Reklama

Reklama

Nulté dny

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentární thriller, který jako úplně první odhaluje kompletní příběh Stuxnetu, počítačového červa, kterého vyvinul Izrael ve spolupráci s USA, aby vyřadil z provozu íránská jaderná zařízení. Jedná se o dosud nejobsáhlejší shrnutí fakt o tajné misi dvou spojenců, která otevřela Pandořinu skříňku kybernetické války. Kromě technických aspektů příběh zobrazuje pavučinu intrik zahrnující CIA, Mossad a novou generaci kybernetických zbraní, jejichž ničivá síla je srovnatelná jen s nukleární válkou. (JeyeK)

(více)

Recenze (22)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když jsem v roce 2011 na TEDu viděl Ralpha Langnera (jednoho ze zde zpovídaných expertů na ICT bezpečnost) mluvit o tom, jak on a jeho analytici přišli na to, že Stuxnet je cílená kyberzbraň pro úder na konkrétní cíl (íránské zařízení pro obohacování uranu v Natanzu), moje první myšlenka byla - je to tady, to o čem psal před třiceti lety Gibson, nejen že je skutečné, ale poprvé se o tom zcela oficiálně ví a mluví (takže to skutečné bylo už před nějakou dobou;)). Ty další myšlenky se už docela překrývaly s obsahem zejména druhé poloviny Gibneyho celovečerního dokumentu. A těch pár let od jeho vzniku do dneška přineslo řadu praktických demonstrací vážných otázek, které jsou tu kladeny, a na které bude teprve lidstvo hledat odpověď. Zvládneme to lépe než v případě nukleárních zbraní? Kybernetický útok na kritickou infrastrukturu může zabít mnohem víc lidí než jaderná bomba. Sice je ve vteřině nevypaří, ale havárie vlaků, výbuchy chemiček nebo jaderných elektráren, nebo starý dobrý totální blackout a výpadek komunikací v řádu dnů mohou vyhnat počty obětí do závratných výšin. Třeba se to podaří pochopit i bez binární Hirošimy a odstrašení bude fungovat podobně "spolehlivě". Samozřejmě je nesmyslná představa, že by se daly dělat nějaké inspekce, a farmu vládních black hatů schováte kamkoliv, ale kdo ví? Abych to nějak uzavřel - Zero Days prostřednictvím hovorů s řadou věci znalých a třeba i tehdy na ní zainteresovaných lidí rozkrývá (tak jak to jen je u neleaknutých věcí v režimu "top secret" možné) projekt Stuxnet a vypráví jeho "to ne my, no dobře, tak ne jenom my, ale rozhodně za to můžeme míň než Izraelci" verzi. A k tomu pokládá vpravdě vizionářské otázky, přičemž je nutné si přiznat, že ty vize nejsou příliš optimistické. Rozhodně dobře využité dvě hodiny. 80% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

"Náboženského fanatika nepresvedčíte o tom, že ho láska oslobodí". Krajšie sa to nedalo povedať. Prevažne celý dokument sa nesie v duchu, ako negatívne ovplyvniť jadrový program (nie len) v Iráne bez toho, aby bolo nutné, podniknúť vojenskú inváziu, ktorá by mohla dopadnúť rovnakým fiaskom, ako v Iraku. Za mňa fascinujúce najmä pre sofistikovanosť. Dalo by sa povedať, že Jamesom Bondom sú v tomto prípade ľudia, ktorí vyvinuli niečo, čo prakticky nie je vidieť, no presto všetko splní svoj účel. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"STUXNET WASN'T JUST AN EVOLUTION. IT WAS REALLY A REVOLUTION IN THE THREAT LANDSCAPE." ----------- Stuxnet bol tak inovatívny a brilantne nebezpečný, až si zaslúži rešpekt. Ľudský faktor ale na konci všetkého znovu zlyhal a otvoril ešte väčšiu Pandorinu Skrinku, akou bol napríklad Nitro Zeus, o ktorého existencii sa dalo dozvedieť práve v Zero Days. Gibneyho štýl prosto milujem. V jeho dokumentoch sa venuje aj iným (ale súvisiacim) témam a vždy prinesie niečo zaujímavé a osviežujúce. Napríklad tu to bola jedna blonďavá tetuška, ktorá poskytla toľko informácií, až si mal pocit, že je to hlava všetkých spravodajských služieb, no až v závere si nakoniec zistil, ako to s ňou vlastne je. Takisto cením, ako sa tvorca venoval Iránskemu jadrovému programu a celkovej situácii v krajine, nie len Stuxnetu samotnému. Ak Alexovi niekedy vyjde Box Set, budem prvý, ktorý ho vezme. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

