Reklama

Reklama

Algoritmus: Tajná pravidla moderního života

(TV film)
  • Česko Náš svět a algoritmy (více)
Velká Británie, 2015, 59 min

Obsahy(1)

Náš každodenní život je doslova protkán algorytmy, přestože většina lidí o tom nemá ani tušení. A přitom algorytmus řídí pohyby chirurgových rukou, proces vzniku uměleckého díla, ba dokonce i ovlivňuje, co čteme nebo nakupujeme v obchodě. Profesor Marcus du Sautoy nám nyní odhalí povahu těchto tajných kódů a jejich vliv na náš život. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (4)

Marze 

všechny recenze uživatele

Po půlhodině mě to svou monotématickou zaměřeností na suchopárně algoritmy přestalo bavit, ale statečně jsem to dodíval do konce alespoň jako zvukovou kulisu v pokoji. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Marcus du Sautoy je jistě vzdělaný a chytrý muž, ale jeho prezentace by ubily i osla. Nejde o první pořad, kde se často věnuje margináliím, pro něž divákům zapomene zdůraznit celek, gró, základ toho, proč se o něčem vypráví a k čemu to vede. Postupy jsou pro něho leckdy zajímavější než výsledky. Tak i zde jsou sice hry s kartami, Rubikova kostka či dáma a záběry na dopravníky impozantní, ale chybí tomu doznění dořečení, vývody. Věc zůstane jen nakousnuta. Nejzajímavější je asi čmeláčí řešení problému obchodního cestujícího, ale opět jde jen o jeden pokus a bez nějakého většího konkrétního přínosu. Jako souhrn existujících a možných algoritmů, jež se uplatňují třeba v umísťování studentů na koleje, v lékařství nebo letecké dopravě, je dokument jistě zajímavý, ale do hloubky víc nejde a celkový dojem je rozpačitý. ()

Reklama

Reklama