Reklama

Reklama

V sedmnácti

  • Francie Quand on a 17 ans (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

V nejsvěžejším snímku své kariéry zachycuje sedmdesátiletý francouzský klasik André Téchiné dvojici sedmnáctiletých kluků z francouzského maloměsta, jejichž turbulentní vztah začíná nenávistnými výpady a školní šikanou, ale postupně se vyvíjí v křehké intimní pouto. Neurotické, detailní, čistě fyzické snímání podpořené agresivním střihem, fantastické vedení herců (mimořádné výkony Kaceyho Motteta Kleina a nováčka Corentina Fily), důvtipná volba sevřít naturalistické osobní drama majestátním pohořím Pyrenejí – to jsou hlavní přednosti snímku, který se odchyluje od tuctových gay romancí, a zároveň nepředstírá, že je mužskou verzí Života Adèle. Film neklidný a výbušný jako jeho hrdinové. Film jako oslava „élan vital": magického času dospívání, v němž se prolíná naprostá bezstarostnost a nikdy nekončící úzkost a v němž se násilí potkává se smyslností a trýznivé ztráty střídají něžné objevy. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (32)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Jak zkušení lidé vědí, od nenávisti k lásce je jen kousek, vášeň jako vášeň. 1) Film nepřináší žádná překvapení; co se stalo, bylo lze očekávat, tak nějak to vyplynulo samo od sebe. Tato samozřejmost dění je velmi silným kladem snímku, který si na nic nehraje, nesnaží se budit vášně, ani proti něčemu protestovat či za něco bojovat. Prostě život je takový a životem poučený 73letý homosexuální scenárista a režisér André Téchiné se jen dívá a co vidí, zprostředkovává i nám, divákům. Je to pohled moudrého pozorovatele, člověka, který ví. Kdo chce a je schopen, vezme si z jeho moudrosti své._____ 2) Scenáristické zápletky slouží svému účelu a tak mi jejich občasná krkolomnost ani nevadí._____ 3) Snad největším tahákem snímku je 18letý charismatický přitažlivý Kacey Mottet Klein (běloch Damien) a 28letý (!) Corentin Fila (tmavý Tom) ve své prvotině._____ 4) Natáčelo se v Bagneros de Luchor v Pyrenejích. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V sedmnácti je příběhem jak o mladé lásce, vášni a důležitosti rodiny, tak o ztrátě, bolesti a hledání sebe sama. Snímek nabízí uvěřitelně odvyprávěný a autenticky zahraný příběh dvou dospívajících kluků, jejichž komplikovaný vztah je názornou ukázkou pořekadla "co se škádlívá, to se rádo mívá". Vyprávění se také soustředí i na jejich rodiče, kteří to nemají v životě rovněž jednoduché, díky čemuž je film dějově pestřejší. Vedle toho nabízí film množství záběrů krásné francouzské přírody v nejednom ročním období, takže jde též o pastvu pro oči. ()

Reklama

Disk 

všechny recenze uživatele

I staří klasikové mohou míti mladistvý elán. Neplatí to jen pro Martina Scorseseho, ale také pro Andrého Téchiného, který ve svých 73 letech přichází se snímkem o první lásce. Téma je to samozřejmě zpracovávané mnohokrát, přesto je V sedmnácti filmem, jenž rozhodně stojí za vidění, hlavně samozřejmě v kině. André Téchiné se soustředí na vztah dvou spolužáků, u kterých bychom na první pohled těžko mohli předvídat, že by právě tito dva kluci mohli vytvořit milostnou dvojici. Jejich vzájemný vztah je silně až výbušný, ale také hodně citlivý. S tím souvisí absolutně skvostné herecké výkony obou protagonistů, přičemž sledovat jejich vzájemnou chemii (verbální i fyzickou) je něco úžasného. A to je Kacey Mottat Klein ve svých 19 letech ostřílená herecká hvězda a o deset let starší Corentin Fila teprve herecký nováček. Jejich milostná scéna patří k tomu nejlepšímu, co lze v tomto snímku vidět. Něco tak intenzivního tu v queer kinematografii už dlouho nebylo. Vše dotvářejí nádherné záběry francouzských Pyrenejí v různých ročních obdobích a výborná práce se střihem. Kdo čeká klišovitou romanci, má smůlu. V sedmnácti je nádherným snímkem o dospívání, který vám z hlavy jen tak nevyprchá. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Hm, dalsia buzniada na obzore. Je len otazkou casu, kedy sa natoci film Gay Erection - this is ass a pomaly ocakavam vyhlasenie homofobie za chorobu. Ba nielen to, pri tomto tempe nastane militarizacia bukvic a homofobne spravanie sa budu skumat organy cinne v trestnom konani Homopropaganda bude homofobov pomaly ale isto vyhadzovat z prace, a systematicky pokutovat. 5 % ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Láska hory přenáší, chce se říct. Jenže nic není tak jednoduché, jak se zdá, zvlášť když se ti dva vlastně nenávidí. Nenávist, přátelství, touha, láska, život, smrt, to všechno v tom filmu je, ale tak nějak samozřejmě, bez přehánění. Vlastně si nepamatuji, že bych někdy viděl něco podobného. Žádná přetvářka, žádná stylizace, žádná manýra. André Téchiné dokázal natočit film, který zaujme na první pohled. Ať už uchvacujícím panoramatem pyrenejského pohoří v několika ročních obdobích, tak skvělými hereckými kreacemi Kaceyho Motteta Kleina a Corentina Fily v rolích Damiena a Thomase. ()

Galerie (13)

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Reklama

Reklama