I když dokument poodkrývá opravdu jen nepatrnou špičku ledovce, tak je toto odkrytí hodno prudkému zamyšlení všech lidí na této planetě. Krajně znepokojující svědectví o událostech kolem utajovaného kybernetického útoku. Velmi hodnotný dokument umožňující alespoň trošku nahlédnout na věci, dohody a události "za oponou", který nám představuje válčení 21. století, které je ze všech dosavadních způsobů tím nejnebezpečnějším, a to z několika důvodů. Kyberútoky jsou rychlé, lze je provádět na libovolné vzdálenosti a lze napadnout několik klíčových cílů současně a zcela tak nepřítele vyšachovat a když se provedou promyšleně a v omezeném měřítku, tak jsou zcela nevystopovatelné. Neskutečně hodnotný materiál, který i vzhledem k současným událostem na východě, umožňuje koukat na věci z mnohem širší perspektivy, než prostřednictvím zmanipulovaných a koupených médií. Prvotřídní dokumentaristická práce. Smekám před autory a děkuji za vznik podobných dokumentů. Je důležité vést na tato témata obecnou diskuzi. Tento dokument jednu takovou otevřel a tím zcela přesahuje meze pouhého audio vizuálního média. Když jsem tak letmo nakoukl, co má Alex Gibney na svědomí za dokumenty, tak jsme se určitě neviděli naposledy. Spousta neprofláknutých, leč závažných témat nutících k zamyšlení. Pokud budou všechny zpracovány takhle atraktivní a strhující formou, tak se mám na co těšit. To je opravdu radost, když sledujete dílo člověka, který moc dobře ví, co dělá. Plný počet nedávám snad jen kvůli lehkému stereotypu v rozhovorech. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Škoda, že si tento dokument pozrel iba jeden zo stovky mojich sledovaných užívateľov. Škoda preto, že ide o problematiku, ktorú je ťažko vnímať, porozumieť jej a najmä si predstaviť jej dosah na najrôznejšie oblasti ľudskej činnosti. Už počas studenej vojny sa šírili dohady o zbrani posledného súdu a bez ohľadu na to, či boli pravdivé alebo nie, je zrejmé, že pokušenie ostalo a pokiaľ pokušenie má charakter hrozby, ktorú po spustení už nemožno korigovať, ani vypnúť, potom už celkom vážne verím teóriám, že každá vyspelá civilizácia má v sebe zakódované sebazničenie. Napriek tomu, že som s dokumentom mimoriadne spokojný nemením svoje odmietnutie hodnotiť dokumenty spolu s hranými filmami. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma s vizí Pandořiny skříňky, která už nejde zavřít, nebo, ač zavřená, protéká. A ať už si o filmu myslíte že je všechno pravda nebo jde jen o umě splácané a smyšlené téma, je pravda, že je to lepší thriller než mnohá takto zamýšlená filmová a televizní díla. Je tam mnoho mluvících hlav a CGi animací, ale není tam ani nuda ani rozvláčná prázdná místa s plkáním o ničem. --- PS: Ani nechci vědět, co všechno bylo, krom obrazu a zvuku, součástí toho MP4 souboru s filmem... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Lidi by měli sledovat podobné dokumenty už prostě jen proto, aby se dověděli o tom, co všechno se může dít v tomhle našem krásném světě a o čem všem rozhodují ti, které si volíme. Kéž by se podobné dokumenty dostaly k co největšímu množství lidí. Nic moc to nezlepší, ale člověk bude mít touhu utíkat, i když asi není kam. ()

iommi 

všechny recenze uživatele

Alex Gibney je nie len skvelý dokumentarista, ale aj neuveriteľný vizionár. Medzi prvými totiž dokáže prísť so zásadnými témami, ktoré následne rozprúdia celospoločenskú diskusiu. Potom, čo pred rokom nazrel do smradľavého pažeráka scientologickej cirkvi, alebo už dávnejšie poukázal na kruté vypočúvacie praktiky Američanov v tzv. "vojne s terorom" sa pustil do dokumentárneho thrilleru o počítačovom víruse Stuxnet. Ok, poviete si. USA a Izrael sa rozhodli zničiť iránsky jadrový program sofistikovaným spôsobom bez použitia primeho vojenského útoku. No big deal. Lenže chyba lávky. Podarilo sa im totiž otvoriť Pandorinu skrinku s úplne novým bojiskom v kyberpriestore so všetkými možnými konzekvenciami, ktoré boli doteraz výsostnou doménou žánru sci-fi. Film a najmä jeho záver dáva viac otázok ako odpovedí, no napriek tomu vám do veľkej miery pomôže pochopiť kybervojnu vo svojej desivej podstate. Aj to robí zo Zero Days jeden z najdôležitejších filmov, aké môžete tento rok zhliadnuť. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Každá akce vyvolává reakce, stejně tak každý takový dokument je mohutný vibrující impulz pro otevřenou mysl. Na konspirační teorie je už pozdě. Musíme si uvědomit, že čas uběhl a běží dál neuvěřitelně rychle. Spousta masivních problémů eskaluje exponenciálně. To co vidím v současnosti je oddalování nevyhnutelného a přesouvání do budoucna za každou cenu. Je to šílené. /\ V dokumentu bylo pár opravdu chytlavých myšlenek. Především rozpoložení mysli obrana versus útok. Anonymita je zvláštní hybatel v této věci. Dokumentu chybí 90% informací a 9% jsou jen domněnky, přesto funguje. /// Co můžu změnit já? Chce to mít silnou víru, že i jako jedinec jsem schopen změnit hodně!!! To je základ. Mrzí mě, že hodně lidí cítí bezmoc udělat něco s velkou (opravdu velkou) záležitostí. V prvé řadě to není jen o fyzické moci, ale o silné myšlence. Jenže, co vlastně chceme udělat s dnešním světem, jak ho chceme žít? Bojím se, že všichni to vidíme příliš odlišně, individuálně. Někteří mají moc a ti druzí jsou násilím potlačováni. Naplňujeme vize nejmocnějších. Strany mince se však nejspíš obrátí, ale v zásadě se nic nezmění. Nic zásadního se nezmění. 8.5/10 ()

