Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 60. letech byl Bohumil Hrabal mimořádným inspiračním zdrojem pro začínající filmaře - ani Juraj Herz nebyl výjimkou. Pro svůj středometrážní debut si zvolil bizarní příběh odehrávající se ve sběrně starého papíru. Hrdinou je tam svérázný výkupčí, jenž se stává svědkem všelijakých trapných i dojemných příhod. Režisér již tady osvědčil smysl pro bizarní nadsázku a morbidní zaujetí, naznačené již samotným názvem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (87)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Podle mého má film dva zásadní nedostatky. Jednak na něm hrozně moc vidět, že se Herz otrocky držel knížky, takže má člověk pocit, že čte Hrabala, a nikoliv že se dívá na film. Za druhé (a to je skutečně spíš Hrabalův problém obecně) nelze nevidět, že takovíto lidé v reálu neexistují; to se snad odehrává na Marsu. Ale třeba někomu vyhovuje ta poetika typu: co by bylo, kdyby to takle bylo, to by bylo! ()

Haniczka 

všechny recenze uživatele

Nedá se tomu prakticky nic vytknout a lze jen chválit. Herzova morbidní nadsázka skvěle dokresluje Hrabalův svébytný svět, k tomu skvělá hudba a kamera. Nesouhlasím s tím, že posledních 10 minut je tam navíc. Závěrečné zklidnění spěje k pochopení skutečné podstaty životů postav a tak jak je tomu i u Hrabala samotného, k nejednoznačnému zfilosofování všední každodennosti. ()

Joeey 

všechny recenze uživatele

I když v řadě věcí s vámi souhlasím (že je tu znát velký talent režiséra Juraje Herze, zejména filmařská nápaditost všeho druhu, nebo že tento žánr a vůbec Hrabalovo dílo má své kouzlo), nemohu dát vyšší hodnocení. Ne kvůli hojně kritizovanému závěru, ale jednoduše kvůli tomu, že toto není můj šálek čaje. Předlohu jsem nečetl. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Lákal mě hlavně název, ale film šel mimo mě. Ztracený Pepíček, 5 kg milostných dopisů od hororově vypadající staré paní a rozřezané sochy z kostela, a já furt nevím jestli to bylo tak dobrý, nebo šílený. ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Skvelý debut všestranne talentovaného Juraja Herza. Živú atmosféru zaručujú neherci i originálna predloha Bohumila Hrabala. S Perličkami na dne sa Sběrné surovosti zaradili medzi skvosty československej filmovej generácie 60-tych rokov:-) Pre cinefilov povinnosť! ()

Monggol 

všechny recenze uživatele

Ani na debut nič moc. O nejakom ukecanom volovi. Pripomína mi to podobných magorov s podobnými chytráckymi rečami a dokonca aj výzorom, ktorých som stretal na praxi v JRD a Štátnych majetkoch. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Hlučná povídka podle Hrabala jako přehlídka deformovaných tváří a lidí kolem sběrny papíru, někteří tam pracují, jiné to pozorují, další přicházejí a hromada papíru roste. ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Herzovo uchopení je tu dobře poznat.Hezky zfilmovaná povídka, ale nevim proč mi to přišlo takový...Asi něco jako, když Spalovače mrtvol nazývají komedií, tak ten pocit z toho je nějak úplně jinde. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

"„Jó, Haňťo, vzdorovat náporu věčnosti, to se dá jen vopravdickým tvořením. Člověk musí bejt plničkej plodivýho ticha a tvořivýho klidu. To potom končí filosofie vepřová, knedlík a zelí. Takovejch lidí, kterejm je vodepřená rozkoš z pravýho tvoření, těch je mi líto..." Sběrné surovosti se ještě nevyrovnají velkým dílům Juraje Herze, přesto tento kratičký debut předznamenává kvalitu jeho nastávajících celovečerních filmů. Spíše než epickým příběhem je lyrickou plejádou zaměstnanců sběrných surovin a jejich každodenních zákazníků, jakousi poetikou použitého papíru, ve které mají listy popsané uznávanými klasiky stejnou hodnotu jako staré noviny, milostná korespondence či účetní bilance. Juraji Herzovi se podařilo během půlhodinové stopáže přesně zachytit hlavní charakteristické znaky knih Bohumila Hrabala (autora předlohy) a ač znázorněné prostředí působí zakonzervovaně a lidé v něm dosti bizarně, divák velmi rychle podlehne kouzlu obojího. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších zpracování Hrabala, jen škoda těch zbytečných posledních 5-10 minut, jinak by to bylo za plný počet. ()

G04T 

všechny recenze uživatele

Chytře vtipných 30 minut mě hoooodně bavilo a Halama byl úžasný. Škoda odfláknutého konce. Na to, že je to první Herzův film, tak je to super. ()

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama