Reklama

Reklama

Druhá strana naděje

  • Finsko Toivon tuolla puolen (více)
Trailer 5

VOD (1)

Obsahy(1)

Stárnoucí podomní obchodník s košilemi Wikström dělá velké rozhodnutí: opustit svoji ženu alkoholičku i uvadající živnost. Po epizodní kariéře pokerového hráče zakoupí nevýdělečnou restauraci na zapomenutém helsinském dvorku. Brzy se ukáže, že nepřístupná slupka málomluvného hrdiny skrývá veliké srdce – to když Wikström nabídne práci o poznání mladšímu muži, který se dílem osudu nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci. Jak bývá u filmů Akiho Kaurismäkiho zvykem, lidskost, přátelství a smysl pro humor probleskují ponurostí a dodávají této hořkosladké komedii příchuť optimismu. (Aerofilms)

(více)

Recenze (114)

Narciska 

všechny recenze uživatele

Když si dvě třetiny filmu říkáte, kam se to konečně vyvine, a pak pochopíte, že to nemá začátek a jak se ukázalo ani konec. Po těch dvou třetinách přišly promluvy, o nichž si myslím, že měly být humorem. Ale zas to nebyl film, který by nějak urazil, minimalistický přístup režiséra i herců je příjemný a téma fajn, že se mu někdo věnuje. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Takýchto príjemne absurdných príbehov, no zároveň jednoducho opisujúcich realitu je zúfalo málo. Ďakujem zaň majster Aki. ()

xdutchx 

všechny recenze uživatele

Snad jediný druh komedie u které se směji do morku kosti. Kdyby Bresson točil komedie, možná by vypadaly právě takto. ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Miluju styl tohohle režiséra. Dvě dějové linky, které se později propojí - starší elegantní málomluvný muž, který od základu mění svůj život z vlastního rozhodnutí a mladý syrský uprchlík, kterému život od základu změnila válka. Kamenné hlášky, černý humor, parádní muzika, dobrosrdeční lidé a nepravděpodobný závěr. Tak nepravděpodobný, že ho vůbec neberu vážně.... ()

PEZ 

všechny recenze uživatele

Typické tempo ala Aki Kaurismäki. Typické výstredné postavy, typický minimalistický severský štýl. Tentokrát však tento legendárny režisér pridal k aktuálnej a vážnej téme aj nemalú štipku humoru. Vďaka tomu sledujeme príbeh, ktorý pobaví, no zároveň je na zamyslenie. Niektoré staršie Kaurismäkiho filmy ma nudili, tento rozhodne nie. Nedivím sa, že film zabodoval na filmových festivaloch a že získal o.i. Strieborného medveďa za najlepšiu réžiu na tohtoročnom Berlinale. 8/10 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Je to nejspíš ostuda, ale toto je první film, který jsem od Kaurismäkiho viděl! Ale budu to muset napravit, protože mám rád takovéto neobyčejné filmy, které se však vyjadřují k velice obyčejným věcem. Je to komedie, ve které se nikdo nesměje, všichni jsou v klidu a to se tu řeší sakra závažné problémy. Nic se tu nevysvětluje, na většinu věcí musí přijít divák sám. Bylo jasné, že oba hlavní hrdinové se dříve nebo později potkají a tak se spojí obě linie příběhu. Wikström je však nejlepší! Mimochodem, takovým uprchlíkům, kteří tady v Evropě chtějí něco tvořit a ne ničit a bořit bych rozhodně azyl dal! Jen jestli nepřevažují ti ničitelé? ()

Patrik200s 

všechny recenze uživatele

Suchárčina prvej triedy. klasický príklad filmu kedy sa ide niekto hrať na intelektuálne spracovanie. Stačí dať na film štempel ART Europe, hodiť nízky rozpočet a máme tu tému pre intelektuálov. ()

Khamsin 

všechny recenze uživatele

Tohle mi do noty moc nepadlo.. Jedná se o dost divný film, což ovšem obvykle považuji za klad. Silou tohoto snímku (kromě oné "divnosti") možná měla být jeho hloubka, přičemž mi přijde, že zůstal poměrně mělký. Dvojnásob to platí o konci filmu. Přišlo mi to (z pohledu Evropana) občas zbytečně sebemrskačské. Ke konci jsem se bohužel spíš nudil. >׀ ()

caba 

všechny recenze uživatele

Tešila jsem se na komedii,jak je uvedeno -komedie, drama.Bylo to pouze drama . Nechci věřit,že by tak pomáhali uprchlíkům,kteří míří do jejich země. ()

crap 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, nevšední a milé.. tento typ filmařiny není nic, co bych potřebovala nebo chtěla na denní bázi, ale jednou za čas, když je chuť a příběh alespoň nějak vyhovuje mým standardům, mě zhlédnutí takového snímku dokáže potěšit. A tohle byl zrovna ten případ :) Navíc hlavní postava imigranta a její ztvářnění mi bylo moc sympatické. ()

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Režiserov svojsky rukopis je čitatelny už od po par minutach kde si postavy vystačia aj bez slov.Kaurismäki sa vo svojom najnovšom filme venuje aktualnej teme a tou su utečenci.Z filmu citit režiserove porozumenie k postavam a k ich rozhodnutiam.Režiser si pomaha typicky škandinavskym humorom a skvelimi dialogmi.Druha strana nadeje je kvalitny film ktory aj o važnych veciach dokaže hovorit s nevtieranim humorom,hoci hrdinovia tohto filmu to nemaju lahke.Vyborny film. ()

elimS 

všechny recenze uživatele

35% - komentář 20ti slovy: Typ filmu, který se táhne, "nikam nevede", skončí a vy si řeknete: "Hm" a zmáčknete delete. "Zajimavá" nuda. Suši scéna + pár dalších ušlo. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Lidskost bez jakéhokoli zbytečného patosu - tak by se dal asi stručně charakterizovat tento hořko-veselo-smutný snímek o strastech syrského utečence. Bez empatie, jakou se snaží tento film v divákovi vzbudit, by všechny řeči o problémech spojených s emigrací zůstaly jen bohapustými frázemi. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

První vrchol Varů. Geniální mix veselí a smutku. Aki jako za starých časů. ---- 3 dny později ; a taky vrchol poslední. Letošní filmy prach a bída. P.S. A nejabsurdnejsi blábol vyhrává wick se zakončením svého komentáře. Tam byla řeč o nějaké krizi? Já viděl na plátně mimo jiné osud jednoho uprchlika, ale krizi fakt ne. ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Linie šéfa restaurace bavila o dost víc než ta imigrantova. Film o dobrých srdcích, ale jinak jen na jedno shlédnutí. ()

ac1976 odpad!

všechny recenze uživatele

Čo za hovädo dokáže v dnešnej dobe natočiť takýto slniečkársky zvratok. Fuj! Ahá to ten slávny umelec pre intelektuálov. Keďže som o tejto téme raz pokecal s jednou občiankou Fínska v najlepších rokoch na letisku v Budapešti tak ľutujem, že sa hodnotenie nedá zmeniť na zápornú hodnotu. ()

Související novinky

Lux Film Days přinesou filmy online a zdarma

Lux Film Days přinesou filmy online a zdarma

24.11.2020

Celoevropské filmové dny Lux Film Days se letos v ČR uskuteční od 26. do 30. listopadu. Ve čtvrtek 26. listopadu odstartuje akci film Druhá strana naděje finského klasika Akiho Kaurismäkiho. Druhým… (více)

72. Jussi Awards - výsledky

72. Jussi Awards - výsledky

24.03.2018

Již po dvaasedmdesáté byly oceněny nejlepší finské filmy za uplynulý rok. Nejlepším filmem je drama Nekonečná cesta, proměnilo šest nominací ze třinácti. Kromě nejlepšího filmu posbírala ceny za… (více)

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

Pondělky s Akim Kaurismäkim na Dlabačově

12.02.2018

Únorové a březnové pondělky budou v kině Dlabačov ve znamení filmů od finského režiséra, jednoho z nejvýznamnějších evropských filmových tvůrců Akiho Kaurismäkiho. Těšit se můžete na jeho režijní… (více)

Kdo vyhrál Berlinale 2017?

Kdo vyhrál Berlinale 2017?

19.02.2017

Na letošním Berlínském filmovém festivalu se nejvíc mluvilo o Loganovi, z něhož jsou kritici zatím nadšení, ceny se ale rozdávaly jinde. Zlatého medvěda přezvala režisérka Ildikó Enyedi za romanci O… (více)

Reklama

Reklama