Sentido 

všechny recenze uživatele

Národní kybernetické divize s potenciálem spustit blackout celého státu? V prostředí bez jakýchkoli bezpečnostních pravidel, mezinárodních smluv nebo zákonů? S minimální snahou takové nástroje vytvořit a ustanovit? Motýlí křídla víří chaosem digitálního prostoru. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Dokument otevírá jednu jobovku za druhou. a) Je úplně jedno, jestli vládnou konzervativci nebo liberálové, USA se své role světového četníka/kovboje nevzdá. b) Je kyberútok vyhlášením války? Více méně závisí, co udělá protistrana. c) Etické otázky na téma Kdo má právo držet atomové zbraně a kdo je více a kdo méně spolehlivý d) Jak se snadno a rychle vyřadit vlastními zbraněmi. Scifi autoři vyvražďují lidstvo uměle vytvořenými viry, ale jsme blíže k vyhlazení, než vlády připouštějí. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

70% - komentář 20ti slovy: Opravdu místy mrazivé, až to člověka přinutí přemýšlet nad tím, co se všechno v pozadí děje ve světě. Špiónážní filmy - hadra. ()

Hawaj 

všechny recenze uživatele

Hustý téma s širokým dopadem rozkrývající počátek budoucnosti světové bezpečnosti. Tedle nejsou nějaký neuchopitelný kecy vo kybernetický válce, tady vám přímo ukážou její pozadí a skutečný útok a jeho následky. Perfektně připraveno a natočeno. Šéfové NSA, CIA a podobnejch třípísmenejch agentur se vyjadřují či spíše nevyjadřují k případu STUXNET. Autoři dostali před kameru i vysoké pány z Mossadu, jednotky 8200, antivirových společností, bezpečnostní experty, generály a zasvěcené novináře. Velmi kompaktní kousek plný zhuštěných informaci, který vám rozkryje nový souvislosti. ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma, chatrné zpracování. Co mi z toho, že se zde někdy vyskytne nějaký cool CGI prvek ve vysvětlování, když stejně všechny ostatní informace jsou předhozeny jak 1000 stránkovou bichlí o pravidlech zasedání senátu. Naprosto nezáživný výklad vyčerpávajících informací, před kterými někdy raději utečete mikrospánkem, než pořád poslouchat ty mluvící hlavy. A to ještě nemluvím o otřesném překladu českých titulků které umocňují pocit zoufalé únavy. ()

WUTEN 

všechny recenze uživatele

Kvanta slziček ze strany Izraele, nemluvě o Netanyachujovi a jeho hektolitrech slz. Pominu ty všechny experty, kybernetické útoky, super virus který to všechno může jedním jebem odpálit, tak nemůžu se nezmínit o tom neskutečném pokrytectví ze strany Izraele. Snaží se nám namluvit, že oni nemají žádné jaderné zbraně, tak hlavně že jejich Žid Mordechaj Vanunu, který pracoval jako jaderný technik, všechno vykecal o výrobě atomové bomby, plutonia, tritiuma na veřejnost. Dostal 18 let za špionáž a zradu, odkroutil si jenom 16 let, konvertoval ke křesťanství a změnil si jméno. Po propuštění má řadu omezení, nesmí opustit Izrael, nesmí mluvit s cizinci, nesmí se přiblížit na 500m k hraničnímu přechodu nebo k letišti, nesmí se přiblížit na 90m k zahraničnímu velvyslanectví, jeho telefon a internet jsou monitorovány, musí nahlásit každou změnu bydliště a osobu se kterou se setká. Je vidět, že opravdu nemají žádný jaderný program když se takhle pěkně starají o propuštěného vězně na svobodu. To kdyby vraždil, odseděl jsi to, tak má lepší život než teď. ()

Reklama

Reklama