Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jenny (Adèle Haenel) je lékařkou, která provozuje malou praxi po svém starém a nemocném mentorovi. Ambiciózní mladá žena se chystá na velký kariérní skok – přestup na významnou kliniku a prestižní oddělení. Když se jednoho dne večer rozezní v její ordinaci zvonek, Jenny nereaguje. Je po ordinačních hodinách a má dost práce s nejistým Julienem (Olivier Bonnaud), který u ní vykonává praxi. Ráno se dozví, že neznámá dívka, kterou nepustila dovnitř, byla opodál nalezena mrtvá, nejspíš zavražděná. Hnána výčitkami svědomí se Jenny pokouší vypátrat její identitu. Nepřiznaně v ní ale hlodá i touha odhalit pachatele brutálního činu. (Film Europe)

(více)

Recenze (47)

hygienik 

všechny recenze uživatele

Klasické Dardénovic HĽP-čko. Ak ste na ich štýl zvyknutí, bude sa vám to páčiť. Ak nie, časom si zvyknete. Za mňa im patrí vavrín filmových víťazov. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

S přibývajícími minutami jsem lépe chápal, co chtějí Dardennové sdělit a zároveň méně rozuměl tomu, proč to sdělují tak strašlivě krkolomným způsobem. Lépe by udělali, kdyby silně (a úmyslně?) neuspokojivou, příliš mnoho nikam nevedoucích odboček obsahující pseudodetektivní linii zcela vypustili a k poukázání na nedůvěru v komunitě a z toho plynoucí problémy využili drobných každodenních konfliktů mezi lékařkou (na roli skvěle připravená Adèle Haenel) a jejími pacienty. V prostém, stylisticky čistém a k žádnému konkrétnímu cíli nesměřujícím pozorování Jenny při práci tkví hlavní síla filmu. Jeho slabinu naopak představuje postupně sílící didaktismus, projevující se robotickým jednáním hlavní, vykoupení hledající a kompromisy odmítající hrdinky a přecitlivělostí vedlejších postav, chodících tezí. O sobeckosti lidí usilovně hledajících viníky vlastního neštěstí v někom jiném jsme přesvědčováni například prostřednictvím teenagera, kterému se dělá blbě od žaludku jen při pomyšlení, že by se měl zapojit do pátrání po dívce, již jako jeden z mála viděl krátce před její smrtí. Prapodivný mix tří obtížně slučitelných žánrů (sociálního dramatu, detektivky a morality) pak vrcholí na způsob deus ex machina. Namísto katarze se dostavuje zklamání. Částečně sice možná zamýšlené (život na rozdíl od fikce nenabízí elegantní řešení), ale z větší části vyplývající z toho, jak ledabyle jsou postavy napsané a k jak nepřesvědčivě motivovaným činům je tvůrci nutí. 55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejlepší devízou tohoto filmu je pro mě ne příliš známá herečka Adéle Haenel, která svým vzezřením vypadá trošku jako Emma Smetana a stejně dobře i před tou kamerou vypadá. Pokud Vám sedne její běžná role obvoďačky, tak budete spokojeni tak, jako já. Jinak se jedná o obyčejný příběh z francouzského venkova, který je, podle mě, zvláštní právě onou obyčejností, do které mi Adéle perfektně zapadla. Působí to jak kdyby se to stalo u Vás a Vy byste byli přímo součástí jejího příběhu. Spolu se sympaticky souznějící Adéle mi to prostě sedlo. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Domnieval som sa, že pokiaľ sa v tomto snímku pritvrdí, bude to nad rámec mojej akceptácie. No keďže ma zaujal námet, dal som bratom Dardenn-ovcom šancu. Koniec koncov, na obdobné nápady človek nenarazí často, tak prečo si neodskočiť zrovna do Francúzska, ktoré môže rovnako prekvapiť, ako Kórea svoju kvalitu neustále potvrdiť. Bohužiaľ, nestalo sa. Netvrdím, že je "Neznáma .." vyslovene zlým filmom, no tempo je rapídne pomalé, odkrývanie skutočností zas bez žiadaného výkyvu emócií, akoby sa riešila strata pexesa. Dúfal som teda, že aspoň záver bude mierne strhujúci, no celý tento počin sa vezie na tak neuveriteľne reálnej vlne, že skrátka žiadnym spôsobom nedokáže zdvihnúť adrenalín. Škoda, lebo pointa v podobe "výčitiek" môže byť vďačná téma. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo a skoro strnulé tváře. Přesto mě příběh vtáhnul do děje. Adèle Haenel je ve svém minimalistickém pojetí věrohodná, ten červený diplom jsem jí uvěřila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dardenneovci si vyskúšali detektívku a na to, aby ju nakrútili viac uspokojivo, by s ňou museli mať viac skúseností. Pátranie na vlastnú päsť, kedy polícia príliš neprotestuje, len občas naznačí, že hlavná postava by sa mala radšej starať o seba, je doménou skôr štylizovaných trilerov, než filmu s morálnymi posolstvami. Je prekvapivé, že Jenny sa síce okolie vyhráža, ale k ohrozeniu jej života nedôjde, čo je možno snahou vyhnúť sa žánrovým klišé, ale vzhľadom na okolnosti by realite viac zodpovedalo nejaké to skutočné násilie. V pozadí prípadu sledujeme súčasné sociálne problémy krajiny, resp. Európy, ktoré ale už pôsobia ako klišé (prostitúcia prisťahovalcov, nelegálni imigranti) a zároveň psychologický ponor do myslí vinníkov (postavy tu majú väčšiu či menšiu mieru viny voči obeti), ktorý je zaujímavejší a zaslúžil by si väčší priestor. 70% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Opäť tu máme drámu, ktorá mi príde neskutočne nedocenená a opäť je to filmom, ktorý má síce pomalé tempo, no rovnako má natoľko zaujímavý príbeh, že sa človek pri tom nenudí. Nemyslím si, že by to bolo až tak silné, ako minulého roku bol Glassland, no rovnako to stojí za to vidieť. Pretože emocionálne, postavovo a príbehovo to funguje podľa mňa vynikajúco. Stihneme poznať všetkých, stihne ich pochopiť, sú zaujímavý a najmä ich ťahá príbeh, ktorý neustále plynie ďalej. A človek chce poznať pravdu. Nie je to ale podané thrillerovým štýlom, ale viac dramatickým štýlom. A funguje to. Mňa osobne tento film držal celý čas. Hlavná hrdinka je sympatická a celý čas vieme, prečo sa snaží zistiť, koho stála jej chyba život. Je to silný film, výborne natočený, má charizmu a človeka nepustí. Alebo aspoň mňa. Podľa mňa stojí za pozornosť a rozhodne odporúčam. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Aj napriek zaujímavej zápletke a pátraniu na vlastnú päsť je film skoro bez života a z letargie nás môže vytrhnúť snáď len prekvapivý koniec, ale ani ten sa nekoná. Aj napriek tomu Neznámá dívka nie je otravná a Adèle nesklamala. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tématem filmu je konflikt citu a rozumu. Krimi, na jejímž pozadí jsou divákovi zabaleny běžné denní situace. Přesné postižení společnosti bez zbytečné vaty. U jiného filmu by mohl divák začít pospávat, ale tento se style od ostatních liší - bez hudby, padnoucí přesný střih a přesné vyjadřování pocitů herci mlčením. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Tohle neni film, tohle je teze. Postavy jsou odfláknuté, dialogy na první dobrou, kamera pracuje celou dobu jenom s jedním plánem, pohodlně vždy usazeném ve středu záběru a ta proklamovaná sociální civilnost nejspíš funguje na canneské buržousty, kteří nikdy neměli potřebu navštívit maloměstskou kliniku či se setkat s jejími problémy a pacienty. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono je to přesně jak píše Matty. Nejsilnější je film ve chvílích, kdy ukazuje doktorku při práci. Na tom jejím neosobním přístupu k pacientům je něco podmanivého a nepamatuji si, že by mě někdy něco tak rutinního a obyčejného dokázalo upoutat. Adéle Haenel byla v tomto případě milionovou trefou. Jenže o co je silnější linie lékařská, o to slabší je ta pátrací. Na mě tady bylo až moc náhod, což by se ještě dalo překousnout, ale jestliže mi v jedné rovině ta absence emocí seděla, tak v té druhé jsem emoce postrádal. Navíc závěr s přiznáním byl příliš vykonstruovaný a celkový dojem hodně pokazil. 55% ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Doktorka a její pacienti. Doktorka pátrá po "neznámé dívce" a pacienti se jí mění před očima. A není se ani příliš čemu divit; prostředí je natolik nehomogenní, natolik "multi-kulturní", že aby se příběh odehrál mimo něj, lze jen sotva pomyslet... Musím přiznat, že víc než detektivní story mě více zajímala lékařská praxe - a možná i porovnání s lékařskou praxí naši. A také možná spolu s nedávným TV-oznámením, že naši lékaři mají stávkovou pohotovost, přestože jsem se domníval, že jsou už několik let ve stávce. Druhým motivem byla povaha Dr. Jenny Davin, která by byla hůře chápána, pokud by ji nepodporoval jeji příběh s jejím mladým praktikantem. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Šikovná a sympatická mladá doktorečka (Adèle Haenel) v červených a modrých svetríkoch namiesto klasicky bieleho lekárskeho plášťa behá od pacienta k pacientovi a popri tom zvláda ešte malú ordináciu. Trápia ju výčitky svedomia, že nepomohla, aj keď mohla...otázkou je, mala otvoriť, keď už mala po pracovnej dobe? Asi áno...Veľmi pomaly plynúca dráma bez nejakých silnejších zvratov. Tak trošku som sa cítila akoby som bola s tou doktorkou v práci, pripadala mi ako taká moderná Dr. Quinn, niekedy som sa o ňu až bála, aby sa jej niečo nestalo. Osud neznámej ženy z kamery mnou však nepohol, chýbali mi tam výraznejšie emócie alebo napätie, proste niečo mi tam chýbalo, takže film hodnotím len slabšími 3*. Povedala by som, že sa jedná skôr o TV film a nič by sa nestalo, keby som si La Fille inconnue nechala ujsť. Pozreté na ARTE 15.09.2021. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

