Reklama

Reklama

Z Paříže do Paříže

  • Francie Un sac de billes (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Bratři Maurice a Joseph jsou kluci, kterým žádná lumpárna není cizí, a protože bydlí v Paříži, mají příležitostí pro svá klukovská dobrodružství více než dost. Tím spíše, když je jednomu deset a druhému dvanáct let. Bohužel jim do dětských her a radostí zasáhne tvrdý osud. Jednoho dne jim totiž maminka musí na kabáty přišít žluté hvězdy. Francie je okupována německou armádou a nacistická správa přitvrzuje. Židům v Paříži už jde o život, a tak tatínek rozhodne, že kluci musí uprchnout do dosud neokupované zóny na jihu Francie, kde se snad všichni zase setkají. A protože Maurice a Joseph musejí z ohroženého domova odejít okamžitě a pokud možno nenápadně, nemají žádné cestovní doklady, vezmou si jen minimum peněz a jídla. Před sebou mají dlouhou cestu nočním vlakem, bezohledné německé hlídky, nebezpečný přechod přes demarkační čáru a cestu přes vysokohorské hřebeny. Jediné, na co se mohou spolehnout, jsou vlastní síly, bystrost, statečnost a instinkt. Netuší, že potrvá ještě tři roky, než válka skončí. Malí hrdinové si naštěstí při tom všem dokáží v sobě uchovat dětství i najít čas na malá klukovská dobrodružství. (CinemArt)

(více)

Recenze (158)

johnsnow

všechny recenze uživatele

Film ktorý je síce silný ale nie pre mňa, ja mám radšej príbehy z frontu. Hodnotenie nedávam lebo som to nepozrel do konca ale nie je to zlé, len ako som už povedal nie pre mňa. ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Velmi emotivní a ponurý snímek z období válečné Francie. Film je natočen zdařile a některé scény jsou velmi napínavé. Hezky je zde vyobrazeno jak má správná rodina fungovat, když něco jde tak se semknout a držet spolu. Hodnocení: 86/100. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Hluboce lidský a emotivní film na téma holocaustu. Nesmírná touha obou chlap(c)ů porvat se s nelítostným osudem, překážkami, a nelidskostí je hlavním motivem jejich dětství. 85% ()

curil 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film z období druhé světové války, který mě potěšil. Jde o mé oblíbené období a navíc francouzské prostředí rozdělené země na dvě části, kdy spousta uprchlíků směřovala do území pod vládou maršála H.-P. Pétaina, je velice zajímavé. To je pro mě nadčasové téma; co bylo pro tehdejší obyvatele snesitelnější. Dojemný příběh dvou bratrů prchajících před perzekucí židovského obyvatelstva musí zaujmout každého citlivého diváka. Možná výtka režiséru Christianu Duguayovi za malinkou vypočítavost na city, ale na mě to také působilo, i když jsem si to uvědomoval. Práce kamery je výborná stejně jako filmová hudba. Výprava, jak už bývá u francouzských filmů z válečného období a následujících padesátých let, je výborná. Určitě film shlédnu při nejbližší příležitosti znovu. ()

Plaque 

všechny recenze uživatele

Nepríjemne príjemný filmový zážitok. Frantíci sa vyhrali s príbehom dvoch židovských bratov naozaj bravúrne. Poukázali aj na to, že vojnové Francúzsko nebolo žiadnym rajom bagiet, dobrého vína a kvalitných syrov, ale krajinou, ktorú zmietali aj okupácia, vzájomná nedôvera a vlastná nacistická klika štátu. Napriek (alebo vďaka) tomu, že šlo o vážnu tému, oceňujem, že tvorcovia to nepostavili len na strieľaní do hláv civilistov či prekečupovaných scénkach plných mŕtvol žien a detí. O to viac ku mne doliehala ťaživá atmosféra nebezpečenstva, beznádeje a všadeprítomnej smrti. ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Jo, ackoliv cely film neni vyprávěny tak, ze vam z nej zrak prechazi (neni to proste Holl.), ale poctive sklada lidske ziti v teto dobre cihlu po cihle, abyste nakonec byli stastni se slzama v ocich. Ziram, ze detske postavy umeji tak skvele hrat.Rikam si, kolik lidskych osudu by se naslo a nam vsem by oci prechazely. Skvele, paradni bijak. Diky. ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Dobrodružné, radostné i smutné. Krásný snímek o krutosti válečné doby včele se sympatickýma děckama. Christian Duguay skvěle vystihl mrazivou atmosféru okupované Francie a nabídl divákovi dobrovolný vstup do pekla padesátých let minulého století. Na mě film působil velice realisticky a hlavně malý Dorian Le Clech zapůsobil. Celkově je film kvalitní a dávám mu 80%, čtyři hvězdy. ()

Karlos8 

všechny recenze uživatele

Zase po dlouhé době film, na který se dalo dívat. Zaznělo v jednom z komentářů. Nedá se nic jiného, než s tímto výrokem souhlasit. Pokud se chcete vcítit do okupovaných Pařížanů za dob druhé světové války, tak jste tu správně. A pakliže chcete fandit dvěma malým chlapcům, tak je tento snímek stvořený přímo pro vás. Nenáročné válečné drama tíhnoucí především k lásce, citu a naději. Nedá se říci, že by film šlapal od začátku až do konce, ale když už začnete na chvíli pochybovat, tak dostanete dech beroucí záběry, které prostě a jednoduše nepotřebují komentář. Vše skvěle doplňuje podmanivá hudba, ve které je vše podstatné zachyceno. Slova jsou v tomto případě zbytečná. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Vojnový námet spracovaný krásnym, civilným a srdečným spôsobom, ktorý z vás dostane emócie, pohladí na duši a v neposlednom rade aj rozplače. Film so všetkým, čo by podobným snímok mal mať. Pár hluchých miest sa samozrejme našlo, ale vydarenejšie scény to zakryli plus soundtrack bol tiež pekný. Jeden z tých lepších francúzskych snímkov, ktorý sa určite oplatí vidieť. 75 % ()

Víteček 

všechny recenze uživatele

Dětský pohled na okupovanou Francii jsem si rozhodně mnohem víc užil v seriálu Velké prázdniny. Tohle bylo relativně nezajímavé. Bylo to pro mě příliš obyčejné s žádným momentem, který by silněji zapůsobil a byl více zapamatovatelný, ale také je možné, že už jsem se přejedl filmů z války s dětskými protagonisty. Na rozdíl od Velkých prázdnin se to navíc nemůže pyšnit pěknou animací. 55 %. ()

sharka.68 

všechny recenze uživatele

Dětská dobrodružství , která nejsou hrou...ještě ráno jsem měla opuchlá víčka od pláče, tak moc mne ten příběh dostal.... ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Malinovka, ľahká precukrovaná, rozprávočka. Silný osud dvoch bratov podaný bez emócií, napätia a atmosféry. Filmu chýbal dramatický priebeh. Veľmi veľmi slabé.. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Vynikající film : 5 * a 85 % . Částečně se natáčel u nás, např. v Praze a v Žatci, část štábu byla česká, hudbu nahrála Filharmonie hl.města Prahy. V menších rolích se objevilo několik českých herců : M.Vašut (majitel restaurace), E.Leimbergerová (madame Besancon), M.Hub (esesák Gunther), J.Wohanka (žid-pan Levy,zákazník holičství), J.Altmannová (La Mémé), Z.Humpolec (důstojník SS), P.Hanák (pan Paul), J.Radojčičová+M.Švédová (Polky) ... . Malou, ale důležitou roli židovského lékaře bravurně vystihl Ch.Clavier, velká hvězda francouz. filmu . *ZAJÍMAVOST : malou roličku pana Tannenbauma si střihnul pražský kněz Starokatolické církve + generální sekretář ERC = Ekumenické rady církví Petr Jan Vinš . ()

kokofek 

všechny recenze uživatele

Téma filmu není neobvyklé,ale zpracování je tentokrát odlišné.Celým filmem prostupuje jakási odlehčená atmosféra,která je typická ocitnete-li se ve Francii.Ačkoliv se na plátně dějou věci,které jsou pro hrdiny nebezpečné a bolestné,tak celková atmosféra vám říká,ale vždyť to není tak hrozné.Možná z pohledu dětí jsou věci vždycky nějak optimističtější. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

S tímto hereckým obsazením ani nešlo natočit jiný film, než pořádný doják. Pěkný příběh je zpracovaný do kvalitního scénáře. Příjemné pokoukání není rušeno moc drastickými scénami, vše je možná až moc uhlazené a utrpení je tu spíše v náznacích. Právě proto je film přijatelný pro širší publikum. Zkrátka dětské osudy zaujmou skoro každého. I když to občas balancuje na hranici vkusu, Francouzi si s tímto vždy uměli poradit. 4- ()

Ajay 

všechny recenze uživatele

Další z příběhů přeživších židů, za podívání to stojí, ale nijak to nevyčnívá, nezasáhne .. prostě průměr. ()

em.redrum 

všechny recenze uživatele

Válečné dobrodružství dvou židovských bratrů .Přiznám se, že ze mě film teda slzu nevymáčkl, ale to zřejmě bude těmi silnými antidepresivy :). Jinak je to film (do)jímavý, jak jen může být. Čarokrásná hudba, dechberoucí kamera a hlavně a jedině skvostný Dorian. Co tenhle Le Petit Gamin předvádí je nevídané. Jistěže jsou (a budou) lepší snímky na tohle téma (Běž, chlapče, běž a hlavně Volyň), ale zde se snoubí všechna filmová řemesla do opojného koktejlu, jež chutná stejně vzácně, jako ono jablko ve vlaku. ()

Reklama

Reklama