Juraj HerzKamera:
Jiří MacháněHudba:
Petr HapkaHrají:
Zdena Studenková, Vlastimil Harapes, Václav Voska, Jana Brejchová, Zuzana Kocúriková, Josef Laufer, Milan Hein, Marta Hrachovinová, Karel Augusta (více)Obsahy(1)
Krásná dcera zchudlého kupce Julie se dobrovolně vydá do zakletého zámku uprostřed hlubokých lesů, aby zachránila svého otce. Zde prožije hrůzný i nečekaně láskyplný vztah s tajemným monstrem… (Magic Box)
No po opakovaném shlédnutí jsem přeci jenom musel lehce přehodnotit a jít o jednu hvězdu nahoru. Přes určité dílčí chyby je totiž tahle Česká verze Krásky a zvířete určitě perfektní atmosférickou hororovou pohádkou. No menším dětem bych to asi před spaním nepouštěl, ale taky je pravda, že dnešní generace už je holt odkojená něčím trochu jiným. Každopádně určitě velkolepá úvodní scéna podpořená jako vždy bezchybnou Hapkovou hudbou a výborný tah neodhalit tvář netvora hned v první scéně což rozhodně taky přispívá k budování hutné divákovi fantazie. Když je pak netvor na scéně tak už přeci jen tempo trochu upadá a ženská představitelka mi tu moc výrazná nepřišla, ale rozhodně vydařená záležitost a ty 4* si po právu zaslouží.70% ()
Krásný působivý příběh, který je tradičně označován za pohádku, ač jí, přinejmenším v tomhle provedení, není. Určitě tedy ne tradiční pohádka, kde je jasně daný hodný, zlý, hloupý, špatný skutek zlého na účet hloupého z čehož pomůže hodný, zlý je potrestán a na konci je poučení. Živě si vybavuji svoje pocity, když jsem tuhle pohádku viděla poprvé. Jak jsem se bála těch "sloužících" v zámku, a jak strašidelný a nebezpečný mi připadal Netvor. Taky si vybavuji, že nad jeho lidskýma rukama jsem brečela. Krásnou vizuální stránku zastřešuje výborná (a zapamatovatelná) hudba. ()
Bylo nebylo, zvěř se vyvrhávala, temno bylo a Harapes se snažil tvářit jako dobrý herec a vůbec mu to nešlo. A jetli má tenhle film nějaký problém, tak je to ten, že ačkoliv se Herz snaží jako prasopes (pozor, to je agilní kříženec ohaře a paní prasátkové, nedělám humory na Harapese), tak námět prostě nestačí na 88 minut, možná by pomohlo víc dialogů, možná méně vaty, ale je to jediná vada na jinak výborně broušeném horor... Pohádce, temné pohádce. ()
Kdybych to měl hodnotit jako film pro dospělé, ubral bych jednu hvězdičku, neb je to místy tak romantické, až je z toho člověku blivno. To všechno navíc podkresleno hudbou, za niž by se nemohl stydět ani autor tisíce a jenoho romantického klavíru Jiří Malásek. (Ten základní, teskný hudební motiv se Hapkovi ovšem povedl naprosto na jedničku) Hrůza je panu Herzovi zjevně líp... Připusťme ovšem, že to přecejenom je i film pro (odrostlejší) děti a dodejme k tomu, že ta nasládlá romantika je možná jakási expresivně vypjatá nadsázka, stejně jako například obě řádně chamtivé a bezcitné sestřičky. Ona je to pohádka a ne že ne. V nějakých třinácti, čtrnácti letech ovšem věci vypadají jinak než ve třiceti a zatímco realita v tom telecím věku často nudí, barvotisk je přesně tím co zarezonuje. Je proto dobře, že Juraj Herz nerezignoval na pohádkovost. Mimochodem, jenom opravdu málo českých filmů se s tímhle může rovnat v té samozřejmé profesionalitě počínaje hereckými výkony a vším ostatním konče. Klobouk dolů... 90% Zajímavé komentáře: Marigold, Radek99, hirnlego, Mr.Apache, Faidra, sportovec ()
Jako dítěti mi tento film naháněl takovou hrůzu, že jsem ho nebyl schopný dokoukat do konce. Dnes se na něj podívám rád a konečně docením hudbu, výpravu, kostýmy, masky či nápaditou režii pana Herze. Hlavně hororová atmosféra je zde navozena naprosto dokonale a dokud není netvor vidět v celé své obludné kráse, jedná se o jednu z nejnapínavějších pasáží, kterou kdy náš film nabídl. Panna a netvor je dodnes můj oblíbený horor a po výtvarné stránce jeden z nejlepších českých snímků vůbec. Maniodepresivní podívaná na druhou, která po letech neztratila nic ze své děsivé krásy. ()
- Snímek byl z úsporných důvodů natáčen ve stejných ateliérových stavbách jako pohádka Deváté srdce. (hippyman)
- Přejmenováním předlohy „Kráska a zvíře“ na Panna a netvor chtěl režisér Herz zdůraznit odklon od nevinné pohádkové předlohy. (Olík)
- Natáčení probíhalo v zámecké zahradě Mnichovo Hradiště, v pražských Havlíčkových sadech, na faře u kostela sv. Vojtěcha v Praze-Novém městě a u Trojanova mlýnu v pražském Suchdole. (Cucina_Rc)