Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)

Recenze (440)

Barghest 

všechny recenze uživatele

Když se potká temná, strašidelná atmosféra s depresivními výjevy a ponurý varhanní motiv s čertíkem našeptávačem, který svůj komický potenciál nechal doma v pekle, děti chytají psotník a dospělí se zálibou v temných pohádkách chrochtají blahem. (první kategorii jsem nestihla, pod druhou se podepíšu) ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně krásný temný klenot naší filmové tvorby. Takovou atmosféru jsem nezažila ani u "Šestého smyslu", hudba podtrhává a ještě umocňuje. Myslím, že toto dílo je návrat ke kořenům. Vždyť původní "pohádky" určitě nebyly jak od Walta Disneyho, kde se i Malá mořská víla neproměňuje v mořskou pěnu a evidentně žádnou tragicky nešťastnou láskou netrpí. Z těchto přeslazených kreslených seriálů se mi dělalo asi tak skvěle jako Wednesday Addamsové z růžových šatů. A pro vyrovnání své duševní rovnováhy jsem ráda vždy znovu a znovu sledovala "Pannu a netvora", u nichž jsem se mohla tak krásně bát a mimochodem kromě úplného začátku jsem se později Netvora samého až tak nebála, protože mi připadal hodnej. ()

Tin. 

všechny recenze uživatele

Pochmurno, které je v této pohádce se mi moc líbí, je úžasné. Celkově mi nevadí pochmurné věci či počasí,takže tohle je můj oblíbený film. Nádherná výtvarná scéna a netvor je opravdu děsivý, jako malá jsem se na něj nikdy ani radši nepodívala. Hudba se k filmu velice hodí a je krásná, jak taky jinak když je od P.Hapky. Horory ráda nemám, ale ráda se u toho filmu bojím :). ()

Daryl.Dixon 

všechny recenze uživatele

Pohádka s hororovou atmosférou, nebo horor s pohádkovým námětem. V každém případě se jedná o jedinečným způsobem zpracovaný film, který vtáhne diváka do děje, a to i díky někdy až naturalisticky výjevům a Harapesově masce, kterou by hravě strčil do kapsy Jasonovu škrabošku a vylekal i ostříleného Freddyho Kruegera. ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

V jakýkoliv adaptaci týhle pohádky je ta "stvůra" neskonale víc přitažlivá než podoba po proměně (chcete-li, vysvobození). A je fuk, jestli je to roztomilá kočička (Condon, Gans), nebo prapodivnej pterodaktyl (Herz). Každopádně sem se ani v tomhle případě netěšil na zlomení kletby. ()

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Úžasně strašidelná záležitost. Byla jsem na tom v kině ve věku cca 13 let a moc dobře si pamatuju, jak v momentě střihu z temného lesa na slepici na prosluněném dvoře jsem zařvala na celý kino (a vyskočila metr nad sedačku). ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Strhující psychoanalytický horor plný freudovských odkazů, ať už jde o hrdinčin vztah k otci (Elektřin komplex) nebo o sugestivní sny o krásném pánovi zámku a především závěrečnou scénu, která je přímo nabitá erotickou symbolikou. Výtvarné provedení netvora i dekorací je perfektní a netvor je skvěle nadabován Zahajským. Studenková dobře naplňuje archetyp panny, ale jejímu výkonu by slušelo víc živosti. Výborný je naopak Voska v roli starostlivého otce a Hein s Lauferem jako floutkovští nápadníci. Hapkova hudba působí příliš pohádkově, Luboš Fišer by filmu prospěl mnohem více. ()

soviczka 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých oblíbených pohádek, která může i dospělému přivodit neklidný spánek... Už úvodní vyvražďovačka v lese je spíš jako z hororu. Celkově má Panna a netvor úžasnou temnou a tíživou atmosféru, zejména pak díky dokonalé hudbě. Krásná Zdena Studénková už je jen třešinka na dortu. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ani bych neřekl, že toto dílo může být klasifikováno jako pohádka. Jistě jako fantasy, částečně i romantický a možná jako horor, ale pohádka těžko. Leda byste chtěli děti vyděsit víc než Mikuláš s čertem. Už od prvních minut je jasné, že jako pohádka pro děti film těžko obstojí. Jistě, mohou být i pohádky pro dospělé, já jen neustále zvažuji, zaujme-li film více ženy či muže. Svým veskrze romantickým pojetím asi ženy. Každopádně ta sugestivní hudba, kostýmy a hlavně dekorace jsou působivé. Za to by se daly udělit hvězdy čtyři. Pak je tu ještě ale fakt, že film se podstatnou část odehrává ve tmě a ani ti příšerní skřeti nejsou pořádně vidět. A další část se Zdena Studénková prohání sama po hradě anebo se baví s někým za zády. To je vlastně stručné vylíčení děje. Přitom pointa je pak až trapně jednoduchá - stačí se dotknout netvorovy tváře a je po ošklivosti. Petr Hapka se na snímku také vyřádil, nicméně já přiznávám, že jsem z té orchestrální hudby měl spíše bolehlav, poslouchat ji po celý čas je opravdu úkol hodný hrdiny. A Brejchová tomu nasadila korunu: "Budeme spát pod mostem." Ono se opravdu v té době chodívalo spát pod most? Je to umělecky povedené dílo, to zajisté, ale jako ucelený film jsem to já osobně neocenil. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Originalitu bizarní adaptaci klasické pohádky nelze upřít, minimálně na svou dobu. Hororový nádech, divadelní zpracování a audiovizuální podoba, které filmu Herz vtiskl, prakticky vylučují děti ze hry. Čekal jsem však, že zajdou tvůrci ještě dál, z výsledku jsem nakonec trochu zklamán. ()

George8 

všechny recenze uživatele

Opravdu strašidelná, ale zároveň moc pěkná hororová pohádka. Když se řekne Harapes, vybavím si netvora. :-) ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Famózní. Hrubínova předloha v podání mistrného zpracování Herzova, fantastická hudba z pera pana Hapky a buličí oči Zdeničky Studénkové v nejlepších letech. Ponurá a strašidelná atmoška hustá jak pudink, špičkové herecké výkony, psycho kamera, profi tanečník v ptačí masce, nádherné snové mezihry, působivé vizuální prvky... Prostě nádhera. Jako dítě jsem se toho vždycky strašně bála, ale málo platný, ono to jako stará pohádka prostě děsivý je. Nejlepší zpracování všech dob na celém světě. Kam se hrabou Disney nebo cokoliv jiného. ()

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

Del Toro vs. Gans: Kráska a zvíře

15.02.2012

Včera jsme se divili nad soubojem tří různých Sněhurek. Inu, je tady další pohádka na roztrhání. Tentokrát Kráska a zvíře. Loni jsme viděli (nebo spíš neviděli) zmodernizovanou verzi Beastly, nedávno… (více)

Reklama

Reklama