V podstate priemerná belgická krimi dráma bez výnimočných vzruchov , ale dalo sa to usledovať bez zadriemania. Za zmienku stojí poznámka, že za vpichnutie injekcie proti bolesti pacientovi u neho doma si pýtala 56 evri. takže moc na slovenské zdravotníctvo nenadávajte. :) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní lékařka Jenny cítí odpovědnost za skonání mladé ženy, kterou v návalu nadřazenosti nad citlivějším stážistou Julienem odmítla ošetřit po pracovní době. Vzdá se kvůli pocitu viny své nadějné kariéry tím, že převezme ordinaci s nepojištěnými pacienty z řad těch nejchudších a zároveň pátrá na vlastní pěst po totožnosti násilně usmrcené dívky. Peripetie, jimiž si přitom musí projít než dosáhne kýženého cíle, ji však zbaví veškerých iluzí. Drama s psychologicky tíživou atmosférou, které sice párkrát sklouzne k nudnějším pasážím, ale i tak stojí za to se na něj podívat. ()

aniabo 

všechny recenze uživatele

Už mě otravuje a unavuje Dardennovské sociálno. Všechno musí být sociální. Drama je sociální. Zápletka je sociální. Všechny postavy jsou sociální. Interiéry jsou sociální, exteriéry jsou sociální. V pohodě napsaný příběh je strašně sociální a tím pádem únavný. Bratři, prosím už příští rok netočte, pokud to bude další stejný film, děkuji. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Dardennovci opět tam, kde jim to jde nejlépe. To jest mezi společenskými a morálními vazbami a s kamerou od prvního do posledního záběru přilepenou na hlavní hrdince. Mám jejich filmy rád, jenže příběh, jehož nosné téma je vražda a tajemství, nesmí být jednoduše takhle intimní a klidný. Pak musím dodat, že se stal docela nudným. ()

Související novinky

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

Be2Can: Filmy z Berlinále, Benátek a Cannes

30.09.2016

Festival Be2Can, který se uskuteční v kinech v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a Zlíně od 6. do 12. října 2016, zveřejňuje kompletní program, jehož ozdobou bude čerstvá držitelka Ceny poroty z Cannes,… (více)

Reklama

Reklama