, ale nakonec silně uvěřitelné. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak zkušení lidé vědí, od nenávisti k lásce je jen kousek, vášeň jako vášeň. 1) Film nepřináší žádná překvapení; co se stalo, bylo lze očekávat, tak nějak to vyplynulo samo od sebe. Tato samozřejmost dění je velmi silným kladem snímku, který si na nic nehraje, nesnaží se budit vášně, ani proti něčemu protestovat či za něco bojovat. Prostě život je takový a životem poučený 73letý homosexuální scenárista a režisér André Téchiné se jen dívá a co vidí, zprostředkovává i nám, divákům. Je to pohled moudrého pozorovatele, člověka, který ví. Kdo chce a je schopen, vezme si z jeho moudrosti své._____ 2) Scenáristické zápletky slouží svému účelu a tak mi jejich občasná krkolomnost ani nevadí._____ 3) Snad největším tahákem snímku je 18letý charismatický přitažlivý Kacey Mottet Klein (běloch Damien) a 28letý (!) Corentin Fila (tmavý Tom) ve své prvotině._____ 4) Natáčelo se v Bagneros de Luchor v Pyrenejích. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Pred pár rokmi, keď si ich aj sama režírovala, tvorila Céline Sciamma filmy, ktoré sa vám či už v dobrom alebo v zlom vryli do pamäti a nútili vás ešte pár dní o nich rozmýšlať. Dnes je už len scenáristkou a nenápadne, ale isto skĺzava do priemeru. A žiaľ, francúzsky filmový priemer je dnes sám o sebe, pod celoeurópskym priemerom kinematografie. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, dalsia buzniada na obzore. Je len otazkou casu, kedy sa natoci film Gay Erection - this is ass a pomaly ocakavam vyhlasenie homofobie za chorobu. Ba nielen to, pri tomto tempe nastane militarizacia bukvic a homofobne spravanie sa budu skumat organy cinne v trestnom konani Homopropaganda bude homofobov pomaly ale isto vyhadzovat z prace, a systematicky pokutovat. 5 % ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Vidět Život Adèle a den poté narazit na tento snímek, to je fakt náhoda jako blázen. Srovnání se sice nabízí bezpočet, ale nemyslím si, že V sedmnácti by se dalo považovat za chlapeckou kopii prvního zmiňovaného filmu, protože odlišností se tu najde docela dost. Podobnost vidím ve filmařských postupech, v práci s kamerou a jinakost především ve vývoji zobrazovaného vztahu. Představitelé ústřední dvojice se do svých rolí ponořili s opravdovým zápalem a já jim snad úplně všechno věřila, a to nejen počáteční nenávist, ale i vášeň provázející jejich vzájemnou interakci a milostnou touhu, k níž postupem času dospěli. André Téchiné zasadil příběh do krásných horských scenérií, které tu nejsou jen pouhou kulisou. Je třeba mu vyseknout hlubokou poklonu za to, že v tak požehnaném věku dokázal natočit nesmírně svěží snímek, vyznačující se téměř dokonalou znalostí současného světa teenagerů. (90%) ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75% Strasti a slasti bytia sedemnásťročným a vývoj vzťahu dvoch spolužiakov. Niektoré momenty krásne; bolo to milé a nenásilné, prirodzené a úprimné. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

nikdy nečtu nejdřív komentáře.Nejdřív napíšu svůj a potom se podívám na úsudky ostatních.Tentokrát jsem to udělala protože,jsem měla rozporuplné pocity.A nezmýlila jsem se.Někteří příběh zatracují, jiné oslovil.Takže není co dodat... ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"To bylo dobré, ale nesmíte se nechat unést." Příběh tohoto filmu by vystihlo pořekadlo: "Co se škádlívá, to se rádo mívá." a jeho děj byl rozdělen do tří čtvrtletí, podle ročních období, či rozvrhu školního roku. První trimestr tak začíná podzimem, v němž se ve školních lavicích potkává drsný nespoutaný Thomas s jemným citlivým Damienem, jehož maminka je lékařka, pečující o Thomasovu nemocnou maminku. Druhý trimestr pokračuje na jaře, pomalým sbližováním obou mladíků, ale Damienovu matku nečekaně zasáhne tragická událost, kterou však postupně překoná díky pomoci od Thomase. Poslední trimestr pak uzavírá léto, které oboum mladíkům umožní naplno projevit své city, stejně jako Thomasově matce splní její velký sen. ()

poet 

všechny recenze uživatele

V ramci "subžanru" skôr priemer. Film sa snaží zaujať vzájomnou nevraživosťou ústrednej dvojice ako nejakým romantickým príbehom. Všetci vieme ako to nakoniec dopadne takže tých násilných scén mohlo byť kľudne aj menej :) ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Profesionálně je to dobře udělané. Ale asi bych se na to nedíval, kdybych si přečetl, že jde o mužský protějšek Života Adélé. Takhle se mi z řady scén zvedal žaludek. Když byl náš "hrdina" poprvé odmítnut přestárlým gayem, tak jsem to bral a věřil, že je to ojedinělé vykolejení, ale ta postelová scéna byla odporná a závěrečný polibek filmu jakbysmet. Proč je dnes tolik filmů s tématikou LGBT? To nám chce někdo vnutit tento životní styl jako ten správný styl? Nu, a pak "hrdinná" smrt otce - vojenského pilota helikoptéry - kdesi na Středním východě. Škoda, že nebylo řečeno, na které frontě bojoval. Pokud to bylo proti ISIS, nic proti tomu. Ale pokud někde pomáhal Američanům zavádět "demokracii", pak to byl sprostý agresor. Smrt je smutná, pokud je smysluplná. A bojové akce NATO smysluplné nejsou. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle typ příběhů docela ráda, ale tady scénář občas trochu pokulhával. Způsob jakým se Thomas vyskytne v Damianově domácnosti mi přijde příliš uměle vykonstruovaný a moc mi to nedává smysl, proč by se k nim stěhoval, proč by někdo nechal bydlet svoje dítě u naprosto cizích lidí, proč by si k sobě někdo nastěhoval cizí dítě, které to zas až tak vážně nepotřebuje, navíc potřebovali doma jeho pomoc, když maminka nemohla pracovat, soudě podle počasí tam musel být docela dlouho, to nejezdil domů ani na víkend? Trochu to postrádá logiku, celé se to vyvíjí moc zkratkovitě, Damian se chová jako idiot (ale to třeba byl záměr). Ale po ostatních stránkách nemám výhrady, herci jsou solidní. Možná by k pozitivnějšímu dojmu přispělo, kdyby člověk nevěděl o milostné zápletce a mohl si užít to překvapení, protože film dobře do poloviny nic takového mezi chlapci nijak zvlášť nenaznačuje. ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Reklama

Reklama